fbpx
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Hrvatsko licemjerje: Je li dovoljna isprika Anke Mrak Taritaš za utaju na funkciji koju je sama sebi dodjelila?

Autor: Iva Međugorac

Hrvatska politika puna je moralizatora, no kada bi se svi oni koji s političkih pozornica puku dijele lekcije, prozivajući za potrebe vlastite samopromocije konkurente tih istih moralnih lekcija držali, mora da bi Šveđani od nas učili kako politika doista mora izgledati, i što znači pošteno služiti svojem narodu. Jer u uređenim državama, politika to doista jest služenje biračima.

Da nas od toga dijele godine, pa i desetljeća potvrđuje priča koja se proteklih dana prilično diskretno i bez previše buke provukla kroz medije, a u kojoj je glavna akterica Anka Mrak Taritaš, bivša ministrica graditeljstva, šefica Glasa te jedna od rukovodećih u Amsterdamskoj koaliciji. Izrazito je zanimljivo promatrati licemjernu brzinu, kojom je afera ove političarke i nesuđene zagrebačke gradonačelnice iščeznula iz medije, a samim time i iz javnog fokusa, no priče poput ove sasvim sigurno ne treba puštati u zaborav, o njima se treba govoriti bez obzira na glavnog lika, što u Hrvatskoj nerijetko nije praksa.

Naime, sada je već posve jasno kako je Mrak Taritaš kao ministrica graditeljstva u Milanovićevoj vladi imenovala koga drugog, doli samu sebe šeficom ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita za područje arhitekture, čime je samoj sebi dakako priskrbila i izdašan honorar, kojega pak nije prijavila u imovinskoj kartici. U tri godine, koliko je angažman trajao slučajno se na njen račun slilo oko 40 tisuća kuna neto, što je skoro 80 tisuća kuna bruto. Kako se za ovaj previd doznalo baš sada kada Amsterdamskoj koaliciji raste rejting te kada predstavljaju liste za europske izbore nije poznato, no upućeni tvrde kako nije nemoguće da iza priče koja je nakratko punila medijske stupce stoji HNS, stranka čija je članica do formiranja koalicije sa HDZ-om, bila i sama Mrak Taritaš. Iako je prvotno nastojala taj slučaj trivijalizirati, Mrak Taritaš o njemu se ipak očitovala na društvenim mrežama te hrvatskoj javnosti uputila ispriku tvrdeći da preuzima odgovornost za taj propust dodajući da joj je žao da oni koji su taj previd uočili nisu reagirali odmah, već su čekali pune tri godine kako bi je sada osobno diskreditirali. Bilo bi naivno vjerovati da dio ove poruke nije upućen baš na adresu njenih bivših kolega iz HNS-a no kada je o previdima riječ, imala je Mrak Taritaš previda i afera i prije ovoga posljednjeg zamračenja za koje se doznalo.


Tako je na početku karijere previdjela da njen suprug dobiva posao u državnom Plinacru, no kada se digla lavina reakcija u javnom prostoru dotični je od posla odustao. Svi ovi previdi ništa su u usporedbi s Gunjom i obnovom poplavljenih područja koje je vodilo njeno ministarstvo, a oko čega se u javnosti također intenzivno diskutiralo. Sporan je nekima bio cjenik obavljenih radova i ugrađenih elemenata pa su spominjane i građevinske tvrtke koje su sudjelovale u obnovi Gunje, a jedna od njih navodno je obnavljala i stan supruga Anke Mrak Taritaš. No, dakako nije Mrak Taritaš jedina u Amsterdamskoj koaliciji za kojom se vuku repovi, ta uostalom nedavno je stranci Pametno proradila naknadna pamet pa su amsterdamske redove napustili zbog IDS-a i njegove uloge u Uljaniku, ali izgleda da malo koga u trenutnom sastavu ta priča previše brine.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.