Zagreb, 120617. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Primopredaja duznosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blazenka Divjak i prof. dr. sc. Pavo Barisic. Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Hrvatski studiji uzvratili udarac: Prijavili ministricu Divjak za zloporabu položaja i ovlasti

Autor: Dnevno

Fakultet hrvatskih studija pokrenuo je upravni spor i podnio prijavu protiv ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti, izvijestio je dekan tog Fakulteta Pavo Barišić.

Priopćenje Fakulteta hrvatskih studija prenosimo u cijelosti.

“Fakultet hrvatskih studija pokrenuo je upravni spor i podnio 16. siječnja 2020. prijavu protiv ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti.

U prijavi, koja je podnesena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, navodi se kako postoji osnovana sumnja da je ministrica Divjak zloporabom položaja i ovlasti Sveučilištu u Zagrebu prouzročila štetu te time počinila kazneno djelo opisano i kažnjivo po članku 291. stavku 1. Kaznenoga zakona.

Ministrici se stavlja na teret da u postupku reakreditacije Hrvatskih studija u razdoblju od 4. svibnja 2018. godine do 15. siječnja 2020. godine nije, nakon što je primila pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, izdala potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti. Ministrica je to bila dužna napraviti prema članku 22. stavku 4. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju. Umjesto da izvrši svoju zakonsku obvezu i time okonča postupak reakreditacije, ministrica je u dva navrata vršila pritisak na Agenciju za znanost i visoko obrazovanje tražeći promjenu akreditacijske preporuke čime je narušavala ne samo autonomiju sveučilišta nego i zakonom zajamčenu neovisnost Agencije”, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO)  je Državnom odvjetništvu uputilo prijedlog za ulaganje žalbe na rješenje o odluci o upisu Hrvatskih studija u sudski registar. Fakultet hrvatskih studija upisan je u Sudski registar Trgovačkoga suda u Zagrebu po rješenju toga suda od 7. siječnja.

Dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić u utorak je u priopćenju ustvrdio da je Fakultet hrvatskih studija 19. prosinca 2019. elektroničkom poštom Ministarstvu dostavio odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu od 10. prosinca o osnivanju Fakulteta te odluku o imenovanju fakultetskih tijela, opovrgavajući tvrdnju ministrice Blaženke Divjak da Ministarstvo nije dobilo odluku Senata. Ta je odluka, navodi MZO, “dostavljena samo u popratnoj dokumentaciji zahtjeva za povećanje plaće dekana i prodekana, odnosno zahtjev za unos njihovih novih radnih mjesta”.

Zahtjev za povećanje plaće dekana i prodekana, ističu iz MZO, “ne može biti temelj za upis u Upisnik visokih učilišta, a  što bi Uprava visokog učilišta trebala napraviti u interesu studenata kojima se mora osigurati studiranje na programima koji su u skladu sa Zakonom”.

Nadamo se da se ipak radi o nenamjernom administrativnom propustu, a ne o prioritetima Uprave visokog učilišta, poručili su iz MZO.

Hrvatski studiji status fakulteta dobili su odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu na sjednici 10. prosinca, na temelju Elaborata o provođenju statusne promjene sveučilišnoga odjela Hrvatskih studija kao podružnice Sveučilišta u Zagrebu u status ustanove u sastavu Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Fakultet hrvatskih studija.

Rektor Damir Boras na temelju suglasnosti Senata imenovao je dekana Pavu Barišića i 34 člana Fakultetskoga vijeća.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.