fbpx

Hrvatski pravni sustav neće biti narušen

Autor: Hina/I. Ž.

Radoš je posebno pohvalio propisivanje kazni za tijela vlasti koja ne budu odradla svoj dio posla. 'Ako ovaj zakon poluči rezultate ne samo da će se povećati broj zaposlenih već će doprinjeti dodatnom punjenju proračuna', rekao je.

HNS je danas poručio kako nema opasnosti da Zakon o strateškim investicijskim projektima, koji bi se uskoro trebao naći u drugom saborskom čitanju, naruši hrvatski pravni sustav.”Tim zakonom se ne ukidaju postojeće zakonske administrativne prepreke, jer se kod koncesija i granice pomorskog dobra ili utjecaja na okoliš primjenjuju važeći propisi”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednk Kluba HNS-a u Hrvatskom saboru Jozo Radoš.

Predloženi zakon, pojasnio je, omogućava da neki rokovi za donošenje odluka o velikim investicijskim projektima budu kraći te da se takvi veliki projekti na vrijeme uoče i ne ‘stoje’ na čekanju.

Radoš je posebno pohvalio propisivanje kazni za tijela vlasti koja ne budu odradla svoj dio posla.


“Ako ovaj zakon poluči rezultate ne samo da će se povećati broj zaposlenih već će doprinjeti dodatnom punjenju proračuna”, rekao je.

Za HNS-ovog zastupnika Srđana Gjurkovića riječ je o zakonu koji “sublimira transparentnost i poštivanje svih drugih zakona te uključuje lokalnu i regionalnu samoupravu u povjerenstva koja će vladi predlagati projekte strateških investicija”.

Na novinarski upit o najavama ministra financija Slavka Linića o mogućem podizanju stope PDV-a i poreza na nekretnine, iz redova HNS-a poručili su kako su u načelu protiv toga, ali i da će “sagledati cjelokupnu situaciju u zemlji”.

“Naš načelan stav je protiv povećanja porezne presije, ali kao odgovoran partner moramo uvažavati dubinu i težinu situacije i biti spremni na razgovor i o najtežim odlukama”, rekao je Gjurković.

Braneći ministra financija Gjurković je rekao kako Linić iznimno kvalitetno radi i stvari sagledava sa svoje točke gledišta. “Sama činjenica da je Hrvatska u smanjenju deficita u odnosu na prethodnu vladu, da je smanjila javnu potrošnju i uvela red u porezni sustav pokazuje da ova vlada zna raditi i voditi državu i javne financije što je ključno i za investicije”, poručio je Gjurković.
Autor:Hina/I. Ž.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.