HRVATSKI POVJESNIČAR ‘RUŠI’ KLASIĆA: ‘Pozlilo mi je kada sam ga gledao! Skoro sam razbio televizor jer on izvrće činjenice’

Autor: Iva Međugorac

Naš sugovornik drži da je Hrvoje Klasić u svojem javnom nastupu pretjerao te iznio niz pogrešnih teza.

Na istupe povjesničara Hrvoja Klasića iznesene u emisiji Nedjeljom u 2, u razgovoru za naš portal osvrnuo se njegov kolega povjesničar i predsjednik HSP-a dr. A.Starčević Ivan Tepeš. Podsjetimo, Klasić je među ostalim naveo da Tito nije bio diktator, da su u Bleiburgu ubijani neprijatelji države, ali i da su katolički svećenici podržavali ustaštvo.

Katastrofa! To su političke neistine i konstrukcije u kojima on koristi svoju titulu povjesničara i s te pozicije profesionalca obrće povijest. Po meni je degutantno što relativizira žrtve Bleiburga govoreći da su tamo stradali ne samo nedužni, nego i neki koji su krivi. Mene zanima kako on može potkrijepiti te tvrdnje. Oni ni s jednim imenom i prezimenom nikada nisu izašli sa niti jednom žrtvom Bleiburga za koju mogu dokazati da je zločinac. Po toj logici nitko od takozvane liberalne lijeve javnosti ne osuđuje ga za pljuvanje po žrtvama, dok ne dao Bog da netko ide relativizirati žrtve Jasenovca. Oni tvrde da su tamo bile sve nevine žrtve, a možda je tamo bilo nekih komunista koji su vršili terorističke akcije. Možemo na takav način razgovarati. Vrlo je degutantno da na to nitko nije reagirao”, drži povjesničar. Također, dodaje da kada se govori o Bleiburgu, ali i Jasenovcu ne treba omalovažavati jedne žrtve i glorificirati druge, što je Klasić učinio.

“S takvom lakoćom izrekao je da Tito nije bio diktator, i da ono što je radio na Golom otoku nije zločin već da je to bilo eto tako. Pokušava izvrćati dio povijesti i kaže da mi koji percipiramo zvijezdu petokraku, i pozdrav ‘Za dom spremni’ preko Domovinskog rata iz te perspektive gledamo na Jugoslaviju. Naravno da gledamo. Danas je 2015-ta godina i za nas će petokraka ostati zabilježena kao oznaka agresora, velikosrpske četničke vojske i JNA dok će pozdrav ‘Za dom spremni’ zauvijek ostati uklesan u kamenu, koliko god to Ostojićeva policija u Splitu prekucavala. To je bio pozdrav na rukavu branitelja HOS-a i kao takav će ući u povijest Hrvatske, koliko god to njima ne odgovaralo”, poručuje Tepeš. Dotakao se u svojem osvrtu i prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana te kaže da je on kada im odgovara u redu, ali kada treba ocrniti njegovu vladavinu 90-tih godina onda licemjeri izvlače ono što im paše. Povjesničar je primjetio kako nitko nije reagirao niti na izjave Peđe Grbina koji se dotakao Bleiburga tvrdeći da se tamo komemorira propala NDH.

“Mene zanima odgovor na jedno pitanje. Peđi Grbinu javno bih ga postavio, ali i Klasić je njegovu tezu ponovio. Zašto se od ’45-te do ’90-te nije komemoriralo na Mariboru? To je poanta cijele priče i to njih boli. Bleiburg je simbol Križnog puta. O tim zločinima u Jugoslaviji se nije smijelo govoriti što dokazuje da je ona bila komunistička, totalitarna tamnica hrvatskog naroda. Komemiralo se na Bleiburgu jer je bio najbliži jugoslavenskoj granici, i on je na kraju krajeva simbol. Volio bih da mi i drug Grbin i grub Klasić odgovore na ta pitanja. Izvrću činjenice jer Bleiburg je simbol hrvatskog naroda. To je dupli simbol i micanje tog simbola nije dobro. On se ne smije zanemariti jer je simbol zločina kojega su radili i kada se moralo šutjeti o svemu tome. Meni je bilo zlo nakon što sam gledao, da imam novaca za novi televizor onda bih razbio ovaj i kupio novi”, zaključuje razočarani Tepeš.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.