fbpx
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Hrvatski policajac s granice: Reći ću vam što se zaista događa s migrantima

Autor: Iva Međugorac

Mladi hrvatski policajac Matija jedan je od onih koji su posljednjih tjedana budno pazili na granični prijelaz na Maljevcu, gdje se pred očima javnosti odvijala ozbiljna migrantska kriza, a svoje iskustvo odlučio je podijeliti s našim portalom, priznajući i sam da svoj posao obavlja sa zadovoljstvom premda je riječ o kompleksnoj profesiji. Iako se kroz posao kojega obavlja unazad nekoliko godina susretao s brojnim izazovima posljednji dani bili su mu posebni teški.

”Bilo je teških situacija, svjestan sam da mi je to u opisu posla te da se jednostavno s takvim oblicima rizika moraš znati nositi, a proteklih dana zaista je složeno, moji kolege i ja s krizom poput ove posljednje s migrantima nismo se susretali. Moraš ostati profesionalan i hladne glave, a lomiš se s gomilom osjećaja.S jedne strane žao mi je te dječice koja su se ni kriva ni dužna našla u svemu ovome. S druge strane ima tu među tim ljudima mnogo potrebitih i onih kojima zaista treba pomoć, ali ima i onih koji su bezobrazni i koji bi mogli biti opasni. Tu se svega izmiješalo i čovjek mora znati razlučiti. Meni kao promatraču iz prve ruke izbjeglička kriza djeluje isforsirano i pomalo napumpano, jer susretao sam se ovdje i sa onima čiji je životni status bolji nego li kod većine naših sugrađana”, prepričava ovaj mladić dodajući da bi im vojska bila od koristi, ne da uvodi red već da naprosto policiji olakša posao.

Uvjeren je kako situacija s migrantima ne bi bila u toj mjeri dramatična da vladajući znaju svoj posao, a i oni sami su se nastavlja pogubili. ”Možete misliti kako je onda nama na terenu koji moramo slijediti njihove naputke. Zadnjih dana zaista nismo stali, bilo je dana kad nismo stigli ni jesti, ni piti, a nitko oko nas nema previše razumijevanja. Mogu se ja s tim nositi ali kažem problem je u neorganiziranosti i tome što smo svi skupa ovo dočekali nespremni. A morali smo znati i vidjeti što nam se sprema”, stava je Matija. No, na koncu ipak ponosno poručuje da će on i njegovi kolege sve izdržati jer ipak je biti policajac u njegovom slučaju ostvarenje sna s kojim se mora nositi najbolje što zna.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.