Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Hrvatski milijunaš ljubitelj luksuza: Ima imanje i u Londonu

Autor: Iva Međugorac

Serijal o poznatim hrvatskim poduzetnicima nastavljamo pričom o Goranu Štroku. Riječ je o jednome od hrvatskih poduzetnika uz koje se veže pravi luksuz. Nekadašnji automobilistički as pokazao je da voli natjecateljski duh, u svakom pogledu.

Predsjednik je i osnivač duh u po­du­ze­tni­čkim vo­da­ma u Hr­vat­skoj i ino­zem­stvu. Pred­sje­dnik je i osni­vač GS Ho­tels&Re­sorts, kro­vne kom­pa­ni­je u či­jem se sa­sta­vu na­la­ze gru­pa­ci­je ­Wren’s Ho­tels i Ja­dran­ski lu­ksu­zni ho­te­li. S obi­te­lji se 1977. pre­se­lio u Ve­li­ku Bri­ta­ni­ju u ko­joj se kao sa­vje­tnik broj­nim tvr­tka­ma okušao u biznisu. Ujedno, živi na impresivnom imanju od 24.000 če­tvor­nih me­ta­ra u ­Windsoru kod Lon­do­na, u lu­ksu­znom zda­nju sta­rome 257 go­di­na.

Go­ran ­Štrok ku­pu­je skupe au­to­mo­bi­le pa vo­zi Mer­ce­des SL 63AMG od 510 konj­skih sna­ga, a njegova su­pru­ga Re­na­ta vo­zi Por­sche Car­re­ru 911. Štrok je inače , sin španjolskog borca i načelnika XII. Uprave SSNO-a. Goran Štrok rođen je u Zagrebu gdje je završio Pravni fakultet te se nakon završetka studija zapošljava u vanjsko-trgovačkom sektoru poduzeća Velebit, koje se spominjalo kao jedan od servisa preko kojega su jugoslavenske tajne službe izvlačile novac od bivše države.

Prema službenoj biografiji Goran Štrok bio je automobilistički as koji se 1977.godine seli u London, kako bi tako nastavio sportsku karijeru, no neki izvori tvrde kako je u englesku prijestolnicu otišao kako bi lakše upravljao novcima izvučenima iz Jugoslavije, a preko poreznih oaza, no to dakako nikada nije potvrđeno, niti dokazano. U Londonu se Štrok bavio posredničkim poslovanjem, a u jednoj se fazi specijalizirao za upravljanje i osiguravanje naftnih platformi.

Prema iskazu Radenka Radonjića, Štrok je dugogodišnji suradnik Udbe. Bilo kako bilo, London Štrok 90-tih mijenja Hrvatskom te se okušava u novinskom biznisu. U Zagrebu pokreće dnevne novine Zapad. Prema vlastitom svjedočanstvu u novinski biznis ušao je s Perom Zlatarom, poznatim novinarem čije se ime također prema Radončiću može pronaći na popisu suradnika zloglasnih jugoslavenskih tajnih službi.

Sredinom 90-tih Štrok investira u hotelijerstvo te kupuje hotel Bonavia u Rijeci, nikada nije potvrđeno je li se u taj biznis upustio s prijateljem Slavkom Linićem, kao što se godinama šuškalo po političkim kuloarima. No, zanimljivo je da je Štrok usprkos oštrom protivljenju Račanove ministrice turizma Pave Rusković Župan za 1,2 milijuna njemačkih maraka kupio dubrovački hotel Excelsior, pri čemu mu je na ruku išla i Linićeva potpora.

Nakon toga, Štrok je kupio niz dubrovačkih hotela te ih objedinio u grupaciju Jadranski luksuzni hoteli. Zbog milijunskih dugovanja Štrok je bogatstvo prodao obitelji Lukšić iz Čilea i to 2011. godine, nakon čega se ponovno odselio iz Hrvatske, u koju se vratio po dolasku Zorana Milanovića na čelo hrvatske Vlade, nakon čega je izjavio da je s bivšim premijerom u prijateljskim odnosima.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.