Hrvatski laburisti zahtijevaju prekid suradnje s Daimler AG-om

Autor: dnevno.hr

- Smatramo da samo ovakvim radikalnim potezima možemo spriječiti 'uvoz' korupcije koje uostalom i doma imamo previše i u kojoj se godišnje izgubi oko 5 milijardi kuna javnog novca - tvrdi Lesar.

Hrvatski laburisti – Stranka rada i njezin predsjednik Dragutin Lesar zatražili su od Vlade da hitno obustavi sve poslovne aktivnosti tvrtke Daimler AG i njezinih tvrtki-kćeri na području Hrvatske, dok se Državnom odvjetništvu ne dostave potpune informacije kada, koga, kako i u kojem iznosu su podmićivali u RH. Zahtjev je podnesen nakon saznanja o korupcijskoj aferi i na temelju sudskog procesa u SAD-u protiv čelnika njemačkog industrijskog diva.

– Smatramo da samo ovakvim radikalnim potezima možemo spriječiti ‘uvoz’ korupcije koje uostalom i doma imamo previše i u kojoj se godišnje izgubi oko 5 milijardi kuna javnog novca – navodi Lesar u priopćenju za javnost.

Hrvatski laburisti pozivaju Vladu da, ukoliko zakon ne podržava takvu odluku, po hitnom postupku predlože Saboru potrebne izmjene zakona kako bi se već 14. travnja mogle raspraviti i prihvatiti.


Iz Daimlera AG su priznali krivnju za korupcijsku mrežu u 22 zemlje Azije, Afrike i istočne Europe, među kojima je i Hrvatska. Vezano uz RH, Daimler se tereti za podmićivanje domaćih političara s oko 4,7 milijuna eura u razdoblju od 2002. do siječnja 2008. Sporan je bio posao nabave 210 vatrogasnih kamiona za MUP vrijedan 85 milijuna eura.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.