Hrvatski helikopteri u nordijskoj borbenoj skupini

Autor: hina

Nordijska borbena skupina pod švedskim vodstvom u okviru koncepta borbenih skupina EU-a bit će u stanju pripravnosti u prvoj polovici 2011. godine.

Ministarstvo obrane (MORH) priopćilo je da je, u nakani da još više pridonese uključenju Hrvatske u EU u području sigurnosti i obrane, hrvatsko izaslanstvo predvođeno državnim tajnikom u ministarstvu obrane Pjerom Šimunovićem danas sudjelovalo na sastanku u švedskim oružanim snagama i potpisalo sa švedskom stranom tehnički sporazum koji regulira hrvatski helikopterski doprinos nordijskoj borbenoj skupini.

Nordijska borbena skupina pod švedskim vodstvom u okviru koncepta borbenih skupina EU-a bit će u stanju pripravnosti u prvoj polovici 2011., priopćeno je.

Hrvatska toj borbenoj skupini pridonosi dvama srednjim transportnim helikopterima uključivo sposobnost medicinske evakuacije. Kako se navodi u priopćenju, u studenom ove godine hrvatske su oružane snage u pripremama za doprinos nordijskoj borbenoj skupini već sudjelovale na zajedničkoj završnoj vojnoj vježbi „Joint Action“.

Doprinosom toj borbenoj skupini Hrvatska potvrđuje da aktivno sudjeluje i afirmira Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku EU-a te izgrađuje EU-ove sposobnosti za upravljanje krizama, ističe se u priopćenju.

Također, za posjeta Švedskoj Šimunović je u bilateralnom susretu s državnim tajnikom u švedskom ministarstvu obrane Hakanom Jevrellom razgovarao o hrvatskom doprinosu nordijskoj borbenoj skupini i EU-ovoj zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, priopćio je MORH.

Državni tajnici Šimunović i Jevrell razgovarali su i o stanju u Afganistanu, posebice o razvoju operacije ISAF nakon summita NATO-a u Lisabonu u vezi s prijenosom odgovornosti za sigurnosno stanje u zemlji na afganistansko vodstvo. Na kraju susreta osvrnuli su se i na stanje u jugoistočnoj Europi, priopćeno je danas iz MORH-a.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.