Ivica Galovic/PIXSELL

Hrvatski državljani iz BiH više ne mogu u Hrvatsku bez negativnog testa: Ipak, to ne vrijedi baš za sve

Autor:

Jučer je na snagu stupila nova odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite RH o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska graničnih prijelaza RH, prenosi Večernji list.

Nova pravila o prelasku vrijede i za državljane BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo, iako su ranije bili izuzeti od mjera.

Stoga su jučer ujutro nastale gužve na graničnim prijelazima, a nezadovoljni putnici javljali su svoja iskustva dijelili na društvenim mrežama. Naime, mnoge je policija vraćala s granice natrag u BiH jer nemaju negativan test ne stariji od 48 sati.

“Jučer u poslijepodnevnim satima na graničnim prijelazima nije bilo gužvi i zadržavanja”, tvrdi glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

“Novom odlukom Stožera državljani trećih zemalja, uključujući i BiH, mogu ući u RH samo pod određenim uvjetima”. A novi uvjeti su da u RH mogu ući samo zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici skrbi za starije osobe, pogranični radnici, osoblje u prometnom sektoru, diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti, putnici u tranzitu, osobe koje putuju radi školovanja, pomorcima i osobama koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes omogućit će se ulazak u RH uz predočenje negativnog PCR testa, koji nije stariji od 48 sati ili testiranjem na SARS-CoV-2 po dolasku u RH i samoizolacijom do prispijeća negativnog nalaza.
Navedeni po ulasku moraju biti samo 12 sati u RH ili prilikom izlaska ne smiju boraviti vani više od 12 sati.

Stranim putnicima koji ispunjavaju uvjete ulaska u RH preporučuje se prethodna najava korištenjem aplikacije entercroatia.mup.hr. Građani BiH koji imaju dvojno, bh. i hrvatsko, državljanstvo ostali su zatečeni novom odlukom koja na snazi ostaje do 15. prosinca.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.