Goran Stanzl/PIXSELL

‘Hrvatski branitelji mogu ovog trenutka i dalje biti uhićeni svugdje u svijetu’

Autor: Dnevno.hr

Cilj Srbije je, kaže Petrović, da jednog dana, kad uđu u EU, misle izdavati za hrvatskim braniteljima europske uhidbene naloge.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održan je prvi sastanak povjerenstva Vlade za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji. Urednica rubrike vanjske politike Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović, analizirala je rad Povjerenstva i težinu njegovih odluka.

“Sastanak Povjerenstva jest jedna politička poruka, odraz političke volje da će hrvatska Vlada, hrvatske vlasti, nakon slijedećih izbora, ma tko ih dobio, pozorno pratiti na koji način Srbija implementira to prijelazno mjerilo u poglavlju 23, a ispod toga, meni se čini, da ova radna skupina, u kojem god sastavu bila slijedećih mjeseci, ima zadatak marljivo raditi slijedećih godina, kako bi poglavlje 23 i prije svega zakon o univerzalnoj nadležnosti za Srbiju, ušao u mjerila za zatvaranje, točnije, da Srbija ne može zatvoriti pregovore s EU, dok ne dokine taj zakon”, kaže Petrović.

“Hrvatska je s ovim mjerilima dobila ono što je najviše mogla dobiti u ovom trenutku, no to nikako nije jako povoljno za hrvatske branitelje, jer hrvatski branitleji mogu ovog trenutka i dalje biti uhićeni svugdje u svijetu”, naglašava Petrović.

Cilj Srbije je, kaže Petrović, da jednog dana, kad uđu u EU, misle izdavati za hrvatskim braniteljima europske uhidbene naloge.

“Tu Hrvatska mora pokazati čvrstu političku volju, jer prostora za ostvarenje svega toga ima i mislim da će ovo Povjerenstvo u slijedeće dvije do tri godine marljivo raditi, prije svega na diplomatskom, a onda i pravnom planu”, zaključuje.

“Za Srbiju je obvezujuće ono što stoji u njezinom pregovaračkom okviru, kao i u oviru za poglavlja 23 i 24, koja je nedavno otvorila. Činjenica jest da je Hrvatska, a s tim se složila i EU, spomenute kriterije, implementirala u srpski pregovarački okvir poglavlja 23, ali kao prijelazno mjerilo. Dakle ne kao mjerilo za zatvaranje, nego kao prijelazno mjerilo. Stoga se i danas ovo Povjerenstvo sastalo, kako bi kontroliralo hoće li to prijelazno mjerilo biti provedeno od strane Srbije dosljedno.

Činjenica je da to Hrvatska i Srbija različito interpretiraju, kao što je činjenica da ovo Povjerenstvo, meni se čini, zapravo trebalo biti Povjerenstvo, koje će u nekoliko slijedećih godina, raditi, tražiti, u tišini nadam se, tražit i iznalaziti rješenja i diplomatska i pravna, na koji način postići dogovor i na koji način da zakon o univerzalnoj nadležnosti, dakle zakon po kojem Srbija sebi uzima za pravo progoniti hrvatske branitelje, stave Srbiji u mjerilo za zatvaranje. Dakle da ona ne može zatvoriti poglavlje 23 bez da to ispuni. Mislim da je to cijela suština”, izvjetila je Petrović.




Sastanku su prisustvovali ministri Kovač, Šprlje, Medved, Marić, Buljević, te između ostalih i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. Vladino povjerenstvo, između ostalog, ima zadaću praćenja ukida li Srbija zakonodavstvo kojim se proglasila nadležnom za procesu-iranje ratnih zločina na prostoru Hrvatske te uspostavlja li zakono-davni okvir za zaštitu manjinskih prava.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.