Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatski audiovizualni centar podijelio novac filmašima: Najviše dobili predsjednik i član vijeća

Autor: Dnevno.hr

Hrvatski audio-vizualni centar upravo je odlučio kojim će autorima dati novac za snimanje dugometražnih igranih filmova. Ove je godine nikad prije dodijeljeno nikad više sredstava. Od prijave projekata do odluke o financiranju prošla su svega tri mjeseca. A, budžet je u odnosu na prošlogodišnji veći za čak dvadesetak posto. I, tko je profitirao? A, tko će kome nego svoj svome.

Među ostalim prihvaćeni su i projekti predsjednika vijeća HAVC-a, redatelja Antonia Nuića, i jednog od članova vijeća, Nevena Hitreca, a dodijeljeni su im stvarno krupni iznosi. Nuić je dobio pet milijuna kuna za film Bumbarov let, Hitrec 4,5 milijuna kuna za „Dnevnik Pauline P.“, što je u prosjeku dvostruko no što za svoje uspješne i gledane filmove primaju, primjerice, srpski redatelji. Čejen Černić za „Zečji nasip“ podržana je s 4 milijuna kuna, a film „Pula“ pedesetogodišnjeg debitanta Andreja Korovljeva s 3,3 milijuna kuna.

Veljko Krulčić, filmski kritičar i poznavatelj stanja u hrvatskoj kinematografiji zadnjih nekoliko desetljeća, ovako komentira ovogodišnje HAVC-ove odluke: „Naime, opet su izostale javne i nedvosmislene recenzije za odbijene filmove, pa „sjenka sumnje“ visi nad odlukama troje savjetnika.

Savjetnici su dramaturginja Pavlica Bajsić Brazzoduro, producentica Zdenka Gold i redatelj Danilo Šerbedžija.

Mia Begović šokirala statusom o preminulim novinarima Kuljišu i Zlataru! ‘Bili su odvratni, pokoj im duši!’

Nije jasno zašto su se gosp. Nuić (i Hitrec) prijavili na natječaj dok su članovi vijeća?! Zašto nisu pričekali da im istekne mandat ili mandati?!




Osim toga, smatram još pogubnijim za transparentnost samog natječaja da su savjetnici svojim odlukama vezanim za Nuića i Hitreca moguće stavili sebe u „sukob interesa, jer su odlučivali o ljudima koji su na neki način njima „nadređeni“.

Nuić je čak predsjednik hrvatskog audiovizualnog vijeća, koje je „potvrdilo“ sve savjetnike, pa i one za igrani film.

Prema zapisniku sa svibanjske sjednice AV vijeća vidljivo je da je g. Nuić na njoj – sudjelovao.




Bez obzira na objavljena obrazloženja/recenzije, jer po njima ispada da će u narednim godinama u našoj kinematografiji – putem filmova koji će se snimati, koji su dobili sredstva za razvoj projekta i za razvoj scenarija – biti situacija „meda i mlijeka“, velike gledanosti u kinima i festivalskih uspješnica vani… Naime, slične su bile rečenice i ranijih umjetničkih savjetnika HAVC-a, ali malo od napisanoga se i ostvarilo…“ – zaključuje ekspertni poznavatelj prilika u hrvatskoj kinematografiji Veljko Krulčić.

A, ovo su filmovi koje nećemo imati prilike gledati: „Glavu gore“ Ognjena Sviličića, „Duhove“ Jakova Sedlara, „Ciglu“ Filipa Šovagovića, „Sam u koloni“ Zvonimira Rumboldta, „Svadbu“ Igora Šeregija, „Počinje bitka“ Dejana Šorka, „Jimmy L.“ i „Vampiri s Miljacke“ Pavla Marinkovića, „Glass Off 1“/“Sestre“ doajena Lordana Zafranovića, „Online“ Anđela Jurkasa, omnibus Irene Škorić, „Heroja ulice“ Igora Filipovića i „Deja Vu“ Nevia Marasovića, „Pred zidom: Priča o Maksu Vanki“ Mladena Jurana i„Life Begins – Freestyle“ Sergeja Stanojkovskoga.

Nije odobren ni film Damiru Čučiću ali on je u međuvremenu postao savjetnikom za eksperimentalni film, pa je povukao prijavu za „Majka Revolucija”. Zanimljivo da se prijava za projekt „Manipulant“ producentske kuće Alka film i Darka Šuvaka nije razmatrala. Darko Šuvak je, da podsjetimo, jedan od najcjenjenijih hrvatskih direktora fotografije u Sjedinjenim američkim državama gdje je ostvario zapaženu karijeru, posebno snimajući reklamne tv-filmove.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.