fbpx

Hrvatska završila pregovore s EU

Autor: hina

Gospođo premijerko, imam čast, u ime 27 zemalja članica, u ime 27 šefova država ili vlada, prenijeti vam dobru vijest da će Hrvatska postati 28. zemlja članica. Želim vam čestitati od sveg srca na ovom postignuću koje omogućava Hrvatskoj da se u potpunosti priključi europskoj obitelji, rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, obraćajući se premijerki Jadranki Kosor.

Čelnici Europske unije službeno su u petak objavili završetak pregovora s Hrvatskom koja treba postati punopravno članica Europske unije 1. srpnja 2013. godine.

“Gospođo premijerko, imam čast, u ime 27 zemalja članica, u ime 27 šefova država ili vlada, prenijeti vam dobru vijest da će Hrvatska postati 28. zemlja članica. Želim vam čestitati od sveg srca na ovom postignuću koje omogućava Hrvatskoj da se u potpunosti priključi europskoj obitelji. To ne bi bilo moguće bez teškog rada hrvatske vlade, naroda i bez vašeg osobnog vodstva”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, obraćajući se premijerki Jadranki Kosor.


Nakon što su na summitu EU-a prihvaćeni zaključci, odluka o Hrvatskoj je objavljena na svečanoj konferenciji za novinare u Vijeću EU-a na kojoj su sudjelovali predsjednici Europskog vijeća i Komisije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso, predsjednik mađarske vlade Viktor Orban i hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Tijekom konferencije za novinare osiguran je prijevod na hrvatski jezik, koji će pristupanjem Hrvatske postati 24. službeni jezik Europske unije.

Čestitke europskih zastupnika

Zastupnici Europskog parlamenta čestitali su u petak Hrvatskoj na odluci Europskog vijeća o završetku pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpisivanju pristupnog ugovora do kraja godine.

“Toplo čestitam građanima Hrvatske i hrvatskim vlastima na političkoj potpori koju su danas dobili od šefova država i vlada EU-a koji su pozvali na završetak pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja”, rekao je u pisanoj izjavi predsjednik zastupničkog kluba EPP-a u Europskom parlamentu Joseph Daul.
“Jučer sam imao prigodu susresti hrvatsku premijerku Jadranku Kosor i čestitao sam joj na tom povijesnom postignuću”, kazao je Daul.

Supredsjedatelj Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska i potpredsjednik EPP-a Gunnar Hoekmark rekao je da je današnja odluka dobra vijest za proces proširenja koji je time dobio novi zamah.
“Brojimo dane do formalnog zaključenja hrvatskih pristupnih pregovora koji su danas dobili važnu političku potporu Europskog vijeća”, rekao je Hoekmark.

Hrvatska bi posljednja četiri poglavlja pristupnih pregovora trebala zatvoriti na pristupnoj konferenciji sljedeći tjedan, vjerojano 30. lipnja, zadnjeg dana mađarskog predsjedanja Unijom.

Hoekmark je također naglasio da je politička odluka o završetku pristupnih pregovora RH-EU i o potpisivanju pristupnog ugovora do kraja godine važno postignuće hrvatske vlade i premijerke Kosor, dodajući da su regionalne implikacije hrvatskog članstva velike.

“To također pokazuje snagu i sposobnost Europske unije da inzistira na politikama stabilnosti i demokratizacije na europskom tlu, unatoč razdoblju introspekcije kroz koji je prolazila”, rekao je u pisanoj izjavi.

“Čestitam građanima Hrvatske na svim naporima koje su poduzeli da bi se stiglo do ove točke i veselim se da će Hrvatska postati 28. članica EU-a”, dodao je.

Dvadeseta obljetnica neovisnosti

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda nazvao je pozitivnom današnju odluku Europskog vijeća, dodajući da je ta odluka jasan signal za stabilnost jugoistoka Europe.

“Istu važnost kao i ta odluka ima i nadzor dogovorenih reformi, poglavito u području pravosuđa i kad je riječ o borbi protiv korupcije”, naglasio je Swoboda u pisanoj izjavi.

Izrazio je nadu da će EP najkasnije u studenom odobriti pristupni ugovor a neposredno nakon toga on se može potpisati.

Zastupnica Doris Pack kazala je kako danas ima dva razloga čestitati građanima Hrvatske. “Jedan je razlog potpora koju su danas dobili od čelnika država i vlada za zaključenje pregovora u sljedećim danima. Drugi, koji se gotovo u dan vremenski poklapa s ovom političkom potporom, dvadeseta je obljetnica neovisnosti”, kazala je Pack.

“Budući da sam stajala uz Hrvatsku sve te godine, osjećam veliku radost u ovom trenutku”, naglasila je, dodajući da se veseli trenutku kada će vođe 27 zemalja EU-a potpisati tekst kojim će simbolično priznati Hrvatsku kao ravnopravnog partnera.

Pack kaže da se veseli i podići ruku u znak potpore Hrvatskoj kada će ove jeseni Europski parlament glasovati o pristupnom ugovoru.

Veliki dan za sve zemlje zapadnog Balkana

Njemački demokršćanin koji je u klubu EPP-a zadužen za Hrvatsku Bernd Posselt kazao je da je danas donesena odluka koja je trebala biti već davno donesena budući da Hrvatska bolje od brojnih zemalja članice ispunjava kriterije za članstvo. Pritom joj je, smatra Posselt, pri integraciji u EU postavljano više prepreka nego ijednom drugom kandidatu.

Slovenski zastupnik Jelko Kacin kazao je kako iskreno pozdravlja poziv Europskog vijeća za okončanje pregovora s Hrvatskom.

“Ovo je veliki dan za Hrvatsku i sve zemlje zapadnog Balkana. Završetak pregovora je najbolji dokaz da dosljedno provođenje unutarnjih reformi vodi članstvu u EU. Ključ brzine približavanja EU leži u jačanju institucija i uvođenju čvrste vladavine prava, što su područja u kojima je Hrvatska postigla veliki napredak. Jasna perspektiva članstva u EU-u postoji za sve zemlje zapadnog Balkana čije približavanje EU ovisi prije svega o dinamici provođenja unutarnjih reformi”, rekao je u pisanoj izjavi.

Dodao je kako sve zemlje zapadnog Balkana trebaju učiti iz bogatog iskustva koje je Hrvatska stekla tijekom svojih šestogodišnjih pregovora. “Dvadeset godina nakon osamostaljenja, Zagreb je aktivni i konstruktivni igrač u procesu europskih integracija zemlja zapadnog Balkana”, rekao je u pisanoj izjavi Kacin.


Čelnici 27 zemalja EU dali zeleno svjetlo Hrvatskoj

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.