Zagreb, 090420 Psihijatrijska bolnica za djecu i mladez, Kukuljeviceva 11. Djelatnici tvrtke Sanitacija dezeinficiraju ispraznjenu djecju psihijatrijsku bolnicu. Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Hrvatska ušla u najkritičniju fazu; umrla štićenica splitskog doma. O građanima ovisi hoće li se uvesti represivne mjere!

Autor: Dnevno

Hrvatska je ušla u najkritičniju fazu borbe protiv Covida-19, od kojeg oboljelo ukupno 1495 ljudi, uključujući 88 novih slučajeva, a u splitskom KBC-u umrla je zaražena štićenica tamošnjeg Doma za starije gdje je do jutros potvrđena zaraza 50 osoba.

U splitskom KBC-u u petak ujutro umrla je 93-godišnja štićenica tamošnjeg Doma za starije i nemoćne, koja je bila pozitivna na koronavirus, a bolovala je od nekoliko kroničnih teških bolesti.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović pokrenula je ispitni postupak i zatražila očitovanja od Ministarstva za socijalnu skrb i Doma za starije i nemoćne Split gdje je zaraženo 50-ak osoba, među kojima je uz štićenike doma i 11 djelatnika.

Zbog prijepora u izvještajima o tome što se dogodilo u tom Domu u Splitu, formirano je zajedničko tijelo ministarstava zdravstva i socijalne skrbi koje će na terenu provjeriti sve navode, te će se nakon toga, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunosla Capak.

Uz splitski dom virus je do sada prodro u domove u Pločama i Koprivnici, dok su se sve ostale sumnje, vezano uz 15 domova za starije diljem zemlje pokazale negativne, rekao je Capak.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je bilo 88 novih zaraza koronavirusom, 12 osoba se oporavilo, a s umrlom osobom u Splitu broj umrlih je narastao na 21, izvijestio je Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Po podatcima koje je iznio ministar zdravstva Vili Beroš, 231 osoba ozdravila, što je 12 više u odnosu na jučer, 34 osobe su na respiratoru, a 343 oboljelih je hospitalizirano.




Hrvatska je, upozorio je Beroš, ušla u najkritičniju fazu borbe protiv Covida-19, bolesti za koju nema ni cjepiva ni lijeka.

Nastojat će se izaći u susret nepokretnim bolesnicima

Beroš je najavio da će se nastojati izaći u susret nepokretnim bolesnicima i njihovim obiteljima na način da ih se privremeno smjesti na bolničke odjele koji u ovom trenutku nisu popunjeni.




Također će se na temelju registra bolesnika na hemodijalizi u domovima za starije preventivno hospitalizirati bolesnike kako bi se izbjeglo njihovo transportiranje na hemodijalizu, time i rizik zaraze.

Capak je također istaknuo da smo ušli u kritično razdoblje, kada se moraju pažljivo promišljati i potezi vezani uz proslavu predstojećih blagdana, posjećivanje i čestitanje Uskrsa.

Radnicima koji dolaze iz inozemstva, poručio je kako se neće više dopuštati da se bez dozvole epidemiologa napušta Hrvatsku, a za prelazak granice bit će potrebna potvrda o prestanku samoizolacije.

Capak je istaknuo i da nije zagovornik uvođenja represivnih mjera, no ako se ljudi u trgovinama počnu ponašati kao da epidemije nema, bit će potrebne i represivne mjere.

Voditelj stožera, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da policija pojačano prati rad tržnica i trgovina te da  nisu utvrđene veće nepravilnosti, osim  nekoliko upozorenja u smislu nedržavanja razmaka.

“e-Građani” bilježe 80 tisuća novih korisnika

Sustav “e-Građani” zbog sve veće potrebe i slijedom epidemije koronavirusa koristi 934.762 korisnika, a samo u razdoblju od  1. do 8. travnja broj korisnika narastao je za više od 80.000, izvijestili su iz Ministarstva uprave te dodali da je putem sustava e-Propusnica odobreno njih više od 860.700.

Broj virtualnih učionica u nastavi na daljinu porastao je od 3. ožujka za 4,6 posto i do petka u podne Sustavu za udaljeno učenje putem AAI@EduHr identiteta pristupilo je više od 460 tisuća korisnika u više od 49 tisuća virtualnih učionica i zbornica na platformama Microsoft Teams, G Suite for Education i CARNET loomen.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović ocijenio je u petak tvrdnje sindikata da se isplate potpora poslodavcima ne kontroliraju neodgovornim i zlonamjernim, poručivši da će eventualne manipulacije potporama biti sankcionirane uz pomoć Državnog inspektorata.

Sindikat policije Hrvatske usprotivio se u petak smanjenju plaća u državnom i javnom sektoru, posebice djelatnicima izravno uključenima u suzbijanje epidemije, za čiji rad su zatražili dodatnu nagradu.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) uputili su Vladi hitne mjere koje predlažu za spas novinarstva ističući kako Vlada ni u svom trećem paketu mjera nije prepoznala problem u medijima te da je novinarstvo potpuno ignorirano.

Primorsko-goranski stožer civilne zaštite donio je preporuku da svi pružatelji usluga i korisnici koriste zaštitne maske ili pokrivala za lice sa sličnom namjenom pri ulasku u zatvorene prostore poput trgovina, banaka, pošta ili ljekarni, a preporučuje se nositi i jednokratne rukavice.

Područje grada Vukovara i drugih gradova istočne Slavonije od petka popodne nadzirat će policijski dronovi, najavio je načelnik vukovarskog Stožera civilne zaštite Marijan Pavliček.

STO TISUĆA MRTVIH! Broj žrtava koronavirusa u svijetu raste sve brže

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.