Foto: Screenshot Helmcast

HRVATSKA REAGIRALA NA OPTUŽNICU PROTIV VOJNIKA UHIĆENOG U UKRAJINI! Poslana jasna poruka: ‘Najstrože osuđujemo, s obitelji smo u stalnom kontaktu’

Autor: Daniel Radman

“Republika Hrvatska najstrože osuđuje podizanje optužnice protiv hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega od strane tzv. Narodne Republike Donjeck. Republika Hrvatska odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima”, stoji u priopćenju hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i nadležne službe su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio gospodin Prebeg.

Također, nadležne službe Republike Hrvatske u stalnom su kontaktu s obitelji gospodina Prebega”, napomenuli su.

Optužnica iz Donjecka

Podsjetimo, jučer je objavljena vijest kako je podignuta je optužnica protiv hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega, iz redova ukrajinske vojske, kojega su proruske snage zarobile u svibnju kod Mariupolja.

Na teret mu stavljaju kaznena djela “obuka za terorističke aktivnosti, sudjelovanje u sukobu kao plaćenik te nasilno preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka”.

Optužnicu protiv Prebega podignulo je državno tužiteljstvo samoproglašene i međunarodno nepriznate tzv. Narodne Republike Doneck (NRD).




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.