fbpx
AP Photo/Salim Dawood/Guliver

HRVATSKA REAGIRALA NA NAVODE IZ ZAMBIJE! Čule su se teške optužbe pred Odborom UN-a za prisilne nestanke

Autor: Dnevno.hr

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske oglasilo se o slučaju osmero hrvatskih državljana uhićenih u Zambiji. Kako navode, Hrvati nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom.

Dalje dodaju kako nema službenih informacija da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni.

Inače, ministarstvo je reagiralo povodom navoda Dickson Matemboa, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije. U njegovim izjavama, iznesenima na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, hrvatsko ministarstvo smatra da postoje netočni navodi. Zbog toga će MVEP uputiti službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u.


Druga strana medalje

Ranije pak danas, objavljeni su detalji o sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke koja se održala u utorak u Ženevi.

Predstavnik Zambije na sjednici je odgovarao i na pitanja postavljena o slučaju uhićenih hrvatskih državljana.

Španjolski predstavnik Juan Pablo Alban Alencastro osvrnuo se na članak 25. Konvencije o zaštiti djece, upitavši ga: “Što je istraga utvrdila, uključujući i podrijetlo posvojenja? Jesu li djeca odvedena iz obitelji ili iz sirotišta? Koje je mjere poduzela Zambija kako bi osigurala da posvojenja, osobito međunarodna posvojenja, ne budu rezultat prisilnog nestanka?” pitao je Španjolac zambijsku delegaciju.

Dalje, odgovorio im je Dickson Matembo, državni tajnik zambijskog ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti te voditelj izaslanstva, koji je rekao da je “osmero Hrvata prešlo u Zambiju iz DR Konga s djecom”.

“Zambijski granični službenici pregledali su njihovu dokumentaciju i kontaktirali službenike Konga. Ta su djeca došla iz sirotišta. Ovo nije bio prvi put da je ova skupina s djecom prešla granicu. Optuženi su za nezakonito pritvaranje i provedene su istrage, a kongoanske vlasti su utvrdile da je njihova dokumentacija lažna. Vlasnik sirotišta iz kojeg su odvedena ta djeca bio je u bijegu, a slučaj je sada na sudu. Djecu je zaštitilo ministarstvo zajednice i socijalne skrbi u suradnji s kongoanskim vlastima nadležnim za skrb o djeci. Morali bi biti predani kongoanskoj vladi”, naveo je.

“Nakon prijema osobe u zatvor Zakon o zatvorskoj službi ovlastio je službenika zaduženog za određeni zatvor da zatvoreniku pruži informacije. Postojala je knjiga pritužbi i zahtjeva zatvorenika u koju su imali pravo nadležnom službeniku podnijeti zahtjeve za informacije ili sastanke s osobama. Nadležni službenik kontaktirao je tražene osobe i omogućio im pristup. Na zahtjeve stranaca obavljene su daljnje radnje s njihovim veleposlanstvima”, rekao je između ostalog zambijski predstavnik.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.