fbpx
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska poštanska banka povećat će kapital za 600 milijuna kuna!

Autor: Hina

Time bi se kapital banke povećao na najviše 1,8 milijardi kuna

Hrvatska poštanska banka (HPB) objavila je u utorak poziv za glavnu skupštinu na kojoj bi dioničari trebali donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala za najviše 600 milijuna kuna, pri čemu će pravo upisa u prvom krugu imati samo privatni investitori.

Predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić najavio je to na prošlotjednom predstavljanju rezultata poslovanja banke u prvih devet mjeseci, kazavši da u postupku dokapitalizacije prvenstveno računaju na postojeće privatne investitore, uključujući i mirovinske fondove. Dobrodošli su i svi novi ulagači, istaknuo je tada, dodavši da je u razgovorima s njima isticano da je bitno da država ostane većinski vlasnik.

“Proces dokapitalizacije je u tijeku, ide u skladu s planom i nadamo se da ćemo ga dovršiti do kraja godine”, kazao je Vuić tom prigodom, ističući da se kapital povećava kako bi se nastavio održivi rast banke te osiguralo usklađenje s regulatornim zahtjevima.


Prema poziv za glavnu skupštinu, sazvanu za 8. prosinca, predlaže se da se temeljni kapital HPB-a, koji sada iznosi 1,2 milijarde kuna i podijeljen je na 2,02 milijun redovnih dionica pojedinačnog nominalnog iznosa od 600 kuna poveća za najviše 600 milijuna kuna izdavanjem milijun novih redovnih dionica nominalno vrijednih 600 kuna, i to uplatom uloga u novcu. Time bi se kapital banke povećao na najviše 1,8 milijardi kuna.

Upis novih dionica provest će se u dva kruga, a konačna cijena novih dionica odredit će se nakon završetka prikupljanja ponuda za njihov upis u prvom krugu, pri čemu će “ključni kriterij biti maksimalizacija kapitala”, stoji u pozivu.

Glavnoj se skupštini dioničara predlaže i da se postojećim dioničarima u potpunosti isključi pravo prvenstva na upis i uplatu novih dionica. Pravo na upis novih dionica u prvom krugu imat će isključivo ulagatelji koji se ne financiraju u cjelini ili djelomično iz državnog proračuna i/ili proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno da im osnivač, većinski dioničar ili većinski imatelj udjela nije država ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, dakle samo privatni ulagatelji.

U drugom krugu dionice mogu upisati svi oni koji su isključeni iz prvog kruga, pa i sama država, kao i tijela državne uprave i pravne osobe kojima je država osnivač, većinski imatelj dionica ili udjela, odnosno druge osobe koje se financiraju u cjelini ili djelomično iz državnog ili lokalnih proračuna.

Minimalni iznos koji ulagatelj može uplatiti za upisane nove dionice iznosi 780 tisuća kuna, pri čemu ne može upisati manje od 1.300 dionica, a alokacija dionica izvršit će se po načelu proporcionalnosti. Postupak dokapitalizacije smatrat će se uspješnim ako se se u oba kruga uplati najmanje 300 milijuna kuna.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.