fbpx

Hrvatska pošta pod istragom USKOK-a

Autor: Damir Kramarić

MUP je portalu dnevno.hr potvrdio kako se u HP-u provodi kriminalistička obrada. S druge strane 'SDP-ov borac protiv korupcije' Željko Jovanović odbija temu 'Pošta' uvrstiti na dnevni red sjednice Antikorupcijskog vijeće.

‘Posljednje utočište HDZ-a’, kako su nedavno mnogi opisali Hrvatsku poštu, nalazi se pod kriminalističkim istraživanjem. Portalu dnevno.hr takva informacija je potvrđena i u MUP-u i USKOK-u, međutim, iako nitko od spomenutih nije htio otkriti detalje istrage, možemo zaključiti kako policija ispituje navode iz nekolicine kaznenih prijava koje upućuju na kriminal velikih razmjera u poštanskom monopolistu.

– Ministarstvo unutarnjih poslova ne iznosi detalje o kriminalističkim istraživanjima koja nisu dovršena, odnosno koja su u tijeku, posebice kada se radi o kaznenim djelima iz kataloga USKOK-a – napisali su u priopćenju zaposlenici Odjela za odnose s javnošću MUP-a, te nam tako potvrdili kako je nakon HEP-a i HAC-a, na red došla i Hrvatska pošta.

Da je Hrvatska pošta doista zadnji veliki bankomat HDZ-a iz kojega vladajuća stranka uzima novac za svoje potrebe, kako su u razgovoru za naš portal prije dva dana ustvrdili mnogi ogorčeni djelatnici Pošte, uvjeren je i Munir Podumljak, predsjednik udruge Partnerstvo za društveni razvoj, koji je kriminal u Hrvatskoj pošti nedavno prijavio i USKOKU I DORH-u.


Bezbroj argumenata koji potvrđuju sustavno kršenje zakona

– Učinili smo to javno, na prezentaciji na koju smo pozvali i predstavnike USKOK-a i DORH-a i gdje smo im predstavili detaljnu analizu poslovanja Hrvatske pošte, iz koje se moglo zaključiti da odgovorni u Pošti sustavno krše Zakon o poštama, kao i Zakon o tržišnom natjecanju. Prepuštanjem pojedinih poslova City expressu, Uprava Hrvatske pošte prekršila je, naime, i direktivu Europske Unije prema kojoj bi poštanske pošiljke lakše od 50 grama morale distribuirati isključivo državne pošte, kako bi na taj način poštanske usluge mogle svima biti dostupne. Unatoč tome, odgovorni iz Hrvatske pošte prepustili su velik dio posla u kojem bi oni morali biti monopolisti, privatnoj tvrtki City express, da bi se kasnije pojavili kao podizvođač iste tvrtke i to samo uudaljenim selima ili na otocima, gdje se dostava pošte City expressu ne isplati. To je samo jedan od mnogih primjera malverzacija, zlouporaba i kršenja zakona u Pošti, s kojim smo na nedavnoj prezentaciji upoznali USKOK I DORH. Oni, međutim, do danas nisu ništa po tom pitanju učinili. Zbog svega toga zaključujem da je Hrvatska pošta zadnja oaza iz koje HDZ i dalje isisava novac potreban za slijedeću predizbornu kampanju, te da zbog toga nitko u Poštu još uvijek ne dira – ističe Munir Podumljak, predsjednik nevladine udruge čiji je zadatak, između ostalog, i borba protiv korupcije. On potom dodaje da se na primjeru Hrvatske pošte najbolje mogu vidjeti simptomi “korupcijom zarobljene države”.

Kupljeni mediji i neučinkovito državno odvjetništvo

– O kriminalu u Hrvatskoj pošti uopće ne pišu mediji, na njega ne reagira ni policija, ni DORH, što znači da Uprava Pošte doista ima apsolutnu kontrolu nad svime. U takvim situacijama govorimo o “Zarobljenoj državi”, dakle o potpuno neučinkovitoj i neefikasnoj državi koja ne reagira čak ni na vrlo ozbiljne informacije o kriminalu u tvrtci – pojašnjava Podumljak. Napominje zatim da će Partnerstvo za društveni razvoj uskoro ponovno organizirati tiskovnu konferenciju o korupciji u Hrvatskoj pošti, na kojoj će govoriti o sukobu interesa.

– Ministarstvo financija Hrvatskoj je pošti dalo posao reklamiranja OIB-a, ali su to učinili bez ikakvog ugovora. Tek kasnije su pokazali ugovor na kojemu cijena ne odgovora pravoj cijeni te usluge. Sve to navodi na zaključak da je i u tom poslu bila prisutna korupcija – dodaje Podumljak, koji će uskoro sudjelovati na međunarodnoj konferenciji o sustavnoj korupciji u zemljama s područja bivše Jugoslavije i koji nam je rekao da, uspoređujući Hrvatsku s Bosnom i Hercegovinom, te Srbijom, možemo zaključiti da je sustavna korupcija po mnogim pokazateljima kod nas čak i prisutnija nego u tim susjednim zemljama.

Željko Jovanović odbio Lesarov zahtjev
A da se informacije o Hrvatskoj pošti doista jako teško probijaju u javnost, potvrdio nam je i Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista te član saborskog Antikorupcijskog vijeća, koji je od Željka Jovanovića, predsjednika tog Vijeća, zahtijevao da prijavu za korupciju u Hrvatskoj pošti stavi na dnevni red sjednice Antikorupcijskog vijeće.

– Na sutrašnjoj sjednici Antikorupcijskog vijeća od Jovanovića ću tražiti da mi objasni zašto tu temu nije stavio na dnevni red. Smatram, naime, da smo o prijavama korupcije u Pošti morali raspravljati.– rekao je u uvodu Lesar, te nam potom objasnio kako je došao do podataka na osnovu kojih je tražio da Vijeće raspravlja o korupciji u Pošti:

– Nakon što sam dobivao puno anonimnih pritužbi na stanje u Hrvatskoj pošti, na svom blogu objavio sam poziv svima koji žele nešto prijaviti da to učine javno. Nakon toga su mi se javile tri djelatnice koje su potpisale svoju prijavu, koju sam kasnije poslao Upravi Pošte na očitovanje. Uprava se očitovala, a na taj njihov odgovor reagirale su iste djelatnice, tvrdeći da mnogo toga što Uprava Pošte tvrdi nije istina. Nakon što je jedna od njih pristala o korupciji u Pošti svjedočiti na saborskom Antikorupcijskom vijeću, zatražio sam od predsjednika Vijeća da tu temu stavi na dnevni red, no on to ipak nije učinio– ističe Lesar, te dodaje da je dobro upoznat sa činjenicom da velika većina hrvatskim medija iz nekog razloga također odbijaju govoriti i pisati o prijavama korupcije u Hrvatskoj pošti.
Otkaz revizorici zbog izvještaja Damiru Polančecu

Željka Jovanovića, predsjednika Antikorupcijskog vijeća i osobno smo htjeli upitati za obrazloženje njegove nezainteresiranosti za cijeli slučaj, no Jovanović nam se, po običaju, nije javio na telefon.

Budući da je SDP-ov “borac protiv korupcije” odbio istražiti zbog čega Hrvatsku poštu mnogi nazivaju “zadnjim bankomatom HDZ-a”, potrudili smo se nazvati nekoliko bivših djelatnika te tvrtke i čuti njihove argumente.

– Dobila sam otkaz Ugovora o radu jer sam tadašnjem predsjedniku Nadzornog odbora Damiru Polančecu predala izvješće o

Polančec i Kalmeta

analizi rezultata poslovanja Hrvatske pošte, kojeg smo kolega Ivan Knežević i ja napisali na temelju Odluke Uprave i tadašnjeg predsjednika Uprave Damira Dobrinića, koji je nakon samo dva mjeseca dao neopozivu ostavku. Predmet je na sudu, pa neka institucije rade svoj posao. Vrlo je indikativno, međutim, da je i Ivan Knežević nakon toga bio prisiljen otići u prijevremenu mirovinu nakon 25 godina rada u Hrvatskoj pošti. Degradiran je, naime, s mjesta šefa financijske službe na mjesto referenta u poštanskom uredu. O mom otkazu bili su obaviješteni svi članovi Nadzornog odbora , dakle Damir Polančec, Božidar Kalmeta, Miomir Žužul, kao i predsjednici oba poštanska sindikata, dakle Jadranka Dumbović i Željko Vidaković – ističe mr. Claudia Čović, ovlaštena revizorica koja je, da podsjetimo, utvrdila da Hrvatska pošta ne posluje pozitivno, već da je, unatoč monopolističkom položaju, u gubicima! Zbog takvog izvještaja, magistrica ekonomije i ovlaštena revizorica, Claudia Čović, dobila je otkaz! Sada, dakako, u Pošti tvrde da posluju pozitivno.

Glasnogovornik Pošte izbjegao odgovoriti na škakljiva pitanja

– Iako ne želimo sudjelovati u konstrukcijama lažnih optužbi želimo samo naglasiti kako je Hrvatska pošta 2009. godinu po prvi put završila sa 158,7 milijuna kuna dobiti iz osnovne djelatnosti čime je pokazala da zna i može biti kvalitetna pozitivno poslujuća tvrtka. Neosporna je činjenica da je gubitak Hrvatske poštanske banke negativno utjecao na krajnji rezultat, no na taj dio poslovanja Hrvatska pošta ne može utjecati. Također, troškovi osoblja su smanjeni za 4,1 posto no na ukupan iznos utječe isplata otpremnina djelatnicima u iznosu od 165,2 milijuna kuna te je zbog toga trošak viši. Navedeni podaci su javni, provjerljivi i nedvosmisleni no potrebno je njihovo razumijevanje – tvrdi, pak, u svom priopćenju Višeslav Majić, izvršni direktor Ureda za korporativne komunikacije Hrvatke.

On je, međutim, izbjegao odgovoriti na skoro sva pitanja koja smo mu postavili. Tako su pitanja “kako u Hrvatkoj pošti komentiraju brojne optužbe za kriminal”, “zbog čega je ovlaštena revizorica dobila otkaz”, “zbog čega je Hrvatska pošta prepustila slanje pošiljaka City expressu, kad Zakon kaže da je Pošta monopolist u tom području”, zašto Uprava Pošte vuče poteze u korist vlastite štete”, “posluje li Hrvatska pošta još uvijek s Fimi Mediom i koje poslove je Pošta u protekle dvije godine sklopila s Fimi Mediom”, te “zbog čega se u Pošti zapošljavaju nekompetentni kadrovi, bez javnog natječaja” ostala bez odgovora.

Akcija Bankomat

USKOK je početkom srpnja 2010. godine podignuo optužnicu protiv trojice djelatnika Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipa Protege (1971.), Ivana Sladonje (1964.) i Marija Kirinića (1953.), te protiv osmorice klijenata te banke – hrvatskih državljana B. Š. (1977.), O. B. (1973.), I. G. (1960.), S. Č. (1968.), D. Č. (1976.), G. J. (1946.) i G. J. (1977.) te hrvatskog državljanina koji ima i državljanstvo BiH S. G. (1972.) Optužnicom se Josipa Protegu tereti da je od 2005. do 12. kolovoza 2009., u Zagrebu, kao predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke (HPB), organizirao grupu koju su sačinjavali on i član Uprave Ivan Sladonja i financijski direktor Mario Kirinić, nakon čega su u dogovoru i u korist pojedinih klijenata banke, odobravali kredite koji po iznosu, namjeni osiguranja, visini kamatne stope, visini naknade i vremenu počeka odstupaju od uobičajenih kredita u ponudi Banke za građane i pravne osobe. Okrivljenici Protega, Sladonja i Kirinić se nadalje posebno terete da su od 2005. do 30. siječnja 2009. – na traženje pojedinih povlaštenih klijenata pa tako i B. Š., O. B., S. G., I. G., S. Č., D. Č. i G. J. – odobravali veći broj visoko rizičnih više milijunskih kredita u iznosu od najmanje 254.876.534,87 kuna, koji nisu po dospijeću vraćeni HPB-u te su kontinuirano prolongirani povrati glavnica kredita, čime su okrivljenicima pribavili znatnu protupravnu imovinsku korist, a time nanijeli štetu Hrvatskoj poštanskoj banci, ističe se u priopćenju. Zvuči poznato?.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.