Hrvatska pošta nastavlja sudski goniti zviždače: ide li to Milanović Sanaderovim stopama?

Autor: Damir Kramarić

Denis Latin i Claudia Čović na Općinskom sudu u Zagrebu svjedočili su o kriminalu u Hrvatskoj pošti, državnoj tvrtci koja nije odustala od tužbi protiv novinara i zviždača ni nakon smjene korumpirane Sanaderove vlasti.

Da je nepravomoćna presuda Ivi Sanaderu za primanje mita i ratno profiterstvo tek kap pravde u moru korupcije u Hrvatskoj, potvrdilo je, po svemu sudeći, i današnje ročište u sporu u kojem je Hrvatska pošta tužila Hrvatsku televiziju zbog Latinice objavljene prije dvije godine, a u kojoj su gosti govorili o kriminalu u Hrvatskoj pošti.

Ponovili ono što su rekli u Latinici

Svjedoci obrane Denis Latin i mr. sci Claudia Čović na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu još su jednom, naime, ponovili ono što su u emisiji govorili tada, a što bi se moglo sažeti riječima: U Hrvatskoj pošti je bilo mnogo kriminala, o tome je malo tko izvještavao jer je Pošta preko marketinga potplaćivala medije i jer su radnici koji su se usudili govoriti u pravilu bili šikanirani i degradirani.

Latin: zaposlenici glasnogovorništva Pošte potvrdili su mi da je sve istina

– Budući da su zviždači u Hrvatskoj imali puno problema, odlučio sam napraviti emisiju o ‘prijaviteljima korupcije’. Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista, kojemu su se u to vrijeme javljali mnogi zviždači i koji je također bio gost Latinice, predložio mi je da govorimo o kriminalu u Hrvatskoj pošti. Rekao je da mu se javljuju mnogi radnici te mu govore o brojnim nezakonitostima. Na njegov prijedlog u emisiju sam pozvao bivšu voditeljicu financija platnog prometa Hrvatske pošte Claudio Čović da iz prve ruke kaže što se tamo događa. Ona je dala izjavu u kojoj je potvrdila mnoge nezakonitosti, tu njezinu izjavu pregledali su i odvjetnici, nakon čega smo je u skraćenom obliku objavili. Obratili smo se i glasnogovorništvu Hrvatske pošte, no oni nisu odgovorili na naša pitanja. Nakon emisije nazvali su me neki zaposlenici Ureda za odnose s javnošću Hrvatske pošte i potvrdili da je sve što je rečeno o Pošti apsolutno točno. Zbog svega toga, kao i zbog ostalih informacija koje sam dobio od više izvora, bio sam apsolutno uvjeren da je sve navedeno istina, zbog čega sam u uvodu emisije i govorio o kriminalu u Hrvatskoj pošti. Kasnije smo objavili demantij Pošte, iako smo znali da su u njemu navedene mnoge neistine. No, zakon nas obvezuje da i takvo reagiranje objavimo – kazao je Latin, te dodao da je Dragutin Lesar kasnije, na sjednici Antikorupcijskog vijeća u Saboru, rekao da su Claudiji Čović nakon Latinice prijetili smrću.

Polančec je sve znao, a ništa nije poduzeo

Denis Latin na sudu je, osim toga, kazao da pouzdano zna da je Claudia Čović o malverzacijama u Pošti izvijestila Damira Polančeca, tadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske pošte i potpredsjednika Hrvatske vlade koji ništa nakon toga nije poduzeo. Latin je na kraju istaknuo da je prilog o kriminalu u Hrvatskoj pošti objavio zbog nacionalnog i javnog interesa, odnosno zbog nastojanja da pridonese suzbijanju korupcije u Pošti, ali i u društvu općenito.




Nakon Latina, svjedočila je Claudia Čović, ovlaštena revizorica i magistrica ekonomskih znanosti koja je zbog upozoravanja na nezakonitosti u Hrvatskoj pošti, naknadno dobila otkaz.

Čović: Svjedok sam USKOK-a za nezakonite radnje u Pošti

– Tužila sam Hrvatsku poštu i bivšeg predsjednika Uprave Roberta Jukića zbog nezakonitog otkaza i mobbinga i sud je u prvostupanjskoj presudi presudio u moju korist. Svjedok sam USKOK-a i DORH-a za nezakonite radnje u Pošti, na koje sam upozorila i Damira Polančeca, nakon čega sam najprije premještena na drugo radno mjesto, da bih potom dobila i otkaz. Pravi razlog otkaza je to što sam radeći analizu objektivnosti financijskih izvješća Hrvatske pošte za 2006. i 2007. godinu utvrdila da ta izvješća prikazuju dobitke, iako je Pošta poslovala s višemilijunskim gubicima, kako posluje i danas. Kolega koji je sa mnom supotpisao analizu, a koji je vrhunski ekonomski stručnjak, nakon toga je prebačen na poštanski šalter, te je kasnije bio prisiljen otići u prijevremenu mirovinu, iako je i danas mogao raditi. Na šalterima su u to vrijeme završili i mnogi pravnici i magistri, dok je predsjednik Uprave Hrvatske pošte Damir Dobrinić pod pritiskom dao ostavku na funkciju. Nakon njegova odlaska na čelo Pošte došao je Robert Jukić, koji mi je ubrzo potom počeo prijetiti. Rekao je da pazim što radim jer mi je radno mjesto ugroženo. S tim informacijama i ja i moje kolege htjeli smo izaći u javnost, no problem je bio u tome što nikakve negativne informacije o Hrvatskoj pošti gotovo nitko nije htio objaviti. Izuzetak su bili mali portali – zaključila je Claudia Čović, nakon čega je pravna zastupnica Hrvatske televizije predložila sutkinji Šimunović da na slijedeću raspravu kao svjedoka pozova Dragutina Lesara i pomoćnicu urednika Denisa Latina, koja je Hrvatskoj pošti slala upit na koji nitko, prema Latinovim riječima, nije odgovorio (taj Latinov navod pravni zastupnici Pošte su kasnije osporavali).




Odvjetnici Hrvatske pošte usprotivili se prijedlogu da i Lesar svjedoči

Tom zahtjevu usprotivio se pravni zastupnik Pošte Nikica Leskovar, inače vježbenik u odvjetničkom uredu Čede Prodanovića, koji pravno zastupa Hrvatsku poštu. Leskovar je kazao da su i dosadašnji svjedoci dovoljno rekli, te da ne treba pozivati nove svjedoke.

Nakon održane rasprave na koju su došli i predstavnici javnosti, u hodniku se povela zanimljiva diskusija, te je ‘iskočilo’ pitanje: zbog čega Hrvatska pošta i nakon smjene vlasti ustrajava u tužbama protiv novinara i zviždača koji su upozoravali na kriminal u Pošti za vrijeme Vlade Ive Sanadera. Među prisutnim zviždačima iskristalizirao se zaključak da, po svemu sudeći, ni ova Vlada nije bitno drugačija od prethodne, jer bi inače već rehabilitirala prijavljivače korupcije, procesuirala kriminal u Hrvatskoj pošti, te zaustavila sudski progon onih koji su samo upozoravali na kriminal u tvrtki u vlasništvu države.

Premijer se do danas nije očitovao o sumnjivim poslovima svog brata

O svemu tome, kao i o aferi Milanović, odnosno o informaciji da hrvatski premijer nikada nije odgovorio na naš upit ‘Ima li ikakve veze činjenica da je stala istraga u Hrvatskoj pošti s činjenicom da je premijerov brat Krešimir u bliskom poslovnom odnosu sa suprugom bivšeg predsjednika Uprave Hrvatske pošte, Anitom Roguljić Jukić’, pisali smo i prije nekoliko mjeseci.

Upozorili smo tada da je premijerov brat uoči parlamentarnih izbora prodao blokiranu tvrtku Magnitudo d.d. supruzi bivšeg predsjednika Uprave Hrvatske pošte Roberta Jukića, te da je ta tvrkta najednom ‘oživjela’ počevši graditi skupe vile u elitnom dijelu Dubrovnika. Upozorili smo i na činjenicu da Zoran Milanović treba snositi odgovornost ako ne objasni sumnjive poslove brata Krešimira, te ako se ne očituje o informaciji da je istraga u Hrvatskoj pošti, po svemu sudeći, zaustavljena. Premijer se o cijeloj aferi nije očitovao, premda su mu ista pitanja postavljali i drugi mediji, kao i neki zaposlenici Hrvatske pošte.

Sve te informacije, kao i činjenica da Hrvatska pošta i dalje troši novac na tužbe protiv novinara i zviždača, pobuđuju u najmanju ruku sumnju da i nova vlast Hrvatsku poštu koristi kao vlastiti bankomat, baš kao što je, prema tvrdnjama mnogih, činila i Sanaderova vlast.

>>> Zbog brata Zorana Milanovića stopirana istraga kriminala u Hrvatskoj pošti?

>>> Zoran Milanović mora dati ostavku ako ne objasni sumnjive poslove brata Krešimira Milanovića

Lesar: Ozbiljni dokumenti ustupljeni DORH-u ukazuju na korupciju u Pošti
– Prije dvije godine održali smo tematsku sjednicu saborskog Antikorupcijskog vijeća o Hrvatskoj pošti i tada su nam podijeljeni ozbiljni dokumenti koju ukazuju na korupciju, a koji su kasnije su ustupljeni DORH-u. O tome da li se neki dužnosnik nalazi u sukobu interesa svoje mišljenje treba dati Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. No, to povjerenstvo ne djeluje već dvije godine jer ga ne žele ni HDZ niti SDP – zanimljiv detalj vezan uz cijeli slučaj ponudio nam je nedavno čelnik Hrvatskih laburista, Dragutin Lesar, na čiju inicijativu je prije dvije godine i održana tematska sjednica Antikorupcijskog vijeća o malverzacijama u Hrvatskoj pošti.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.