Foto: Dnevni avaz

Hrvatska počinje osiguravati granicu s BiH: Kreće obračun s migrantima?

Autor: I.Br.

Na graničnom prijelazu Maljevac kod Velike Kladuše, danas je postavljena metalnu ogradu sa šiljcima visine tri metra, javlja portal Dnevni avaz. Slučaj možda i ne bi toliko zaintrigirao javnost da to područje nije krizna točka što se tiče ilegalnih prelazaka migranta iz Bih u Hrvatsku.

Prema pisanju tamošnjih medija, fotografije koje su im čitatelji  proslijedili dokaz su da Hrvatska uvodi nove mjere osiguranja svoje granice. Radi li se ovdje o pukoj mjeri zaštite, vidjet će se narednih dana. Inače, upravo je na tom području prošle godine u listopadu oko 200 migranata pokušalo nasilno ući u Hrvatsku, a pri njihovom prelasku zaustavile su ih jake policijske snage, vodeni topovi i helikopteri.

U vrijeme kada se sve intenzivije progovara o migrantskoj krizi, te kad su mnoge države u susjedstvu na svoje granice postavile i žice, ova se mjera hrvatske policije može motriti i u širem kontekstu zaštita granica od ilegalnih ulaska migranata.

Oglasili su se i iz MUP-a

O slučaju su se, nakon što su se mediji u regiji raspisali o ovome, oglasili i iz MUP-a, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Ministarstvo financija kao tijelo nadležno za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza, na traženje Ministarstva unutarnjih poslova RH, postavilo je 10. lipnja 2019. godine pomičnu fizičku barijeru (ogradu) na Granični prijelaz Maljevac s obzirom da je Schengenskom katalogu EU-a za nadzor vanjskih granica, povratak i ponovni prihvat (Vijeće Europske unije, Bruxelles 16. ožujka 2009 (19. 03.)7864/09 SCH-EVAL 48 FRONT 21 COMIX 253), navedeno „kako granične prijelaze  i  neposredno okolno područje  treba tehnički  nadgledati, a granične provjere i nadzor trebaju biti osvijetljeni. Granični  prijelazi, u pravilu, trebaju  biti odijeljeni ogradom (iznimke se mogu napraviti u slučaju  graničnih  prijelaza  za  lokalni  granični promet)“, piše u priopćenju te nadodaju: “Također, Zakonom o nadzoru državne granice propisano je kako graničnom prijelazu pripada prostor koji je potreban za obavljanje granične kontrole i drugih graničnih formalnosti, kao i neposredna okolica s objektima koji su potrebni za nesmetano i sigurno odvijanje prometa i obavljanje granične kontrole te drugih graničnih formalnosti. Temelji za postavljanje ograde napravljeni su i na graničnim prijelazima Gejkovac i Pašin Potok.”

Autor:I.Br.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.