Davor Puklavec/PIXSELL

HRVATSKA OSKAROVKA: Marija Petir dobitnica je ovogodišnje nagrade EU Oskar

Autor: Hina

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (EPP) dobitnica je ovogodišnje nagrade EU Oskar u kategoriji poljoprivreda, ruralni razvoj i ribarstvo koju dodjeljuje časopis The Parliament Magazine.

Petir su za prestižnu nagradu nominirali  Europsko udruženje državnih šuma (EUSTAFOR) na prijedlog Hrvatskog drvnog klastera te udruga Uzorne hrvatske seoske žene, priopćio je ured zastupnice Marijane Petir.

The Parliament Magazine 31. je siječnja objavio popis zastupnika po kategorijama koji su ušli u uži izbor u koji je ušla Marijana Petir za prestižnu nagradu kojom se odaje priznanje zastupnicima koji su svojim parlamentarnim aktivnostima značajno pridonijeli zakonodavnoj, nadzornoj ili proračunskoj ulozi Europskog parlamenta te vrijednosti europskog projekta. Dobitnicima su nagrade uručene na svečanoj dodjeli u srijedu navečer u bruxelleskom Concert Noble.

Kruna njezinog petogodišnjeg rada

“S velikom čašću i zahvalnošću primam ovu nagradu koja predstavlja krunu moga petogodišnjeg rada u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj. Ovu nagradu posvećujem hrvatskim poljoprivrednicima – mladim poljoprivrednicima i poljoprivrednicama koji su za mene inspiracija zbog kreativnosti i inovativnosti koju unose u poljoprivredu; seoskim ženama koje su istinske lokalne heroine jer brinu i o obitelji i poljoprivrednom gospodarstvu; poljoprivrednicima svih generacija koji se svakodnevno bore da svoje OPG-e i naš ruralni prostor održe živima”, rekla je Petir.

Petir je zahvalila i sucima i organizacijama koje su je nominirale što su prepoznale njezin rad u području poljoprivrede, a čestitala je i kolegama koji su se našli u užem izboru.

Zastupnica Petir je od početka svog mandata u Europskom parlamentu punopravna članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI). Kao sudionica pregovaračkog procesa i izvjestiteljica za AGRI mišljenje na Direktivu o promociji obnovljivih izvora energije (RED2), gdje je branila interese europskih poljoprivrednika i europskog šumarskog sektora, ističe se u priopćenju.

Nakon dvije godine intenzivnih pregovora Petir je izborila da se prvi put u jednom od europskih propisa izrijekom daje mogućnost izuzeća Hrvatskoj da svoju referentnu razinu za šume izračuna uzimajući u obzir okupaciju dijela njezina teritorija u razdoblju od 1991. i 1998. godine te učinke rata i njegovih posljedica na praksu gospodarenja šumama na njezinu teritoriju.

Marijana Petir je kao izvjestiteljica za AGRI mišljenje za Uredbu o minimalnim zahtjevima za ponovnu upotrebu vode sudjelovala u definiranju novog europskog zakonodavstva koje treba osigurati sigurnu upotrebu obnovljene vode u poljoprivredi, izvjestiteljica za položaj žena u ruralnim područjima, te za mišljenje Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova o Strateškim planovima u okviru Zajedničke poljoprivredne politike koja je trenutno u fazi reforme. Također je ambasadorica natječaja Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika za Hrvatsku, navodi se u priopćenju.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.