‘Hrvatska nikome ne duguje ni kune; kamatare nas ukradenim našim novcem’

Autor: Damir Kramarić

'Glasnici istine' su od Josipovića zatražili da im pomogne smijeniti Mladena Bajića te poništiti kriminalnu pretvorbu i privatizaciju TDR-a, HT-a i Zagrebačke banke.

Silnim optimizmom i zadovoljstvom prštali su ‘hrvatski zviždači’, odnosno glasnici istine – kako najpoznatiji hrvatski prijavljivači kriminala i korupcije žele da ih ubuduće zovemo, nakon današnjeg sastanka s Ivom Josipovićem na Pantovčaku.

Josipović ugodno iznenadio prijavljivače korupcije

– Razgovor je bio daleko kvalitetniji i sadržajniji nego li je itko od nas očekivao. Bio je to okrugli stol na kojem je svatko od sudionika predsjednika upoznao s problemima u području iz kojeg pojedini zviždač dolazi. Josipovića smo na kraju zamolili da zakonskim rješenjem pokuša riješiti status zviždača, kako bi i hrvatski prijavljivači korupcije napokon bili zaštićeni od progona kakvim smo godinama izloženi. Zatražili smo, dakako, i hitnu smjenu Mladena Bajića, u kojem smo svi, zbog njegovog nedjelovanja, prepoznali glavnog zaštitnika kriminala i korupcije u zemlji – ukratko je prve dojmove nakon skupa novinaru portala Dnevno prenio Željko Popović, predsjednik Nezavisnog sindikata carinika te svojevrsni koordinator hrvatskih zviždača.

Jednako pozitivne ocjene čuli smo i od ostalih sudionika druženja s predsjednikom s kojima smo razgovarali prije i poslije prijema, a koji su nam prenijeli informacije sa skupa kojem nismo mogli prisustvovati jer se, prema riječima tajnice Saše Perkovića iz Ureda predsjednika, nismo na vrijeme prijavili (trebali smo to učiniti još prošli tjedan – op.a.).

Pljačkom novca Zagrebačke banke nestala je i imovina 1300 poduzeća

– Predsjedniku Josipoviću rekao sam da Hrvatska nikome ništa ne duguje, iako smo formalno dužni oko 47, 5 milijardi eura. Upravo toliko novca je, naime, ukradeno i izneseno iz Hrvatske u posljednjih tridesetak godina, što znači da Hrvatsku kamatare vlastitim novcem! Mnogima je poznata priča o majci svih pljački, odnosno pljački Zagrebačke banke čiji su kreatori bili akademik Jakša Barbić, otac i sin Hanžeković (prvi ministar financija Republike Hrvatske te odvjetnik Marijan Hanžeković), Iva Hanžeković-Živković, supruga odvjetniika Hanžekovića te Franjo Luković, a koja je rezultirala stečajem 1300 poduzeća koja su bila osnivači Zagrebačke banke, a čiji je osnivački kapital jednostavno ukraden i zbog čega je čak 350.000 radnika završilo najprije na burzi, a potom uglavnom u mirovini. Da je to doista tako, presudio je i Općinski građanski sud u Zagrebu 2007. godine, no na presudu prema kojoj je država Hrvatska stvarni vlasnik Zagrebačke banke žalila se sama država Hrvatska, odnosno Mladen Bajić! Glavni državni odvjetnik je, dakle, poveo postupak protiv interesa vlastite države, zbog čega sam od Josipovića zatražio hitnu smjenu Mladena Bajića, kao i povrat ukradene hrvatske imovine, što je sada moguće učiniti zbog promjena Ustava RH koje je inicirao upravo Josipović, a prema kojima kriminal iz pretvorbe i privatizacije ne zastarijeva – svoje dinamitno i po običaju otvoreno izlaganje prepričao nam je Pašk Kačinari, poznati zagrebački zlatar koji već godinama vodi pravnu borbu za povrat dionica Zagrebačke banke.

Tabaković: Tražio sam poništenje privatizacije 95 posto poduzeća




Na njegovo izlaganje nadovezao se Sulejman Tabaković, pravnik i osnivač Udruge nezakonito razvlaštenih dioničara, koji je od predsjednika zatražio da pomogne da se, zbog utvrđenih brojnih nepravilnosti, poništi pretvorba i privatizacija Tvornice duhana Rovinj, Tvornice duhana Zagreb te Hrvatskog telekoma.

– Zatražio sam i poništenje svih pretvorbi za koje je bivša glavna državna revizorica Šima Krasić utvrdila da su učinjene protuzakonito. Treba, dakle, poništiti čak 95 posto svih privatizacija u Hrvatskoj u kojima se, prema nalazima državne revizije, nezakonito obogatilo svega 0,5 posto hrvatskog pučanstva. To je danas moguće učiniti zahvaljujući izmjenama Ustava prema kojima kriminal iz pretvorbe ne zastarijeva – podsjetio je Sulejman Tabaković te dodao da je Bruno Langer Josipoviću predložio da u svom Uredu oformi antikorupcijsko savjetodavno tijelo koje bi sačinjavali upravo najpoznatiji hrvatski zviždači.

– Josipoviću se ideja dopala pa vjerujemo da bi takvo tijelo doista moglo zaživjeti – zaključio je Tabaković, dok je dr. Srećko Sladoljev naknadno primijetio da je Josipović vrlo pozitivno reagirao i na njegovo dosta oštro uvodno izlaganje.




Sladoljev: Dok parade ponosa čuvaju kordoni policajaca, nas u tami gaze!

– Progovorili smo čim je tama korupcije počela, simbolički rečeno, gutati naše njive i pašnjake i pretvarati ih u golf terene za dokone. ‘Prosvijetljene vođe’ dali su nam tumačenja – vi ste ‘zviždači’, a zatajeni novci po privatnim računima nisu imovina. I tako smo svi ostali bez imovine. I mi koji smo generacijama stvarali zajedničko društveno bogatstvo i oni koji su ga ‘čarobnim štapićem’ u trenutku pretvorili u privatnu neimovinu. Provrištali smo kada su počele nestajati naše banke, INA, PLIVA, naftna, kemijska, brodograđevna, prehrambena, tekstilna i farmaceutska industrija, HAC, HEP, Pošta, Carina. Sada nam tumače da će nam to riješiti strani investitori ‘jer mi nismo za ništa sposobni, osim da budemo konobari, inkasatori, spremačice, vrtlari’…

Gospodine Predsjedniče, mi smo čini se drugačiji. Ali i mi imamo pravo na različitost kao što i drugi različiti na to imaju pravo. Te druge različite, šarene parade ponosa, čuvaju kordoni policajaca, podršku im daju političari odjeveni u prikladne ružičasto-zelene trikoe. Nas nitko ne čuva, a podrška se svodi na lijepe riječi. Kada se ugase svjetla pozornice, na nas kreće mobbing, tonemo u egzistencijalnu nesigurnost, prodajemo sve da bismo se s korupcijom hrvali po sudovima za koje je, po potrebi, čak i zlostavljanje tek rukovanje – uobičajeno nadahnut bio je suspendirani imunolog Imunološkog zavoda dr. Srećko Sladoljev, koji je na kraju djelatnike protokola zamolio da gospodinu Saši Perkoviću, koji je bio zadužen za organizaciju skupa, prenesu njegovu zamolbu da svoje sugovornike ubuduće gleda u lice kad se rukuje s njima jer je, prema riječima dr. Sladoljeva, Saša Perković u više navrata prilikom rukovanja gledao u stranu.

Osim Sladoljeva, Popovića, Langera, Kačinarija i Tabakovića na ‘okruglom stolu’ na Pantovčaku sudjelovali su i Radovan Smokvina, Stipe Radilović, Robert Matijević, Mladen Sabljak, Nada Landeka, Mirko Dragosavac, Sonja Vlahek, Miriam Lazić, Natali Lazić i Domagoj Margetić.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.