FOTO: Pixabay / Ilustracija

HRVATSKA NE PAMTI OVAKO SABLASNE PODATKE! Plenkovićeva nova vlada bespomoćna

Autor:

Iako je Hrvatska donedavno imala ministarstvo u čijem se fokusu uz ostalo nalazila demografija, to nije previše pridonijelo domaćem natalitetu. U novoj vladi premijera Andreja Plenkovića demografija je kao zaseban resor nestala s popisa ministarstava, no posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku ne zvuče nimalo optimistično. Naime, u samo deset od ukupno 128 hrvatskih gradova tijekom prošle godine broj rođene djece premašio je broj preminulih osoba.

Gradovi s pozitivnim prirodnim prirastom u Hrvatskoj su Opuzen, Imotski, Kaštela, Novigrad, Zaprešić, Čakovec, Korčula, Solin, Pazin i Metković, dakle, na tom je popisu tek jedan veći grad – Čakovec. Kada je riječ o prirastu, najlošija je situacija u Vukovaru, u kojem je prošle godine rođeno samo 194 djece, dok je umrlih dvostruko više – 405.

Od gradova u kojima nije zabilježen pozitivan prirodni prirast, u najboljoj je poziciji ipak Zadar, broj novorođenih ondje je 686, dok je broj umrlih 705. U čak četiri hrvatske općine prošle se godine nije rodilo ni jedno dijete. Riječ je o Erveniku i Kijevu na šibensko-kninskom području, potom o općini Ribnik koja se nalazi u Karlovačkoj županiji te o općini Sućuraj u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Lani se u Hrvatskoj rodilo 36 135 djece, što je najmanje otkako se prati statistika, istovremeno je umrlo 51 784 ljudi, a u ovu statistiku nisu uvršteni oni koji su se lani odlučili iseliti iz zemlje.

I podaci za ovu godinu naslućuju da bi se negativan trend mogao nastaviti jer je u prvoj polovici godine rođeno oko 150 djece manje nego u istom razdoblju lani. Usprkos ovim neugodnim statističkim podacima, novi-stari premijer Plenković odlučio je ukinuti ministarstvo koje se bavilo demografijom, a na čijem je čelu donedavno bila neprimjetna ministrica Bedeković, koja je naslijedila Nadu Murganić.

Prethodna Plenkovićeva vlada najavljivala je, a dijelom i realizirala niz demografskih mjera, no očito one nisu urodile plodom. Sada pak iz Plenkovićevih redova poručuju kako su uvidjeli razmjere ove problematike te da su upravo zbog toga odlučili ukinuti ministarstvo jer se ovom tematikom moraju baviti u gotovo svim ministarstvima.

Plenkoviću ne treba Bandić i njegovi žetončići pa će žestoko udariti na Zagreb

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.