Hrvatska Mladiću samo ’93. platila devet milijuna maraka

Autor: dnevno.hr

Na sastanku Mladića i Petkovića u Njivicama dogovoreno je da HVO plati više od devet milijuna maraka generalu-zločincu u zamjenu za oružje i naftu.

Haaško tužiteljstvo objavilo je dio ratnih dnevnika Ratka Mladića iz kojih se vidi da se general-zločinac sastajao s hrvatskim generalima, dogovarao prekide vatre, isporuke oružja i nafte kao i zajedničku borbu protiv Bošnjaka. Objavljeni dijelovi koriste se kao dokaz protiv Jadranka Prlića, Slobodana Praljka i ostalih čelnika Herceg-Bosne kojima se trenutno sudi.

U spornim dnevnicima spominje se niz sastanaka Mladića s Praljkom, Prlićem, Antom Rosom, Milivojem Petkovićem i ostalima, a najteži je bio onaj od 8. srpnja 1993. s Petkovićem u Njivicama, u vrijeme sukoba Hrvata i Bošnjaka. Petković je do kraja srpnja 1993. bio načelnik Glavnog stožera HVO-a, a tada ga je zamijenio Praljak. Mladić je zabilježio da je u zamjenu za oružje i ‘učinjene usluge’ položeno 1,191.246 tadašnjih njemačkih maraka i dvije cisterne dizela, piše Jutarnji. Dogovoreno je da Hrvati plate 8,092.032 maraka u roku od tjedan dana. Sav taj novac došao je, naravno, iz Hrvatske, jer su se u to vrijeme HVO financirale direktno iz Zagreba.

Na sastanku u veljači 1994. sudjelovao je i Jozo Martinović, hrvatski ministar financija u vladi Franje Gregurića od kolovoza 1992. Financiranje Herceg-Bosne, preko Joze Martinovića tada je prešlo iz Vlade u Privrednu banku, a uz Gojka Šuška i Hrvoja Šarinića on je bio potpisnik računa u Austriji i član Upravnog odbora RH Alan preko kojeg je kupovano oružje.

O podjeli Bosne

Kao prvi dokaz u svojoj optužnici Haaško tužiteljstvo izdvojilo je sastanak Mladića s hrvatskom delegacijom od 5. listopada 1992. u kojoj je bio i Slobodan Praljak, kao zapovjednik HVO-a. Tom prilikom od Mladića je tražio prekid granatiranja Slavonskog Broda, a za uzvrat će Hrvati iz Jajca Srbima dati struju i vodu.

– Naš cilj je Banovina iz 1939., ako to ne postignemo, nastavljamo rat – objašnjavao je Praljak Mladiću da interes Hrvatske nije rat sa Srbijom, već da su prava opasnost Muslimani. Sporazum Tuđmana i Izetbegovića, tvrdio je Praljak prema dnevnicima, donesen je formalnosti radi, na inzistiranje Amerikanaca, kako bi se dodvorili islamskom svijetu. Posljednja bilješka s tog susreta su Praljkove riječi: ‘Treba iseliti Hrvate iz Vojvodine’.

– Na dobrom smo putu da prisilimo Aliju da podijeli Bosnu. Mi ćemo natjerati Aliju da sjedne za stol s Bobanom i Karadžićem. Interes nam je da Muslimani dobiju svoj kanton da bi imali gdje odseliti – zapis je Praljkovih riječi s drugog sastanka od 26. listopada iste godine.




Pregovori u Beogradu

U jeku sukoba s Muslimanima, Mladić je 1993. boravio kod Miloševića u Beogradu. Srpski vođa odvraćao ga je od pružanja prevelike podrške Hrvatima, a na istom sastanku Radovan Karađić pokušava uvjeriti Miloševića da podrška HVO-u znači prisiljavanje Muslimana na podjelu Bosne.

– Ne bih ja išao na presijecanje Muslimana na dvije autonomije. Mi smo ih nudili Hrvatima, a Tuđman je rekao uzmite ih vi -rekao je Milošević na spominjanom sastanku.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.