HINA/ Daniel KASAP/ dk

HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA: Kujundžić pokušava ‘opstruirati izbore’

Autor: Eva Grgić

Hrvatska liječnička komora (HLK) optužila je ministra zdravstva Milana Kujundžića da pokušava opstruirati izbore za predsjednika i članove Skupštine HLK koji se provode elektroničkim putem od 20. do 26. svibnja. Iz HLK u priopćenju poručuju da su zgroženi pokušajima Ministarstva zdravstva da utječe na ishod izbora i zabrinuti zbog dosad neviđenog upletanja politike u izborni proces te neovisne institucije.

U priopćenju liječničke komore ističe se kako Ministarstvo zdravstva lobira za jednoga kandidata putem ravnatelja zdravstvenih ustanova ili pak neposrednim lobiranjem ministra Kujundžića što HLK smatra nedopustivim.

FaH

Kujundžić je u HLK poslao izvanredni upravni nadzor nakon što ga je Komora prošlog tjedna upoznala s postojanjem čvrstih indicija da je politika aktivno uključena u tijek izbora i izborne aktivnosti pojedinih kandidata, kaže se u priopćenju. Ministarstvo zdravstva nema nikakve pravne ovlasti nad procesom izbora u Komori pa se slanje izvanrednog nadzora u HLK, i to u subotu, izvan redovnog radnog vremena, može shvatiti kao pokušaj političkog pritiska.

Iako u subotu nisu mogli obaviti nadzor, odmah u ponedjeljak službenici Ministarstva zdravstva ušli su u Komoru te pokrenuli izvanredni nadzor nad vođenjem Imenika liječnika. Kada su nadzor provodili zadnji puta, u prosincu prošle godine, nisu pronašli nikakvih nepravilnosti. Ministarstvo ima ovlasti provoditi nadzor isključivo nad javnim ovlastima Komore, a nikako nad izbornim procesom, što je istaknuto i u priopćenju.

Izbore provodi i nadzire Središnje izborno povjerenstvo (SIP) HLK, a glasuje se elektroničkim putem od ponedjeljka u ponoć, do nedjelje 26. svibnja u ponoć.

IZ HLK također optužuju Kujundžića da je prošlog tjedna u dva navrata dopisima zahtijevao povredu pravnih akata Komore, odnosno, da HLK prekrši vlastiti Pravilnik o izborima i druge pravne akte. Te je zahtjeve Komora odbila, a uz to ponovno upozorila ministra da izbore priprema, provodi i nadzire SIP, a Kujundžić se, kao liječnik i član Komore, s eventualnim prigovorima može obratiti SIP-u.

SIP do danas od članova nije dobio značajnije prigovore na dosadašnji tijek izbora. U HLK je u jučer obavljen dogovoreni nadzor Agencije za zaštitu osobnih podataka za koji je Komora pripremila sve nužne dokumente, stoji u priopćenju.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.