Wikimedia Commons

HRVATSKA LEGALIZIRA KONOPLJU! Zbog ideoloških razloga ipak postoji jedno važno ograničenje

Autor: ZG/Dnevno.hr

Vlada je dala zeleno svjetlo za uzgoj konoplje – prvi će put u Hrvatskoj pravnim osobama biti dozvoljen uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe. Uzgojem i proizvodnjom medicinskog konoplje tako će se moći baviti farmaceutske tvrtke i gradske ljekarne koje imaju dozvolu za proizvodnju lijekova, doznaje N1.

Iako je ulje konoplje na hrvatsko tržište stiglo iz Kanade još prije tri godine, oboljeli su se nastavili okretati inozemnom, ali i crnom tržištu. Njegova cijena kretala se do vrtoglavih 3000 kuna, što je rezultiralo vrlo malim interesom i, u konačnici, povlačenjem s tržišta zbog isteka roka trajanja.

Ipak, sjednica Vlade promijenila je smjer ove priče. Premijer Andrej Plenković za zelenilo je dao – zeleno svjetlo.

“S ovim izmjenama i dopunama Zakona osim industrijske konoplje, dopušten je uzgoj i proizvodnja medicinske konoplje isključivo za pravne osobe koje imaju dopuštenje da proizvode lijekove ili djelatne tvari”, potvrdio je HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Ćelić.

Ćelićev prethodnik iz Povjerenstva za analizu i preporuke primjene konopljne u medicinske svrhe pozdravlja ovu odluku i tvrdi ovo je novi politički moment u Hrvatskoj, no upozorava na liječnike koji još uvijek nerado pripisuju ulje kanabisa, kako kaže zbog:

“Djelomično je to neznanje, mentalitet, zbog ideoloških razloga, to je najvjerojatnije jedna mješavina”, kaže Ognjen Brborović s Medicinskog fakulteta.

A hoće li cijena ulja biti prihvatljiva, upitali smo ministra zdravstva.




“Moguće je da će cijena biti niža, ali se definiraju svi uvjeti i rizici koje nosi uzgoj kanabisa od eventualnih ilegalnih rabota”, ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ministar na kraju poručuje – Vlada ne razmišlja o proširenju uzgoja konoplje za vlastite medicinske potrebe.




Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.