Photo: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKA IMA SAMO MJESEC DANA! Marić izbezumljen: Nakon ovoga smo gotovi

Autor: Iva Međugorac

Nove mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa izazvale su proteste među poduzetnicima, što zapravo nije pretjerano neobično s obzirom na to da je Hrvatska proljetos karantenu skupo platila.

Samo jedan mjesec proljetne karantene hrvatski je proračun stajao oko šest milijardi kuna.

No premda rijetki vjeruju u to da bi se ove brojke mogle ponoviti, upućeni svjedoče da ministar financija Zdravko Marić nikada nije bio nervozniji te da je on zapravo bio jedan od najžešćih kritičara novog zatvaranja. Tjednima je upozoravao da si taj scenarij ne možemo priuštiti, no njegova upozorenja po svemu sudeći nisu pala na plodno tlo.

”Proljetos je nakon zatvaranja u proračun nakon samo mjesec dana sjelo skoro četiri milijarde kuna poreza i doprinosa manje nego što smo očekivali. Istodobno je više od dvije milijarde kuna otišlo na potpore za plaće zaposlenih, a i sada nakon ovog novog zatvaranja očekivati će se naknade i obeštećenja. Poduzetnici već sada najavljuju tužbe državi, a Marić riješenje nema, jer država nema novca. To je začarani krug iz kojeg je nemoguće izaći”, objašnjava naš sugovornik blizak ministru financija.

Sreća u nesreći je ta što više nema prekida u međunarodnim robnim tokovima, ni zastoja u isporuci roba. ”Dobro je što se ovo događa usred zime pa nema straha za sezonu, ali s druge strane ovo se događa uoči Božića, a to će se sasvim sigurno odrauiti na pad potrošnje. Bez zarade i prihoda ostati će trgovci to se već sada može predvidjeti, loše će proći  svi oni koji ovise o blagdanskoj potrošnji. Pa prošle godine su građani za Božić počeli trošiti već u studenom, ali od toga sada nema ništa svi su oprezni, odjeća i obuća opstaje jer se preselila na online porodaju, održati bi se mogla i prodaja prehrambenih namirnica i higjenskih sredstava, no sve ostalo očekuje neizvjestan i težak period”, smatra naš sugovornik te naglašava kako razumije prosvjede ugostitelja. ”Marić je svjestan njihovih problema, blagdansko vrijeme u ugostiteljskim objektima vrijeme je velike potrošnje, sada kada su ograničena okupljanja mogu zaboraviti na božićne domjenke, propali su adventi, i razne druge blagdanske manifestacije na kojima se više troši”, kaže naš sugovornik pa podsjeća da ugostiteljski sektor zapošljava oko 25 tisuća ljudi.

”Nama će nakon ovih mjera trebati barem pola milijardi kuna više od planiranog u rebalansu, Hrvatska taj trošak može podnijeti, ali ako ograničenja potraju dulje od mjesec dana onda smo zaista gotovi”, zaključuje naš sugovornik.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.