Facebook

HRVATSKA IM SE GADI? ‘Himna, zastava, domovina? To su nebuloze, moj sin nije ponosan!’

Autor: Snježana Vučković

Sasvim je jasno da u Hrvatskoj već dugo “ne cvjetaju ruže” jer nezaposlenost raste, mlade obitelji odlaze u inozemstvo a prekapanje po kontejnerima u potrazi za plastičnim bocama sve većem broju Hrvata postaje dodatan ili jedini dio zarade.

No, ova ekonomska nestabilnost nije svojstvena samo Hrvatskoj, već je čest primjer, kako u Europi tako i u cijelom svijetu. Ono što je postalo vrlo svojstveno i specifično za Hrvate jest sve češći izostanak domoljublja i nedostatak ponosa prema svojoj zemlji koji kod mnogih prerasta u – gadljivost.

Status koji je podijeljen na zidu Ivana Pernara samo je jedan od primjera nesnošljivosti prema Hrvatskoj, pri čemu se jedna majka okomila na “loš program” u hrvatskim školama:

“Samo sam htjela podijeliti sa Vama jedan primjer kakav je loš program u školama. Ovo je pitanje iz prirode i društva za 2. razred osnovne škole. Na to pitanje još nismo odgovorili ali će moj sin napisati da ne osjeća ponos prema domovini jer njegov tata radi tisućama kilometara daleko i u svojih osam godina ga je vidio četiri godine. Uostalom, kakva su to nebulozna pitanja za osmogodišnjake.”

Da ova ogorčena majka u svom stavu nije usamljena, potvrđuju gnjusni komentari koji su se zaredali ispod njene objave:

“Klasično pranje mozga djeci od najranije dobi, tzv. državizam, nacije, zastave, himne, tako da od malena voliš svog tlačitelja, države ne postoje, one su paraziti  i vladajuća klika, kako god se oni zvali, profitira.”

Ovakva netrepeljivost prema vlastitoj domovini, rijedak je slučaj koji nije jednostavno objasniti. Po samoj definiciji, domoljublje je emocionalna privrženost prvenstveno prema svome narodu, a potom jeziku, kulturi i povijesti. Ogorčenost prema vladajućim strukturama i njihovim lošim obavljanjem posla, nešto je posve drugo i ne bi se trebala niti smjela vezati uz npr. himnu ili zastavu. Ovakav neprijateljski pristup prema zemlji iz koje potičemo pretvara se u trend na koji, ipak, mnogi gledaju s nevjericom. U prvom redu oni koji su se teškom mukom izborili za hrvatsku neovisnost. Oni možda nisu očekivali rasprodaju, pljačku i pustošenje Hrvatske od strane političara i tajkuna, ali prezir i gadljivost hrvatskih građana prema domovini, zadnje je čemu su se nadali.

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.