Hrvatska ambiciozno obećala EU smanjiti emitiranje CO2

Autor: Hina/ A. R.

'Izrada Strategije obaveza je Hrvatske kao članice Europske unije koja je postavila ambiciozan cilj smanjenja emisija CO2 za 20 posto do 2020., te kao potpisnice Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime', ističe Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Na konferencijama stranaka Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime (UNFCCC) te Kyotskog protokola, koje se do 22. studenoga održavaju u Varšavi, Hrvatska će u okviru popratnih događaja prezentirati svoje aktivnosti na izradi Strategije niskougljičnog razvoja, priopćilo je Ministarstvo.

Izrada Strategije obaveza je Hrvatske kao članice Europske unije koja je postavila ambiciozan cilj smanjenja emisija CO2 za 20 posto do 2020., te kao potpisnice Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime”, ističe Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Pomoćnica ministra Marija Šćulac Domac, koja sudjeluje na skupu, izjavila je kako je “Ministarstvo u suradnji s Programom UNDP-a 2012. izradilo Okvir za izradu Strategije niskougljičnog razvoja za Hrvatsku, koji će poslužiti kao podloga za izradu Strategije niskougljičnog razvoja Hrvatske sa sektorskim ciljevima smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2050. Usvajanje same Strategije očekuje se u prvoj polovici 2015. godine”.

“Kako bi se ostvarilo ograničenje rasta globalne temperature za 2°C do 2050. godine, potrebno je hitno pojačati mjere smanjenja emisija stakleničkih plinova u razdoblju do 2020. godine. Stoga bi na konferenciji trebale biti dogovorene osnove globalnog sporazuma za smanjenje emisija stakleničkih plinova te vremenskog rasporeda vezanog za njegovu provedbu”, stoji u priopćenju.

Ne očekuje se donošenje ključnih odluka, već bi ova konferencija trebala otvoriti put za konferenciju u Parizu 2015. i novi sporazum o borbi protiv klimatskih promjena. Novi sporazum će zamijeniti Protokol iz Kyota, koji istječe 2020. godine. Važan dio o kojem će se raspravljati su i financije, odnosno rokovi i način na koji će razvijene države osigurati 100 milijardi dolara godišnje za mjere ublaženja i prilagodbu klimatskim promjenama u nerazvijenim državama.

Paralelno će se odvijati i sastanci za izradu novog globalnog sporazuma o smanjenju emisija nakon 2020. godine. Raspravljat će se o povećanju obveza smanjenja emisija za države koje ih imaju te uvođenje obveza za države koje njima još nisu obuhvaćene.




Autor:Hina/ A. R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.