Wikipedia

Hrvati, znate li za ovo? Evo tko truje vas i vašu djecu

Autor:

Godinama stanovnici Slavonskog Broda upozoravaju na ekološku katastrofu koja se odvija pod njihovim nosovima, zbog rafinerije u Bosanskom Brodu, čija je eksplozija prije nekoliko dana uznemirila hrvatsku društveno-političku javnost. No, osim lavine reakcija i praznih floskula, čini se kako ponovno nije napravljeno ništa konkretno kako bi se zaštitilo zdravlje brođana te dao odgovor na njihove svakodnevne probleme. Katastrofa koja se dogodila u našem susjedstvu zapravo je tek kontinuitet onoga na što u Brodu upozoravaju godinama.

Bosanska rafinerija osim što je godinama predmet prepucavanja ondašnjih lokalnih vlasti, stanovnicima smeta zbog nesnosnog smrada koji se širi iz rafinerije. No, nije dakako ovo prvi put da Hrvatska (ne)reagira na ekološke katastrofe koje nam prijete od strane država s kojima smo okruženi. U kontekstu ove priče valja podsjetiti na smeće koje je zatrpalo dubrovačke plaže, a koje je ondje doplivalo iz susjedne Albanije.

U samo jednom danu, prema pisanju Večernjeg lista prikupljeno je 50 kubika smeća u dubrovačkom akvatoriju. Problema ima i u dolini Neretve, gdje mostarske fekalije i otpadne vode nerijetko zagađuju ovu rijeku, a svojedobno je konstatirano kako rijeka nije sigurna za kupanje, prema procjenama iz ljeta 2013. godine, fekalije su osobito izražene na područuju oko Mostara, gdje ne postoji pročistač otpadnih voda, što rezultira time da se otpad tamo izravno izlijeva u rijeku. Doduše, odnedavno je pročistač dovršen, no još se ne zna kada će isti biti stavljen u funkciju.

I mještani Murskog Središća nedavno su upozoravali na nezgodne mirise koji se šire iz slovenske bioplinare ECOS koja je smještena u Lendavi, a najneugodniji dio priče jest onaj koji ukazuje na to da se ondje spaljivalo hrvatsko smeće koje je u susjednu zemlju ilegalno dopremljeno. Očito je da zagađenja Lijepoj našoj prijete sa svih strana, a koliko je uistinu nadležne institucije za sve to briga, svjedoči posljednji slučaj iz Broda, koji je svega nekoliko dana punio medijske stupce, a onda po običaju pao ne u drugi, već u sto i drugi plan.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.