fbpx

Hrvati, znate li što ste izabrali? Evo kako su nas u Planu 21 kukurikavci lagali o gay brakovima

Autor: I.M.

"U našem Planu 21 izjasnili smo se za slobodu izbora životnoga stila, uključujući i slobodu izbora punoljetnoga suglasnoga partnera. To opredjeljenje, međutim, ne znači da ćemo podržati i legalizaciju brakova istospolnih partnera.", stoji u Planu 21.

Prije gotovo dvije godine članovi Kukuriku koalicije uvjeravali su nas da imaju Plan 21 kojim će nas izvući iz svih problema u kojima se zemlja našla. Tako su nam u svojem planiranju obećali bolje gospodarske platforme, regionalni razvoj uz pomoć fondova iz Europske unije. Razvili su pijetlovi u svome planu poljoprivrednu politiku, imali ideje za turizam, obrazovanje, zaštitu okoliša, zdravlje, kulturu i mlade. Jednako tako smislili su nam plan za društvo bez korupcije, novu javnu upravu kao uslužnu djelatnost te politiku decentralizacije. Malo je ideja koje su iz ovog plana zaživjele, ali dio plana za kojega se ovih dana posebno bore jesu ljudska prava i građanske slobode.

U ono vrijeme, u Planu 21, na pitanje što je sa gay brakovima, iz Kukuriku koalicije dali su dvosmislen odgovor. “U našem Planu 21 izjasnili smo se za slobodu izbora životnoga stila, uključujući i slobodu izbora punoljetnoga suglasnoga partnera. To opredjeljenje, međutim, ne znači da ćemo podržati i legalizaciju brakova istospolnih partnera.”, stoji u Planu 21 u kojem su se žustro zalagali za društvo jednakosti, a ne društvo podjela. U spomenutom planu iskazali su visoku osjetljivost po pitanju rodne jednakosti, ali i rodne ravnopravnosti koja je za njih bila pretpostavka socijalnog i ekonomskog razvoja Lijepe naše. Stav koalicije je jasan, govorili su tada podržavajući slobodu životnog stila uključujući izbor suglasnog i punoljetnog partnera.

Pojedinci među kukurikavcima i u vrijeme Plana 21 zagovarali su gay brakove, a među njima za to se posebno zalagala Vesna Pusić, Šime Lučin i Mirela Holy. Raspravu su po pitanju istospolnih brakova vodili i na Twitteru. Na pitanje kada i ako dođete na vlast istospolne brakove ćete legalizirati ili nećete legalizirati konkretan odgovor nisu dali. Poslužili su se dobro nam znanom političkom diplomacijom te napisali da je oko ovog pitanja potrebna javna rasprava.


Dvije godine poslije, građanska inicijativa U ime obitelji prikupila je 750 tisuća potpisa građana koji žele definirati brak kao zajednicu muškarca i žene u Ustavu te stoga inzistiraju na referendumu koji će se održati 1. prosinca, ali članovi koalicije sada su mnogo jasniji po ovom pitanju. Tako, primjerice, ministrica vanjskih poslova, Vesna Pusić, građane poziva na ovaj referendum, pritom im savjetujući što da zaokruže. Pozvala je ministrica građane da, bez obzira na to što misle o konkretnom pitanju inicijative ‘U ime obitelji’, izađemo na referendum i glasujemo protiv.

Ovim pozivom ministrica je, smatraju na internetskim stranicama spomenute inicijative, zaprijetila svojim biračima, osobito državnim službenicima, o čijim plaćama odlučuje upravo Pusićkina Vlada. “Ova izjava ministrice Pusić samo se nastavlja na uvrede stranačkog kolege Kolmana i prijetnje ministra Jovanovića koji je poslao pisma školama prijeteći našim učiteljima, nastavnicima i profesorima. Ovakvom jednostranom kampanjom vladajućih svima nam je još jasnije koliko je važno izaći na referendum. Izađite i glasajte onako kako mislite da je najbolje za vas i za zemlju za koju ste odgovorni.”, poručuju iz građanske inicijative.

No, osim ministrice Pusić svoj stav o referendumu iznijeli su mnogi članovi koalicije koja nam je osmislila Plan 21. Premijer Zoran Milanović imao je dilemu izaći na referendum i glasati protiv te inicijative jer joj se prorivi ili ne izaći na referendum te na taj način dati legitimitet toj akciji. “Mislim da ću ipak izaći na referendum i glasati protiv.”, kazao je premijer. Nakon njego oglasila se i Milanka Opačić potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih koja je izjavila da će izaći na referendum na kojem će se građani izjasniti žele li da se brak definira isključivo kao zajednica muškarca i žene te glasati protiv.

Prilično kritičan prema građanskoj inicijativi ‘U ime obitelji’ bio je SDP-ovac i potpredsjednik Sabora Nenad Stazić. On je na svoje Facebook profilu napisao: “Očekujem da ova Markićka i njezina Udruga za obitelj zatraži da se Ustavom zabrane jednoroditeljske obitelji. Djecu iz takvih obitelji pokupit će po kućama, strpati u kamione i odvesti u dom. A dom će osnovati u Jasenovcu.

Niz je ovo primjera koji nas još jednom, po tko zna koji put uče da političarima ne treba vjerovati jer oni koji su nam do jučer jamčili da ne planiraju legalizirati homoseksualne brakove danas su gorljivi zagovornici istoga. Najžalosnije od svega je to što oni nisu jedini niti su ovo jedini primjeri stavova koji se mijenjaju preko noći, samo što su oni, nažalost, svoja čak i zapisali.
Autor:I.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.