Foto: Facebook

HRVATI PONOVO POKAZALI VELIKO SRCE! U samo četiri dana skupili novac za malu Tonku

Autor: Andrej Jelušić

Tonka Jerković treba vašu pomoć. Ova 13-godišnja djevojčica iz Zagreba ima 100-postotni invaliditet 4. stupnja.

Preživjela je i dva moždana udara. Njezina bolest je moyamoya.

Roditelji su odlučili pokrenuti crowfunding kampanju kako bi prikupili potrebna financijska sredstva za Tonkinu rehabilitaciju i druge potrebe.

“Doktori kažu da su njezine žile za sada dobro, da će Tonka jednog dana ponovno moći hodati, ali da mora svakodnevno puno vježbati. Mi u to vjerujemo, jer je Tonka već do sada napravila veliki napredak. Može sjediti, može samostalno jesti i piti, ponovno može pričati i nakon dvije godine pauze, ponovo je redovito krenula u školu.

Međutim, sve nas to jako puno košta. Do sada smo na rehabilitaciju utrošili gotovo 70 tisuća eura. Tonka vježba sa svojom fizioterapeutkinjom svakoga dana. Izuzetno brz napredak pokazuje nakon robotske neurorehabilitacije, koja je vrlo skupa. Robot Lokomat, koji simulira hodanje i iznimno je koristan kod osoba koje su pretrpjele oštećenje mozga, najskuplji je od sviju. Jedna terapija, koja podrazumijeva jedan sat vježbanja, košta 100 eura. Jedan ciklus od tri mjeseca robotske terapije košta oko 10 tisuća eura. Tonki bi, za što bolji napredak u razdoblju adolescencije i intenzivnog rasta, bila potrebna barem dva takva ciklusa godišnje.

Također, naš stambeni prostor nije prilagođen Tonkinom stanju. Živimo u kući bez lifta, na prvome katu, kupaonica nam je jako uska, a Tonka sve veća, imamo stepenica unutar stana i još puno problema, koje bismo morali prilagoditi njezinim potrebama. Za sve nabrojane potrebe, koje nas neminovno očekuju, uz još pokoju koju nismo spomenuli (nabavka specijalnih ortoza za noge, senzorska reintegracija, logopedske vježbe i elektrostimulacija jezičnog mišičja, pomoć kod učenja i slično) nam je potrebno 30 tisuća eura.

Naravno da kao roditelji činimo sve kako bismo pomogli našoj Tonki. Sve što smo do sada uspjeli unovčiti, prodati/ili staviti pod hipoteku, učinili smo. Na žalost, bez pomoći sviju vas, dobrih ljudi, mi dalje više ne možemo sami financirati Tonkin oporavak. Molimo vas da nam pomognete, kako bi Tonka imala djetinjstvo barem približno onomu kakvo svako dijete zaslužuje te kako bi postala što samostalnija.




Unaprijed se zahvaljujemo na svakoj donaciji i neka Bog blagoslovi svakoga tko nam odluči pomoći u našoj borbi!”, napisali su njezini roditelji.

Nakon samo četiri dana kampanje skupljen je cjelokupan iznos. od 30 tisuća eura.

“Molimo vas da nam ne zamjerite što se nismo uspjeli svakome osobno zahvaliti. Mi nastavljamo našu borbu dalje, ali još mirniji i sigurniji u konačni uspjeh jednog dana. Toliko podrške, poruka, riječi ohrabrenja, ljubavi… Jednostavno nemamo riječi”, napisao je otac Vedran.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.