fbpx

Hrvati od Googlea zatražili brisanje 4765 sadržaja, Google odbio čak 74 posto!

Autor: T. Pšenko

Brisanje zatjeva povezanih s Hrvatskom bilo je 4765, a konkretno je iz Hrvatske Google primio 1506 zahtjeva za brisanje. Od sveukupnog je broja zahtjeva odbijeno čak 74,2 %.

S obzirom na to da je Europski sud za ljudska prava naredio Googleu da na zahtjev korisnika mora obrisati podatke koje traže zbog “prava na zaborav”, Google je od 29. svibnja zaprimio čak 144 907 zahtjeva. Međutim, prema najnovijem izvješću transparentnosti Google ističe da su zaprimili zahtjev za brisanjem linkova prema 497 507 različitih internetskih stranica. Od tog je broja izbrisano 41,8 %, sadržaja, točnije 171 183 poveznica. Lokacije najvećeg broja je s Facebooka, Profileenginea, Badooa i YouTubea.

Prema presudi Europskoga suda za ljudska prava kojom se korisnicima dopušta brisanje osobnih podatka s ciljem zaštite privatnosti, Google je dobio velik posao. Riječ je o informacijama koje više nisu relevantne ili istinite. Google se tome žestoko protivio. I dok je Google maknuo poveznice, internetske stranice nisu nestale jer korisnici moraju sami skinuti podatke s njih.

Donesena odluka vrijedi za sve korisnike Europske unije, pa tako i Hrvatske. Brisanje zatjeva povezanih s Hrvatskom bilo je 4765, a konkretno je iz Hrvatske Google primio 1506 zahtjeva za brisanje. Od sveukupnog je broja zahtjeva odbijeno čak 74,2 %.


Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.