Dino Stanin/PIXSELL

HRVATI JESTE LI SPREMNI? Karamarko uzvraća udarac: Tajni sastanak koji će zauvijek promijeniti hrvatsku politiku?

Autor:

Mjesecima se u javnom prostoru raspravlja o povratku bivšeg šefa HDz-a Tomislavu Karamarku, i njegovom potencijalnom povratku u politiku, doduše, ulje na vatru dolio je i sami Karamarko koji je u nekoliko navrata u svojim ne odveć čestim javnim nastupima dao naslutiti da je to opcija oko koje se promišlja. Kada je o Karamarkovom povratku u političku arenu riječ, tada se u političkim kuloarima može čuti mnoštvo opcija i glasina. Jedna od njih vrtila se donedavno pa se tako tvrdilo kako se Karamarko udružio s premijerom Plenkovićem, kako bi zajedničkim snagama rušili aktualnu šeficu države Kolindu Grabar-Kitarović i Milijana Brkića, budući da su im to donedavno uistinu i bili zajednički neprijatelji. Otkako je Plenković zakopao ratnu sjekiru s predsjednicom, ta opcija više nije na snazi pa se sada Karamarka povezuje s butnovnim, bivšim predsjedničinim savjetnikom Matom Radeljićem, koji se otkako ga se Grabar-Kitarović odrekla zajapurio pa u javnom prostoru vrlo oštro proziva predsjednicu. Stoji li i zašto iza tih prozivki i sami Karamarko, čija je Radeljić marioneta nije poznato te je za sada sve na razini nagađanja. Ovih se dana o Karamarku i njegovom potencijalnom povratku u ionako užarenu političku arenu raspisao tjednik Nacional.

Naime, bivši se šef vladajuće stranke i nekadašnji potpredsjednik vlade, koji je ujedno jedno vrijeme šefovao tajnom službom sastao s jednim od najistaknutijih operativaca inozemne tajne službe. Radi se o susjednoj BiH i operativcu ondašnje obavještajne službe OSA. S dotičnim se Karamarko, prema tvrdnjama ovoga medija moguće sastao kako bi dogovorio pomoć u potencijalnoj kandidaturi za predsjednika Hrvatske. O mogućnosti njegove kandidature za predsjednika države, govori se unazad nekoliko mjesyeci, doduše neformalno, a on se tvrde u tjedniku otprilike u isto vrijeme sastao sa BIH špijunom. Karamarko je tip koji zbog svojih ranijih funkcija raspolaže s brojnim državnim tajnama, a neke od tajni s kojima raspolaže nedavno je morao dijeliti i sa istražiteljima u famoznoj aferi SMS. No, ovaj fantomski sastanak nije ništa novo u Karamarkovoj raskošnoj i živopisnoj biografiji, jer i ranije se sastajao u Finskoj s Rusima, a susrete je održavao i s Mađarima tijekom pregovora oko INA-e, gdje je jedan od konzultanata njegov dugogodišnji prijatelj Jozo Petrović.

Ipak, valja reći kako nije nemoguće da su svi ti sastanci tek imputiranja zlobnika, jer i sastanak s bosanskohercegovačkim djelatnicima OSA-e Karamarko za ovaj tjednik demantira, a to prema riječima Nacionalova autora dodatno budi sumn je i otvara pitanja što o svemu znade hrvatska SOA. Dio hrvatskih medija prije nekoliko mjeseci tvrdio je da je dio hrvatskih političaray na meti bosanskohercegovačke Agencije, ali nakon lanjskog posjeta šefa SOA-e Danijela Markića Sarajevu te su glasine gurnute pod tepih.

Inače, Karamarko za razliku od aktualnog šefa HDZ-a Plenkovića koji je stranku pozicionirao u centru, slovi za konzervativca i čovjeka koji je HDZ gurnuo na desni politički spektar, stoga uživa simpatije s toga djela biračkog bazena. Baš zato, spominje se i u kontekstu ujedinitelja hrvatske desnice, pa je zato i dio javnosti posumnjao da baš on ima utjecaj na nedavno predstavljene Hrvatske suvereniste koji bi svoju težinu trebali pokazati i dokazati na svibanjskim euroizborima. Riječ je podsjetimo, o konzervativcima koji su se prije nekoliko tjedana predstavili u Zagrebu, a pod ovom kapom okupljena su mnoga hrvatsloj desnici znana imena poput primjerice onoga Ruže Tomašić koja bliskost s Karamarkom nikada nije krila, jednako kao što nije tajna da je Karamarko injekciju za preživljavanje ubrizgao ekipi iz Hrasta među kojima prednjače Ilčić i sve upečatljiviji Zekanović. Hoće li ovi desnici poznati kadrovi stati iza Karamarka, kad i ako se odluči natjecati za predsjednika ostaje za vidjeti, no kada je o bivšem šefu HDZ-a riječ valja reći da bi on uistinu po predsjednicu i mogao predstavljati ozbiljnu prijetnju, jer kada je o povratcima na političku pozornicu riječ Karamarka se može poistovijetiti s feniksom. Preživio je naime, ovaj odbačeni šef HDZ-a štošta u svojoj karijeri pa tako i nedavnu konfrontaciju s Manolićem koji ga je javno okaljao tvrdeći da je bio suradnik Udbe. Da to nije tako Karamarko je posvjedočio na sudu, ali i na svojem Facebook profilu.

”Da sam bilo kada svjetonazorski pripadao NJIMA, danas bih vjerojatno bio premijer Republike Hrvatske. Josip Manolić s pravom kaže ‘ja sam pobjednik’. I nažalost, u pravu je, jer u Hrvatskoj ‘sve još miriše na nju’ –  Udbu“, napisao je Karamarko koji se sve češće oglašava premda ga hrvatska javnost ne pamti kao nekog velikog govornika, jer u vrijeme kada je bio saborski zastupnik za riječ se gotovo nije javljao. Da je riječ o političaru koji za sobom neće ostaviti neki pretjerani danak, sugerirale su u to doba ankete koje su ga redovito svrstavale na sami vrh ljestvice najomraženijih političara u državi. Usprkos tome, Karamarko je opstajao na čelu HDZ-a ponajprije zahvaljujući mreži odanih kadrova, kojima se okružio, infiltrirajući ih na rukovodeće pozicije. U aktualnom HDZ-u teško da Karamarko može pronaći mjesta za sebe, no desnica koja kipti zbog Plenkovića mogla bi mu dati mjesta u leđa, osobito kada se atmosfera zakuha nakon svibanjskih izbora te kada spoznaju da njihovim imena nema na Plenkovićevim listama. A podsjetiti treba da nakon europskih, na scenu stupaju predsjednički, a potom i unutarstranački izbori u vladajućoj stranci.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.