Ministarstvo branitelja

HRVATE U GRAČANIMA NISU UBILI MARSOVCI! VLAST PREŠUTJELA, DUJMOVIĆ OTKRIO: ‘Ovo su imena ubojica, ne radite od nas idiote’

Autor: s.v.

“Prošlo je deset godina otkako sam zbog teksta ‘Što kriju grobnice na Sljemenu’ izbačen iz Večernjeg lista, premda sam tada bio jedan od najčitanijih autora u tim novinama. Bio je to jedan od prvih tekstova koji su ordinarnim dokazima antifašističkoj Hrvatskoj pokazivali da su partizani na obroncima Sljemena nakon kraja Drugoga svjetskog rata, fašističkom nemilosrdnošću, između ostaloga, likvidirali dva razreda srednje škole, ‘mladost na rubu punoljetnosti, kako precizira vještak sudske medicine’. Na intervenciju iz tadašnjeg Ureda predsjednika Republike. zbog rečenice ‘jedva pet kilometara od Trga bana Jelačića i jedva 35 centimetara ispod zemlje ruka jednog srednjoškolca stisnula je križić sekundu prije negoli mu je neki lik s Josipovićevom lijepom partizanskom kapom ispalio metak u čelo’, idući dan mi je uručen otkaz!”, uvodne su riječi Tihomira Dujmovića u, po njegovu mišljenju, skandalozni pokop partizanskih žrtava koji se dogodio prije nekoliko dana.

60 ubijenih su djeca, a mi smo nezainteresirani?!

“Sada, deset godina poslije, dočekao sam da su ekshumirani posmrtni ostaci gotovo tri stotine žrtava komunističkih zločina u Gračanima, među kojima je bila petina djece. Šezdeset ubijenih  bili su djeca. Žurim reći da u Gračanima leži još 450 neiskopanih žrtava komunističkog fašizma. Dakle, 74 godine nakon likvidacija, dočekali smo da se te ljude barem dostojno pokopa. No mi smo do te razine dotučen narod bez elementarnog samopouzdanja i narod posve zdrobljenog nacionalnog ponosa. Naime, i država i vlast, i sve moguće strukture vlasti, pokazuju, u prvom redu, besramnu nezainteresiranost za ovu temu, pritom skrivajući istinu o egzekutorima tih zločina. Pa partizanski zločini i lokacije egzekucija u Gračanima službeno su poznati od 1990., ali su prva iskapanja izvedena tek prije deset godina! Tako da smo tek sada, dakle nakon 30 godina, samo na toj lokaciji iskopali manje od 50 posto žrtava. Pritom još širom zemlje imamo 800 netaknutih stratišta komunističkih zvjerstava! Pritom se, kad se ponekad i ekshumira neka žrtva, uporno ističe da je, eto, pravda afirmirana i da se, eto, i tim žrtvama sada ljudski dostojno može zapaliti svijeća”, govori Dujmović i osvrće se na resor koji je nadležan za ova istraživanja:

Ne radite od nas idiote i recite: Tko je ubio te ljude?

“I baš nikoga da istraži ili upita ministra Medveda i njegov tim: gospodo, ne radite od nas idiote, možete li nam reći tko je ubio te ljude? Pa niste vi mirogojski grobari i nije vaš jedini posao u toj priči ekshumacija!  Brigadni generale Tomo Medvede, pustimo sad paljenje svijeća, vi znate što je rat i vi razumijete da je ovdje elementarno pitanje: tko je naložio gračanski sadizam i tko ga je izvršio? Pa nisu ih Marsovci poklali! Ne može se suočavanje s prošlošću obaviti tako da se zapale svijeće i istodobno sakrije ime zločinca. Nisu ti zločini izvršeni prije 500 godina da je sad nemoguće rekonstruirati događaj! Javna je povijesna tajna da je u Gračanima u svibnju 1945. bio stacioniran štab Đoke Jovanića i da su iz tog štaba stizale zapovijedi za taj masakr. Zašto ne smijemo znati koje su partizanske jedinice izvršile pokolj, tko ga je naredio, što je o tome znao jedan Holjevac, jedan Šibl, jedan Bakarić? Bez tih istina, od nas se rade idioti. Evo iskopali smo ih, možete im zapaliti svijeću, suočili smo se s istinom, ali nećemo vam reći tko je te ljude ubio! Niti smo dali nalog povjesnjčarima da to istraže! To je poruka! I tako širom Hrvatske! Nije dosta da se ta iskapanja vrše ovako sramotno sporo, medijski gotovo konspirativno (isključivo zato da svi egzekutori na miru umru), nego se baš nikada nije utvrdilo: tko je konkretno izvršio likvidacije, tko ih je naredio i tko je sve bio uključen u ta zvjerstva! Pritom, s jedne strane iskapamo Titove žrtve, uključujući, kako vidimo, čak i djecu, dok s druge strane državnim novcem obnavljamo brod kojim je glavni satrap svih tih likvidacija u slobodno vrijeme plovio! Može li licemjernije?”, pita se Dujmović.

Na sve ovo nije ostao ravnodušan ni general Željko Sačić:




Autor:s.v.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.