Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

HRVAT ‘TEŽAK’ 200 MILIJUNA EURA: Hercegovac koji se deklarira kao ljevičar ne krije strast prema luksuzu

Autor: Iva Međugorac

Rođen je u Ljubuškom gdje je završio osnovnu i srednju školu, tako započinje biografija jednoga od deset najbogatijih Hrvata Dubravka Grgića koji je i na ovogodišnjoj listi tjednika Lider uvršten na listu najimućnijih stanovnika naše zemlje.

Grgić je po odlasku iz rodne Hercegovine u Zagrebu završio Pravni fakultet, a legenda kaže da je bio predzadnji na prijemnom ispitu. Tijekom studija Grgić je stanovao u jednom zagrebačkom hotelu, a po završetku studija zapošljava se u odvjetničkom uredu svojeg oca Mirka u Ljubuškom. Otac se uglavnom bavio naplatom autošteta od osiguravajućih kuća, a svoje usluge nije naplaćivao unaprijed već po završetku postupka radeći na postotak. Do rata je u njegovom uredu radilo 15-ak odvjetnika u prostoru od tisuću kvadrat. Taj vrlo unosan posao Grgići su radili do početka devedesetih nakon čega sa skupinom  dioničara Grgić sudjeluje u osnivanju Euroherz osiguranja. Premda su imali problem s priznavanjem zelene karte istu tvrtku s istim sastavom dioničara osnivaju i u Hrvatskoj, a Euroherc ubrzo uspjeva preuzeti klijente drugih osiguravajućih kuća pošto su u startu davali 50 posto popusta.

Tvrtka ubrzano raste i proširuje se kupnjom Jadranskog osiguranja. Početkom 2000-tih od Miroslava Kutle kupuju Mediteran osiguranje, a par godina kasnije i Atlas osiguranje od Hrvoja Petrača. U 2005. godini Grgić postaje predsjednik koncerna Agram koje je već tada imalo prihode od skoro tri milijarde kuna. No, događaj koji mu je zasigurno obilježio život odvio se 1999. godine u Ljubuškom kada je na njega pokušan atentat. Nakon toga s obitelji seli u Zagreb, gdje nakon života u stanu s obitelji odlučuje kupiti kuću na Tuškancu izazivajući lavinu negativnih reakcija u javnosti zbog dvadesetak stoljetnih stabala srušenih tijekom gradnje.

Uz Grgića je svo to vrijeme bila njegova supruga Mladenka, Hercegovka koja je odrasla u Slavonskom Brodu. Par se upoznao u Zagrebu gdje je i ona studirala pravo, a roditeljskim stopama krenulo je i njihovo troje djece, i oni su naime završili pravo te svi rade u obiteljskoj tvrtki u kojoj je Mladenka izvršna direktorica za međunarodne štete i predsjednica NO Europherc osiguranja. Strast prema luksuzima obitelj Grgić ni ne pokušava skriti, voze se u skupocjenim automobilima, a javnost se svojedobno bavila njihovim luksuznim jahtama, posebice jahtom Aqgram vrijednom 50-ak milijuna eura. procjenjuje se da Grgić danas posjeduje nekretnine vrijedne oko 12 milijuna eura, puši cigarilose, organizira druženja za svoje suradnike.

Premda se politički deklarira kao ljevičar politički je blizak i s lijevima i s desnima, a njegova oca Mirka povezuje se s bivšim komunističkim sustavom. U medijima se spominjao i zbog navodnih poreznih utaja koje su se pripisivale njegovom Eurohercu, ali ništa od toga nije dokazano. Protiv njega je tijekom sukoba s Hanfom i Antom Samodolom dignuto stotinjak prekršajnih prijava zbog nepravilnosti u njegovom poslovanju, no ni sa time se ništa nije dogodilo. Dapače Grgićevo bogatstvo procjenjuje se na oko 200 milijuna eura.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.