Screenshot

HRVAT POTRESAO NACIJU OBJAVOM O POGINULOM IDOLU: ‘Budim se i nije san… Stvarno te je*eno nema…’

Autor: s.v.

Košarkaški velikan Kobe Bryant svojom je iznenadnom, tragičnom smrću šokirao i rastužio cijeli svijet.

Koliko je Kobe snažan trag ostavio za svog života, može se iščitati iz oproštajnih objava diljem svijeta, no status Nene Talijančića jedan je od onih koji objašnjavaju da nas ljudi koje nikada nismo vidjeli, svojim djelovanjem uistinu u budućnosti mogu odrediti.

Evo što je Kobe Bryant bio za Talijančića:

“Budim se i nije san, stvarno te jeb*no nema.

Ne znam, reć će mnogi da je blesavo da te ovoliko pogodi smrt nekoga koga nikad nisi upoznao, ali ne znam je li ijedan dio te rečenice točan. Proveo sam s tobom 15 godina i u tom periodu prošao širi spektar emocija nego s nekim ljudima s kojima sam provodio svaki dan. Sve tekme s 50, 60 poena, sulude završnice s tvojim blesavim šutevima koji su nekako upadali, 81 jeb*ni poen. Koliko sam ti samo puta jeb*o majku za svaki promašen šut u sedmici protiv Celticsa, da bi te onda molio za oprost dok ti dižeš svoj peti O’Brien? Sam u sobi, na drugom kraju planete, kao još milijuni koji su s tobom rasli, plakali i veselili se.

Nisi bio savršen čovjek ni igrač, to je normalno. Ali ne znam ni za koga tko je savršenstvo više tražio i zahtijevao od tebe. Ne zato da bi ga dostigao nego zato jer je to za tebe bio život – usavršavanje svega šta radiš i voliš tako da jednom kad otiđeš možeš otići zadovoljan. Nitko od nas nije kao ti, ali možda smo kroz godine gledanja tvoje igre, slušanja tvojih riječi i hvatanja za svaki primjer mamba mentaliteta i mi dobili malo te predanosti i ljubavi prema svemu šta radimo. Jer svaki otrcani citat iz sportskih filmova, svaka promrmljana floskula Rockyja Balboe i tetovaža na ekipi iz teretane za tebe su bili jednostavna i razumljiva stvarnost. Ti si stvarno bio taj za kojeg nije bitno koliko ga jako udare nego koliko se brzo ustane, koji je imao ‘oko tigra’, ‘srce lava’ i sve te pizdarije. Jer za tebe je to bila normalna svakodnevnica.

Samo jedna od tih pizdarija za tebe ne važi – ona da je bitno sudjelovati, a ne pobijediti. S vremenom si shvatio da nije ni bitno koliko je pehara u vitrini, već koliko je demona i strahova pobijeđeno u nama, koliko puta smo na riječi drugih da ne možemo nešto napraviti rekli ‘kur*c ne možemo’. Ne mogu dobit Oscara? Kur*c ne mogu. Ti si uvijek u svemu i uspijevao, ali tvoja ostavština je pristup koji si imao u svemu i mnogi od nas će te se sjetiti svaki put kad mislimo da smo došli do neke granice, a onda joj pokažemo srednji prst i nastavimo gurati dalje.




U ovim trenucima je glupo govoriti stvari poput ‘Zašto baš ti’, ali za tebe je primjereno. Tvoj drugi život je tek počinjao, život u kojem si nam i dalje pokazivao koliko daleko mogu dovesti rad i disciplina. Trebao si još desetljećima biti primjer toga i jedina legenda koju nije smor slušati kad priča o ovoj prekrasnoj igri.

Ali nećeš jer to je život. Ne znam shvaćam li još u potpunosti šta se dogodilo i vjerojatno će mi trebati vremena da shvatim – da nećeš biti uz Garnetta i Duncana dok zajedno ulazite u Hall of Fame, da te neće biti tu kada ispred Staplesa otkrijemo kip koji bi Budu posramio. Ostaju samo uspomene – besane noći suza i veselja i onaj dobar, stari osjećaj kada Lakersi gube 6 razlike, a ja pomislim ‘Dobro je, Kobe ima balun’.

Neka svi imaju svoje liste, ali sport je stvar osobnog iskustva. I po tome ćeš ti uvijek biti najveći igrač mog košarkaškog puta, onaj zbog kojeg je sve počelo i nastavilo se. Kada si odlazio u mirovinu, bio sam tužan jer sam pomislio kako me više nikad nećeš provesti kroz takav vrtlog emocija. Nažalost, nisam imao pojma koliko sam u krivu.




Volim te i uvik ću te volit, Mamba
Hvala ti za sve
Laku noć”

Autor:s.v.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.