HRT započeo s ‘bolnim rezovima’: 300 honoraraca dobiva otkaz

Autor: M.S.

Honorarni zaposlenici moraju sutra do 16 sati predati urednicima svoje kartice za ulazak u zgradu po nalogu Uprave, a navodno su 'odstranjeni' zbog planirane provedbe restrukturiranja, za koje je preduvjet nepostojanje honoraraca na nacionalnoj televiziji.

Uprava HRT-a je povukla radikalni potez usmjeren prema rezanju troškova i broja ‘nepotrebnog’ osoblja – problema u kojima se nacionalna televizija guši već duže vrijeme. Uprava je naložila urednicima da svojim suradnicima koji nisu u stalnom radnom odnosu s HRT-om oduzmu kartice za ulazak u zgradu. Jednostavnije: Otpušteno je oko 300 honorarnih novinara.

Rok za predaju iskaznica je do sutra, 19. studenog, do 16 sati, a dok su se neki urednici ponijeli pošteno i objasnili svojim novinarima o čemu je riječ, drugi su lagali, piše Tportal.

– Žalosno je kako su nas odlučili riješiti. Neki su urednici rekli ljudima da vrate iskaznice jer dolazi inspekcija, ali je bilo i onih koji su bili dovoljno pošteni i dostojanstveni da nam kažu o čemu se radi – rekao je jedan novinar u dugogodišnjem ‘prikrivenom radnom odnosu’.

S obzirom da naša nacionalna televizija i radio nemaju glasnogovornika, službeno priopćenje još uvijek nije stiglo, a na naš upit o instant-otkazima, niz urednika HRT-a nisu htjeli ili mogli odgovoriti.

S ovim je potezom očito provedena ‘prva faza’ prije implementacije plana restrukturiranja, zbog kojeg do početka sljedeće godine na HRT-u više ne bi smjelo biti honorarnih zaposlenika. Inače, plan je Vlada nedavno vratila HRT-u na doradu.

Također, od producenata programa HRT-a je usporedo s ovom odlukom, zatraženo da izrade projekciju o tome kako bi program trebao izgledati bez honorarnih suradnika do kraja godine, javlja Tportal. Sindikati su također bez komentara, ali je za sutra ugovoren sastanak na kojem bi sve trebalo biti objašnjeno.




Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.