fbpx
Marko Prpic/PIXSELL

HRT nema zakonskog zastupnika, Kovačić mora biti vraćen na mjesto komentatora

Autor: T. P.

S HRT-a je neslužbeno potvrđeno da je bivši v.d. glavnog ravnatelja Siniša Kovačić već u srijedu napustio ured glavnog ravnatelja.

Nadzorni odbor (NO) HRT-a je na izvanrednoj žurnoj sjednici donio zaključak kojim se utvrđuje da prestankom mandata v.d. glavnog ravnatelja Siniše Kovačića od 1. listopada Hrvatska radiotelevizija nema zakonskog zastupnika niti odgovorne osobe, bez obzira na stanje upisa u sudskom registru, o čemu će NO obavijestiti Trgovački sud u Zagrebu.

Radi zaštite interesa HRT-a te osiguranja redovnog poslovanja HRT-a u novonastalim okolnostima, Nadzorni odbor utvrđuje obvezu Ravnateljstva HRT-a i svih v.d. ravnatelja poslovnih jedinica HRT-a da nastave rukovoditi svojim poslovnim jedinicama, svaki u okviru svojih nadležnosti iz djelokruga poslovne jedinice kojom rukovodi, na način kako je to propisano i utvrđeno općim aktima HRT-a, stoji u zaključku NO-a u kojem se navodi i poduzimanje žurnih mjera za prevladavanje situacije u kojoj HRT nema odgovornu osobu i zakonskog zastupnika.

NO je utvrdio i da je 1. listopada prestao važiti dodatak ugovora o radu od 7. ožujka kojeg je sa Sinišom Kovačićem sklopio predsjednik NO-a Šenol Selimović, uz prethodnu suglasnost Nadzornog odbora.


Daje se nalog Ravnateljstvu HRT-a da odmah i bez odgađanja, a najkasnije 6. listopada, sukladno preuzetim obavezama HRT-a iz članka 2. stavka 2. Dodatka ugovora o radu , rasporede Sinišu Kovačića na poslove radnog mjesta ‘komentator’ ili ako navedeno radno mjesto ne postoji u važećoj sistematizaciji radnih mjesta, na drugo odgovarajuće radno mjesto prema dostignutoj profesionalnoj razini, u skladu sa stručnom spremom, odnosno radnim iskustvom, istih karakteristika i složenosti kao radno mjesto komentator”, ističe se u priopćenju u kojem se navodi i da je dan nalog Ravnateljstvu da “odmah i bez odgađanja izvrši preuzimanje bankovnih kartica i drugih zaduženih stvari od dosadašnjeg v.d. glavnog ravnatelja HRT-a.

Osim toga, NO je dao nalog Kovačiću da u roku od 15 dana od donošenja tog zaključka dostavi izvješće o svom radu i radu HRT-a u njegovu mandatu od 6. ožujka do 30. rujna te o stanju svih započetih i nedovršenih poslova, ali je Nadzorni odbor naložio i Ravnateljstvu HRT-a izvješće o financijskom poslovanju od početka ove godine.

NO je poništio Kovačićevu odluku kojom je posljednjeg dana svojeg mandata, 30. rujna, donio Etički kodeks za novinare i kreativno osoblje HRT-a zbog njegove ništavnosti i iz razloga što taj opći akt nije donesen u postupku propisanim Statutom HRT-a.

Zaključkom je također dan nalog internoj reviziji HRT-a za revizijom postupka nabave programa po javnom pozivu za nabavu 21 emisije od neovisnih proizvođača u 2016., a posebno onih ugovora koji su sklopljeni u vrijeme trajanja javnog poziva, prije isteka roka za predaju radova.

Iz vodstva HRT-a, čiji su članovi na poziv NO-a sudjelovali na sjednici, nakon objave zaključka kratko su za Hinu poručili kako smo vrlo blizu trenutka kada HRT neće moći funkcionirati te kako se na HRT-u nadaju da do prijeteće blokade poslovanja ipak neće doći te da će se ubzo naći rješenje u otvorenoj krizi upravljanja javnom radiotelevizijom koja više nema zastupnika niti odgovorne osobe.

Zaključak Nadzornog odbora HRT-a donesen je na izvanrednoj i žurnoj sjednici sazvanoj jučer, a na kojoj se nisu pojavili predsjednik NO-a Šenol Selimović i članica Katarina Bakija. Zaključak su donijela tri člana NO-a, a kao predsjedavajuća sjednice potpisuje ga Anja Šovagović Despot.
S druge strane, s HRT-a je neslužbeno potvrđeno da je bivši v.d. glavnog ravnatelja Siniša Kovačić već u srijedu napustio ured glavnog ravnatelja.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.