HRT državnim novcem platio beskorisno mišljenje za pravnu likvidaciju Silvije Luks

Autor: Mladen Prenc

Iako Silviju Luks može smijeniti samo Sabor, čelnici javne televizije su odvjetničkom uredu 'Madirazza i partneri' platili oko 20 tisuća kuna pravno mišljenje za njeno razrješenje, a koje je zatražila pravna služba HRT-a, jedini odjel koji bi trebao biti upućen u zakone, pravilnike i statute javne televizije.

Rat između predsjednice Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije Silvije Luks i bivšeg ravnatelja HTV-a, a budućeg šefa pravne i financijske službe javne televizije Mislava Stipića vodi se na nekoliko platformi.

Od neslužbenih izvora iz HRT-a saznali smo kako se Uprava HRT-a na čelu s Josipom Popovcem i pridruženim pritajenim članom Mislavom Stipićem pod svaku cijenu želi riješiti Silvije Luks, jer osim što od početka svog mandata ne daje pozitivno mišljenje o njihovom radu niti je dala glas pri njihovom imenovanju, koči i kapitalne projekte vanjske produkcije koje su nedavno dogovorili. U ovom potonjem slučaju riječ je o novoj seriji vanjske produkcije ‘Počivali u miru’ za koju će HRT platiti oko 14 milijuna kuna, a u kojem je NO uočio određene nepravilnosti.

Na drugom nivou spomenutog sukoba zabilježen je javni obračun Mislava Stipića sa Silvijom Luks u informativnoj emisiji HTV-a, kada je u središnjem Dnevniku Stipić napao Luksovu za objavljivanje ‘lažnog zaključka’ sa sjednice NO-a, a ona mu uzvratila u Trećem Dnevniku izjavom da je nju na mjesto predsjednice Odbora postavio Sabor, a njega njegov prijatelj Siniša Grgić, protiv kojega se vodi istraga.

Taj dio sukoba dobio je i sudski epilog, jer je naime Mislav Stipić tužio Silviju Luks za uvredu i klevetu zbog njenih izjava koje su objavljene u Slobodnoj Dalmaciji, a koje su bile usmjerene prema tvrdnji da Stipić ‘ne zna ništa o televiziji’.

Narudžba za pravno razrješenje

Još od početka godine Uprava HRT-a i Mislav Stipić zahtijevaju smjenu Silvije Luks s mjesta predsjednice Nadzornog odbora, međutim Sabor kao jedino tijelo koje takav naum može provesti, odlučno ih odbija.

>>>

Tri nova ravnatelja na HRT-u




U redakciju portala Dnevno prošlog je tjedna stigla dokumentacija od anonimnog pošiljatelja koja otkriva koliki je zapravo žulj u cipeli Mislava Stipića i Uprave HRT-a aktualna predsjednica NO-a Silvija Luks.

Naime, prema dospjeloj dokumentaciji, Uprava HRT-a, točnije odjel pravne službe javne televizije u srpnju ove godine je od odvjetničkog ureda ‘Madirazza i partneri’ naručio pravno mišljenje i savjet za razrješenje predsjednice Nadzornog odbora HRT-a.

‘U prilogu Vam dostavljam račun za pružene pravne usluge davanja pravnog mišljenja i savjeta za razrješenje predsjednice Nadzornog odbora HRT-a’, stoji u dopisu koji potpisuje odvjetnik Josip Madirazza, a koji je naslovljen na voditeljicu pravnih poslova HRT-a Zrinoslavu Delić. Iz tog odgovora jasno i nedvojbeno proizlazi da čelništvo HRT-a nije naručilo valorizaciju rada NO-a i predsjednice Silvije Luks, već stručni savjet za njenu pravnu likvidaciju. Također je evidentno da su te usluge angažmana vanjskog odvjetničkog ureda plaćene novcem pretplatnika HRT-a i to u iznosu od nešto više od pet tisuća kuna, uz dodatnih 14.078 kuna naknade za posebno pravno mišljenje prof. dr.sc. Siniše Petrovića s Pravnog fakulteta s kojim je ured ‘Madirazza i partneri’ surađivao.




– Budući da je Hrvatski sabor imenovao Nadzorni odbor HRT-a,ukoliko je Uprava nezadovoljna radom njegovih članova, može samo novom sazivu Sabora podnijeti zahtjev za razrješenje i tu podastrijeti dokumente koji takvu tezu podržavaju. U ovom slučaju bi upravo pravna služba HRT-a trebala znati formu i osnove za razrješenje predsjednice NO-a, a ne plaćati za taj posao neke vanjske urede – mišljenja je poznati odvjetnik Zvonimir Hodak.

‘Izdatak za vanjske odvjetničke urede porastao 300 posto’

Kako o opstojnosti funkcije predsjednice NO-a HRT-a nije nadležan niti jedan sud u Hrvatskoj već Hrvatski sabor, ova narudžba čelnika HRT-a nema nikakve pravne osnove te upućuje na nenamjensko korištenje državnog novca. Primjera radi, ista Uprava je prošlog tjedna najavila rezanje plaća i povećanje pretplate, pa stoga nije na odmet spomenuti kako je cijena usluge plaćena odvjetničkom uredu za spomenuto mišljenje, jednaka visini dvije prosječne novinarske plaće na HRT-u.

– Od samog početka mog mandata ovo donedavno v.d. društvo na vrhu HRT-a a sada, istina bez moga glasa izabrana Uprava, čini razne nepodopštine da me se riješi i onemogući Nadzornom odboru provođenje nadzora. No mislim da nije pravo pitanje hoće li se oni riješiti mene kao posljednjeg Mohikanca koji čini sve što umije i po zakonu može da se uništavanje HRT-a i pretakanje javnog novca u privatne džepove zaustavi. Pravo je pitanje zašto je izdatak za vanjske odvjetničke urede u vrijeme njihovog mandata porastao za više od 300 posto, a priljev sredstava od pretplate i marketinga opao. Nadalje, zašto program HTV-a ima najmanju gledanost u državi i zašto se zapravo troši novac pretplatnika. Meni je kao osobi koja je HRT stvarala sve to tužno i žalosno, a tko je pravi krivac i kako mu je ime i prezime, istražite sami. Mene može smijeniti samo Hrvatski sabor i dok se to ne dogodi ostajem tu gdje jesam, jer svoju snagu crpim iz podrške koju mi gotovo jednoglasno daje većina djelatnika HRT-a, ali i strukovne i međuvladine udruge – komentirala je za portal Dnevno napade Uprave HRT-a na njezinu funkciju Silvija Luks.

Autor:Mladen Prenc
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.