Robert Anic/PIXSELL

Hribar se u krugu svojih interesnih prijatelja hvali da su mu ostanak osigurali Jasen Mesić i Nina Obuljen

Autor: I. Babić

Način podjele tog novca bio je više godina predmet istraga koje su do sada očito bile zaustavljene, jer je Hrvoje Hribar osim Vesne Pusić, čija kćer je dobila novac od HAVC-a, te ministara iz HNS Andree Zlatar Violić i Berislava Šipuša, znao pronaći i u vrhu odvjetništva i policije nijeme promatrače svojih nedjela.

Oduvijek je u HDZ-u stranci i nekada pokretu, postojalo više struja koje su na hrvatsku sadašnjost, ali i na prošlost i budućnost gledale različito. Naročito je iritantna bila skupina onih koji su domoljubni i demokratski potencijal svojih glasača i članova koristili u kriminalne svrhe.Novo vodstvo, neopterećeno bilo kakvim utezima takove vrste,ima povijesnu priliku da se riješi kriminalnih nakupina prošlosti i sve snage unutar stranke usmjeri na boljitak cijelog društva.

Jedan od osnovnih problema jest nezakonito i netransparentno trošenje novaca iz hrvatskog proračuna putem raznih državnih tijela i centara, gdje prednjači HAVC čiji je ravnatelj Hrvoje Hribar u proteklih 6 godina raspolagao sa gotovo 450.000.000,00 kuna. Način podjele tog novca bio je više godina predmet istraga koje su do sada očito bile zaustavljene, jer je Hrvoje Hribar osim Vesne Pusić, čija kćer je dobila novac od HAVC-a, te ministara iz HNS Andree Zlatar Violić i Berislava Šipuša, znao pronaći i u vrhu odvjetništva i policije nijeme promatrače svojih nedjela. Osim koruptivnog dijela u kojem članovi Upravnog odbora HAVC-a svojim supružnicima, djeci, svojim poduzećima suprotno članku 21. Zakona o audiovizualnom vlasništvu dodjeljuju višemilijunska sredstva, gdje predsjednica AV Vijeća HAVC-a svojoj udruzi također dodjeljuje enormne iznose novca, gdje ravnatelj daje novac svojoj kćeri ali i posluje svojom firmom „Fiz“ sa HAVC-em, HAVC je pod Hribarovim ravnanjem osigurao i stalnu podršku svima protuhrvatskim autorima, pretvorivši HAVC u centar iz kojeg je izlazila samo krajnje lijeva ili anacionalna ideja.

Dovoljno se sjetiti dokumentarnog uratka „15 minuta – masakar u Dvoru“ ili „Chris the Swiss“ , koje je ne samo financirao, već i promovirao diljem svjetskih filmskih festivala. Prvo su mu se suprotstavili časni ljudi unutar HAVC-a poput profesora Enisa Midžića i Amalije Šeparović, no brzo ih je uz pomoć politike neutralizirao i prisilio na ostavke. Miran tihi samostalni obrt novca u državnom HAVC-u ipak nije ostao neprimijećen kod najboljeg što je naša Domovina dala, a to su dragovoljci Domovinskog rata, čije su koordinacije oštro napale Hribara tražeći njegovu ostavku i kaznenu odgovornost. Kada je ministar Hasanbegović poslao inspekcije u HAVC temeljem svojih zakonskih obveza, sam je ustvrdio da je pronađeno mnoštvo nepravilnosti i nezakonitosti, te da mu zbog njegovih predšasnika Zlatar-Violić i Berislava Šipuša, Hribarovih političkih pokrovitelja, djelatnici Ministarstva kulture danonoćno hodočaste po USKOK-u, policiji…

Međutim, Hribara nije smijenio. Zašto? Hribar se u krugu svojih interesnih prijatelja hvali da su mu ostanak osigurali Jasen Mesić i Nina Obuljen, bivši ministar kulture i članica HAVC, koji bi ga ponovo sigurno prebacili na pobjedničku obalu. Jasen Mesić je to i javno izjavio u ime „novog HDZ-a“ , čime je pokrenuo najveću predizbornu strku u HDZ-u, no braniteljske udruge su pokazale veliku svijest da ne izlaze javno sa svojim ogorčenjem i zahtjevima za smjenom Hribara i javnom isprikom Jasena Mesića. Tim više što je Hribar osigurao u svojoj svjetonazorski i materijalno bliskoj riječkoj crvenoj hobotnici Obersnel-Frljić-Blažević svoju odstupnicu, ukoliko Mesićevo pomaganje ne uspije.

Sada se stanje u HDZ-u, potaknuto protestima braniteljskih udruga i građana protiv kriminala i nedomoljublja u HAVC-u, sve više zahuktava. Na predsjedniku pobjedničke stranke Andreju Plenkoviću jest da odvaže svima dostupne činjenice i odluči hoće li i novi HDZ podržati ili smijeniti Hribara, te promijeniti način poslovanja HAVC-a ili sve ostaviti isto.

Autor:I. Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.