fbpx
mvpei.hr/7Dnevno

Hopa-cupa kadroviranje u MVPEI-ju i snovi hrvatskih diplomata!

Autor: Tomislav Kovač/7Dnevno/4. ožujka 2016.

Damir Župan, Mirjana Mladineo, Vesna Vuković i drugi Pusićkini lobisti u MVPEI-ju - iako "roba s greškom" - jedni drugima otvaraju vrata kojekakvih državnih nadzornih odbora i savjetodavnih tijela kako bi im tako nakićeni životopis što bolje izgledao.

Da hrvatska diplomacija i nije neka moralna vertikala našeg društva mogli smo se uvjeriti prateći najveće afere u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske još iz vremena Mate Granića i Ive Sanadera preko Miomira Žužula, pa sve do skandalozne Vesne Pusić. Neki od djelatnika MVEPI-ja RH, poput legendarne Lenke Živković, zaslužili su zbog financijskih malverzacija čak i počasno mjesto s uokvirenom slikom na radnom stolu ili svog nešto većeg portreta veličine mete za pikado na visokom zidu kabineta nekadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića u Gajevoj 30 u Zagrebu. Međutim, osim političko-menadžerskih kapitalaca koji su čoporativno gazili travnjak zagrebačkog Zrinjevca dugi niz godina te sukcesivno punili crne kronike i naslovnice domaćih i međunarodnih medija, postoji i ona druga, ili čak treća liga hrvatskih birokrata s diplomatskom putovnicom u džepu koja nije nimalo zaostajala u kopiranju ograničenih svjetonazorskih pogleda svojih šefova. Na žalost, u svojih gotovo 25 godina članstva u UN-u Hrvatska nije značajnije jačala svoju prisutnost ni u UN-u niti u drugim međunarodnim tijelima. Priča za sebe je propuštena prilika za aktivnijim djelovanjem u nestalnom članstvu Vijeća sigurnosti, na koji način je nesposobnošću i namještenom aferom s Nevenom Juricom u glavnoj ulozi propustila dotadašnje napore i skromne uspjehe da otvori novu stranicu u hrvatskoj vanjskoj politici. Kao rezultat svega, čini se da je više u UN-u profitirao za svoje privatne interese Ivan Šimonović, a manje Republika Hrvatska.

Snovi igrača treće lige sa Zrinjevca 7

Kao treću ligu tog diplomatskog kadra koji je došao do izražaja posebno u vrijeme obnašanja dužnosti iz proteklih vremena lobističkog igrokaza Vesne Pusić za njenu još uvijek nedefiniranu i netransparentnu kandidaturu za mjesto glavne tajnice UN-a, donosimo nesvakidašnji profil osobe i primjer kadroviranja unutar sektora multilaterale Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. Gospodin se zove Damir Župan i prema dostupnim podacima sa službene internetske stranice MVPEI-ja načelnik je sektora zaduženog za Ujedinjene narode.


priopćenje

Dokument s izlistom radnog mjesta Damira Župana iz 2010. i 2016. godine

Pusićkin pritajeni multilateralni lobist Damir Župan snuje snove o kupovini stana u Zagrebu na temelju jednog mandata u formi nižerazrednog hrvatskog diplomatskog osoblja u egipatskom Kairu. Sam navodi kako je upravo to bio motiv njegova odlaska u Egipat!

Dok, statistički gledano, prosječnom hrvatskom građaninu najčešće treba pola radnog vijeka, ako ne i duže, da ostvari životni san i postane vlasnikom stambenog prostora, birokratima MVPEI-ja taj san je ostvariv u samo jednom četverogodišnjem mandatu na nekom od poslova u mreži hrvatskih veleposlanstava širom svijeta. Kao dokaz navedenim tvrdnjama u prilogu teksta donosimo dokument iz ne tako daleke 2005. godine koji je posjedu naše redakcije, a kojeg potpisuje Pusićkin pritajeni multilateralni lobist Damir Župan i iz kojeg je vidljivo kako snuje snove o kupovini stana u Zagrebu na temelju jednog mandata u formi nižerazrednog hrvatskog diplomatskog osoblja u egipatskom Kairu. Usput otkriva, bez skrupula, kako mu je upravo to, a ne profesionalni poziv i posao, bio motiv odlaska na mandat u Egipat. Osim toga, iz korespodencije elektronskom poštom je vidljiva želja i predlaganje programa putovanja na plavom Nilu s usputnim meteorološkim izvješćem uz stidljiv poziv malodobnoj djeci sugovornice. Nije nikakva tajna da naši vlasnici diplomatskih putovnica otkrivaju vrlo aktivno sve tajne egzotičnih odredišta za vrijeme svog boravka u inozemstvu.

I dok hrvatski diplomati kukaju kako su im plaće izrazito male u odnosu na one koje imaju njihovi kolege iz drugih zemalja, iz priloženog se može zaključiti da to baš i nije tako. Ovdje dolazimo i do pitanja koliko tek prihoduju naši veleposlanici za vrijeme svojih mandata u inozemstvu, posebno na okolnost svih drugih privilegija koje automatizmom donosi taj visoki diplomatski položaj na teret poreznih obveznika Republike Hrvatske.

Pusićkin lobistički tim u MVPEI-ju
Diplomat Župan zaposlen je državnoj upravi na samom početku ratnih godina po istom obrascu kao bivši, slučajni premijer Zoran Milanović, ali i mnogi drugi muški državljani Lijepe Naše koji nemaju ili imaju minimalni staž u Hrvatskoj vojsci za vrijeme Domovinskog rata. U ranoj fazi regrutirala ga je Mirjana Mladineo, jedna od glavnih lobistica Vesne Pusić za prestižno mjesto u Ujedinjenim narodima.

Kako neslužbeno saznajemo, gospodin Župan bliski je rođak spisateljice jeftinih ljubavnih romana Ane Žube, čiju je davno objavljenu knjigu „Sjene na suncu“ uredništvo kulture nekadašnjeg Studentskog lista u svom kritičkom novinskom osvrtu posprdno nazvalo „Sjene na mozgu“.

U tom višegodišnjem kadrovskom preslagivanju unutar multilaterale MVPEI-ja nije nevažno spomenuti još neke osobe iz Pusićkinog lobističkog tima. Tako dolazimo do gospođe Vesne Vuković, kadra kojeg je također regrutirala Mirjana Mladineo – “ženska verzija Budimira Lončara”. Prateći dalje tu zanimljivu diplomatsku putanju multilateralaca sa zagrebačkog Zrinjevca može se pronaći u arhivima MVPEI-ja kako je gospodin Župan zahvaljujući Vesni Vuković i uz svesrdnu pomoć legendarne Tine Krce, dakle pogodovanjem i kadrovskom manipulacijom na štetu drugih kandidata, regrutiran na nekadašnje radno mjesto Vesne Vuković u Beču pri UN-u i OESS-u. Moglo bi se zaključiti kako ta gospoda imaju formiranu sasvim solidnu vlastitu mrežu za diplomatska imenovanja. Dokument s izlistom radnog mjesta Damira Župana iz 2010. i 2016. godine donosimo u prilogu teksta.
vesnice

Nadalje, valjda nekom „slučajnošću“, jer kako drukčije to objasniti, vidljivo je iz dostupnih javnih podataka objavljenih u Narodnim novinama, službenom glasilu RH, kako je Damir Župan izašao iz Vladinog ureda za suzbijanje droga RH, u što ga je bivša veleposlanica Vesna Vuković također ugurala, a ona uskočila na njegovo mjesto nakon što je ovaj imenovan kao opunomoćeni ministar savjetnik pri hrvatskoj misiji pri UN-u i OESS-u u Beču. Posebno je zanimljiv podatak kako je Vesna Vuković za vrijeme dok je obnašala funkciju člana Vladine komisije za suzbijanje droga istovremeno njen malodobni sin bio najveći konzument droge u jednoj zagrebačkoj gimnaziji, ali je to ona sustavno prikrivala u svoju korist – ali na štetu djeteta s njegovim mogućim trajnim posljedicama. Izvori iz MVPEI-ja govore da njeno dijete posljednje četiri i pol godine ne pohađa školu. Za te četiri i pol godine bivša Pusićkina veleposlanica je živjela na visokoj nozi u Ženevi, odvojena i bez kontrole nad djetetom.

Kao što se vidi iz priloženog javnog dokumenta, spomenuti diplomatski činovnici, iako predstavljaju na neki način robu s greškom, jedni drugima otvaraju vrata kojekakvih državnih nadzornih odbora i savjetodavnih tijela kako bi im tako nakićeni životopis što bolje izgledao. Naravno, sve to odvijalo se pod budnim okom i uz usmene preporuke Mirjane Mladineo. Identični diplomatski transfer po istom obrascu odvijao se na relaciji Vesna Vuković – Mirjana Mladineo u izravnoj zamjeni veleposlaničkog mjesta pri UN-u u Ženevi 2011. godine.

Kad miševi kolo vode

Na opću sramotu države u kojoj živimo takva se diplomatska karijera poput Županove i poput one od višestruko kompromitirane Vesne Vuković uvijek gradi na štetu nekoga trećeg ili nečega drugog. Poznato je da žene često potenciraju višestruku lojalnost onima koji su im pomogli u karijeri, pa se to profesionalno koji put koristi u podržavanju pogrešnih motiva.

U prilog tome govori tužan primjer s karijerom diplomatkinje Jasne Ognjanovac, nekadašnje perspektivne voditeljice multilaterale MVPEI-ja i šefice otužnog Damira Župana i Vesne Vuković, koja umjesto da bude imenovana prije nekoliko godina na veleposlaničko mjesto pri UN-u u Ženevi, u New York ili pri OESS-u i UN-u u Beču, biva na neki način kadrovski degradirana, poslana u Republiku Irsku na relativno diplomatski izolirani otok usred Atlantika i praktično izvan aktivnog političkog horizonta Europske unije. Srećom, ta kadrovska greška je sredinom prošle godine uočena te ispravljena i Jasna Ognjanovac je danas na mjestu pomoćnika ministra vanjskih i europskih poslova RH zadužena za multilateralu.

Igre s donacijama

Donacijama UN-u jasno je da Hrvatska želi potvrditi da je spremna aktivnije sudjelovati u procesu izgradnje mira u svijetu sukladno vrijednostima, principima i ciljevima UN-ovih deklaracija i to: osnaženjem demokratskih institucija, brigom za stanovništvo i reproduktivno zdravlje, sprječavanjem širenja AIDS-a, planiranjem obitelji, poboljšanjem položaja žena, međunarodnom kontrolom droga.

igre s

sprječavanjem kriminala i regulacijom kaznenih zakona, razvojem Afrike, aktivnostima Ureda Visokog povjerenika za izbjeglice, aktivnostima Ureda Visoke povjerenice za ljudska prava, djelatnostima UN-a za diseminaciju međunarodnoga prava, te u operativnim djelatnostima UNICEF-a. Hrvatska je još 2007. na uplate dobrovoljnih priloga za pojedine aktivnosti UN-a izdvajala više od 300 tisuća američkih dolara. RH je te godine najviše uplatila UN-ovoj zakladi za razvoj Afrike (UN Trust Fund for African Development) – 30 tisuća američkih dolara. Postotak dobrovoljnih priloga koje bi RH trebala uplaćivati u fondove i programe UN-a izračunava se prema trenutnoj gospodarskoj snazi zemlje, mjerene prema broju gospodarskih pokazatelja. Svake godine Hrvatska sustavno i redovito uplaćuje sve veće iznose, jer je počevši od 2005. počela intenzivnije pledirati na donatorskim konferencijama o aktivnostima UN-a, te je od zemlje primatelja pomoći ušla u krug zemalja donatora.

Za kraj, nije nevažno spomenuti kako se toj trećoj državnoj diplomatskoj ligi iz naše priče u svojoj naivnosti i nadanju u pravednost obraćaju udruge poput one “U ime obitelji”, tražeći prije izvjesnog vremena od MVPEI-ja neko razumno ponašanje i profesionalni stav pri nastupu RH u odnosu na UNICEF u pogledu rodne ideologije, kao i vrlo velike financijske potpore RH u iznosu od vrtoglavih 18 milijuna kuna koja je isplaćena toj međunarodnoj organizaciji u posljednje dvije godine – i to iz sve tanje državne blagajne. Kako vidimo, gospodin Damir Župan, kojemu je taj službeni poziv navodno upućen, zasigurno nije osoba koja bi mogla suvislo odgovoriti i intelektualno parirati dr. Željki Markić i njenoj udruzi u davanju odgovora na postavljena pitanja, već upravo suprotno, baš onako kako je naučio u svom dosadašnjem radu – ispod stola, spletkarenjem, zakulisnim igrama i s figom u džepu.

Autor:Tomislav Kovač/7Dnevno/4. ožujka 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.