fbpx

Holy posve otvoreno: Moji roditelji otplatili su Jugobanci milijunski kredit za kuću, a apartman na Tenerifima su prodali

Autor: Irena Divković Milanovič

Tvrtka Holy d.o.o. u kojoj je Mirela Holy bila direktorica, godinama je bila neaktivna, što je još jedan dokaz da je u Hrvatskoj lakše uspjeti u politici nego u privatnom poduzetništvu.

Otkad je na izborima za EU parlament, ORaH s predsjednicom stranke Mirelom Holy osvojio 10 posto glasova, svjedoci smo dominantne medijske glorifikacije lika i djela te originalne pojave na hrvatskom političkom obzorju, kao i brojnih politološko-kolumnističkih analiza njezina uspjeha. Tako se komentari fenomena uspjeha Holy i ORaH-a kreću u rasponu od isticanja njezinog tzv. darkerskog imidža, pa sve do toga da je uspjela bez stranačke infrastrukture u politici, jer je glasače uvjerila kako joj uopće nije stalo do politike.
Kakogod bilo, Holy je još jednom demonstrirala da u Hrvatskoj postoji znatan broj nezadovoljnih glasača koji su željni uskratiti povjerenje dominantnim strankama (i s desnice i ljevice) i pružiti povjerenje nekome koga percipiraju izvan tog kruga kojeg predvode HDZ i SDP.

Tajna uspjeha Mirele Holy

Pitanja koja sam uputila Mireli Holy, izlaze iz okvira stereotipa kojih su se držali drugi mediji. Premda su moja pitanja odstupala od glorificirajućeg tona kojim su je mediji obasipali nakon izbora, Holy je odgovorila u rekordnom roku i to na sva pitanja. Tako me navela na zaključak da, možda, tajna njezina uspjeha leži u dobrom refleksu za javnu komunikaciju i da ne pripada dominantnoj strukturi hrvatskih političara koji, u pravilu, sva pitanja (ako nisu posve “ispleglana” za njihovu što bolju prezentaciju) ignoriraju, a poglavito ako ih ona sustignu u trenutku njihova izbornog uzleta ili uspjeha.
Predsjednica OraH-a, Mirela Holy, očito zna da se, ako želi opstati na javnoj sceni, mora suočiti sa svim situacijama koje javna pozicija nosi. U netom objavljenim intervjuima, nju se predstavljalo kao dijete imućnih zagrebačkih obrtnika, koja kroz politiku ne mora ostvarivati materijalne interese, budući je k tomu i neudana, te nema ambiciju braka i roditeljstva.
U nastavku teksta doznat ćete kako je Mirela Holy odgovorila na pitanja o propasti svoje privatne tvrtke, otplati milijunskog stambenog kredita Jugobanci njezinih roditelja, te zašto su njezini roditelji devedesetih investirali u apartman na Tenerifima. Pitanja predsjednici ORaH-a uputila sam mailom, a u prilogu sam poslala i dokaze pribavljene iz javnih registara na kojima sam i temeljila pitanja. Naime, iz zemljišno-knjižnog izvatka za nekretninu, obiteljsku kuću u kojoj živi, vidi se kako je njezin otac Boris Holy u travnju 1979. dobio 30-godišnji kredit Zagrebačke banke u iznosu od tadašnjih 810.000 YU dinara, te još jedan koji su njezin otac i majka Vesna dobili od Jugobanke Zagreb u prosincu 1984. u iznosu of 1,200.000 YU dinara, s rokom otplate od 10 godina. Oba kredita upisana su kao založno pravo vjerovnika – banaka kreditora. Istodobno, nekretnina u kojoj živi Holy, u zemljišnim knjigama, odnosno na e-izvatku i dalje se vodi kao livada, dok se u katastru vodi kao kuća, dvorište i livada, a na ortofoto snimci je razvidan i bazen koji očito još (ni)je legaliziran, ali je taj podatak neažuriran kod službenih tijela RH. No, moje prvo pitanje Mireli Holy, ipak se odnosilo na sudbinu njezinog privatnog biznisa.
Tvrtku Holy d.o.o. na kućnoj adresi osnovala je 1990. njezina majka Vesna, a Mirela je bila direktorica. Tvrtka je po službenoj dužnosti izbrisana u veljači 2013. iz sudskog registra.


Pozitivan medijski tretman

Notorna je činjenica da u Hrvatskoj svjedočimo fenomenu propasti poduzetništva i urušavanja poslovnog duha neovisnog od političkih elita, te istodobnom uzletu političkih struktura i svega na što političke strukture imaju utjecaja – javni natječaji, namještanja poslova podobnima preko ugovora s državnim tvrtkama ili proračunskim korisnicima. Vjerojatno je i sama Holy na vrijeme shvatila da neće opstati niti prosperirati u Hrvatskoj bez politike, pa je tako, dugo nagovarala svog dečka da se učlane u SDP. Njezin angažman u toj stranci, od dna do vrha, odnosno pozicije saborske zastupnice, pa ministrice okoliša u Milanovićevom kabinetu, javnosti je dobro poznat. Uspjela se nametnuti kao stručnjakinja za ekologiju toliko uvjerljivo da prosječna većina građana misli kako je Holy doktorirala na nekom ekološkom znanstvenom studiju pa im zvuči nevjerojatno da je svoj magisterij kao i doktorat ostvarila na – Filozofskom fakultetu.
No, bilo kako bilo, od Holy bi tajne javnih istupa mogli učiti mnogi, poglavito njezin bivši stranački i šef u Vladi, Zoran Milanović. Moguće da je tajne dobrog PR-a ispekla kod sina Ivice Račana, Ivana Račana, radeći za njegovu PR tvrtku Maxima. Moguće je i da je Holy proizvod stjecaja sretnih okolnosti na političkom i medijskom nebu. Tko zna koliko postotaka udjela u njezinom uspjehu ima upravo sin pokojnog SDP-ova čelnika i pokojnog premijera koji je, kažu urbane legende, stvorio svojedobno i Zorana Milanovića kao favorita za tron SDP-a. Naime, on je vrlo dobro znao da je uspjeh na hrvatskoj političkoj sceni osiguran svima koje ljube mediji, a u tom smislu više je nego izvjesno da je uspjehu Holy u politici prethodio pozitivan medijski tretman.

Politika unosnija od privatnog biznisa?

Dakle, kao što sam već naglasila, pitanja koja sam uputila Mireli Holy izlaze iz okvira stereotipa, no i njezini odgovori u rekordnom roku navode na zaključak zašto čelnica ORaH-a uživa toliku javnu potporu. Uostalom uvjerite se i sami.

Prema podatcima sa Sudrega, Vi ste bili direktorica u likvidiranoj tvrtci Holy d.o.o., a Vaša majka osnivačica. Čime se bavila ta tvrtka? Znači li to da ste neusporedivo uspješnija političarka, nego poduzetnica?
– Tvrtka je davno ugašena. Bila je registrirana na veći broj djelatnosti, a bavila se trgovinom. Precizno, imali smo nekoliko mjeseci malu poklon trgovinu sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, u kojoj sam radila nekoliko mjeseci nakon što sam diplomirala. Lokacija poklon trgovine bila je loša, a u to sam vrijeme i oboljela od dijabetesa I tipa, pa sam zbog te kombinacije loših poslovnih rezultata i bolesti, brzo odustala od posla. Vrijeme će pokazati koliko sam uspješna i jesam li uspješna kao političarka, ali prije no što sam se počela profesionalno baviti politikom, bila sam uspješna izvršna direktorica agencije za odnose s javnošću.
Prema podacima s izbornih lista, Vaša adresa je Kameniti stol 27C. Prema podacima iz katastra vlasnik čestica na toj adresi je Vaš otac. Vaša obiteljska kuća ima i bazen. Iz e-izvatka dostupni su podaci o založnim pravima banaka/kreditima (Zagrebačka banka, Jugobanka). Iz teretovnice je razvidno kako su Vaši roditelji kredit od Zabe dobili na 30 godina, a kredit Jugobanke na 10. Budući su drugi kredit od 1,2 milijuna kuna dobili u prosincu 1984., a kako se Jugoslavija u međuvremenu raspala te Jugobanka prestala egzistirati u Hrvatskoj, je li taj kredit otplaćen? Ako nije, računate li Vi ili Vaši roditelji s tužbom ili nekim drugim postupkom pravnog zastupnika Jugobanke?
– Kredit za kuću je davno i u cijelosti otplaćen za što postoje potvrde. Dakle, moji roditelji ne računaju s tužbom.

U medije ste plasirali obiteljske slike s ljetovanja u Španjolskoj. No, nepoznato je kako ste tamo (na Tenerifima) ljetovali u apartmanu koji su kupili Vaši roditelji. Ljetujete li još uvijek na Tenerifima, odnosno posjedujete li taj apartman?
– Fotografija na koju se pozivate nije snimljena na Tenerifima, već u Benidormu, gdje su moji rođaci, inače njemački državljani imali ljetnu kuću u kojoj smo to ljeto boravili. Moji roditelji nikada nisu imali apartman na Tenerifima, već su imali ugovor o time-sharingu koji su davno prodali. Ugovor o time-sharingu su sklopili jer je to bio način da u 90-im godinama u kojima su hrvatske političke elite opljačkale novac hrvatskih građana, dođu do svog ušteđenog novca u hrvatskoj banci. Moja obitelj ne posjeduje apartman na Tenerifima, pa ni ja, ni moja obitelj ne ljetujemo tamo. Dva posljednja ljeta, zbog posla, nisam uopće bila tijekom ljeta na godišnjem odmoru, ni u Hrvatskoj, ni u inozemstvu.
Kako Vi, kao zelena aktivistica gledate na betonizaciju/apartmanizaciju španjolske obale?
– Nisam eko aktivistica, već političarka. Nemam dobro mišljenje o betonizaciji ni španjolske, ni hrvatske obale i smatram ih pogubnim za gospodarenje prostorom.
Trag novca (22. dio) – 31. 5. 2014. Ivana Milanović: Bivša premijerova šogorica bogatija je od Zorana Milanovića! (DOKUMENTI)

Trag novca (21. dio) – 4.4.2014. Danko Končar prijavljen u afričkom hotelu, iako ima vile vrijedne 100 milijuna eura

Trag novca (20. dio) – 2.4.2014. ZAŠTO TITOV UNUK SKRIVA TVRTKU U PANAMI: Tvrdi da nije poslovao preko panamskog poreznog raja, a dokumenti govore suprotno!
Trag novca (19. dio) – 27.3.2014. OTKRIVAMO: Kako je Mesićeva Vjera Šuman sakrila 300 milijuna Frenkelovih eura!?

Trag novca (18. dio) – 30.1.2014. Imovinski karton ministra Mrsića bogatiji za 450 tisuća eura i poslovni prostor njegove supruge

Trag novca (17. dio) – 16.12.2013. OTKRIVAMO: Londonsko, hercegovačko i hrvatsko bogatstvo generala Čermaka!

Trag novca (16. dio) – 21.11.2013. Đuro Popijač kao ministar gospodarstva u imovinskoj kartici zatajio luksuzni stan kupljen od partnera Braće Karić

Trag novca (15. dio) – 13.10.2013 EKSKLUZIVNO: Na koga je Bajićev svjedok prepisao luksuzne apartmane na Beverly Hillsu!?

Trag novca (14. dio) – 7.10.2013. OTKRIVAMO: Božo Dimnik, koji je Mesiću posudio novac za stan, obogatio se na vaginalnim čunjevima

Trag novca (13. dio) – 26.9.2013. AFERA HNB: Hrvatski viceguverner šuti o vezi s kompromitiranim svjedokom u slučaju Sanader i bombi u dvorištu vile na Markuševcu

Trag novca (12. dio) – 25.9.2013. EKSKLUZIVNO OTKRIĆE: Kako je viceguverner HNB-a uspio zaraditi imovinu vrijednu 36,592 milijuna kuna?!

Trag novca (11. dio) – 18.9.2013. Hrvat Jozo Dragan ukrao ruski klirinški dug vrijedan 400 milijuna dolara pa ugostio Putina u Sloveniji

Trag novca (10. dio) – 3.9.2013 Todorićev Agrokor, jet seteri, generali i njihovi partneri, švercer droge i lice s američke tjeralice – svi u istom karipskom poreznom raju

Trag novca (9. dio) – 13.8.2013. Otkrivamo: I. Mijatović u Hrvatskoj je zahvaljujući Plivi postao američki milijunaš, a Hrvatskoj duguje skoro 7 milijuna kuna poreza

Trag novca (8. dio) – 6.8.2013. Škegrin čovjek Ivan Mijatović zahvaljujući Plivi kupio dvorac u Americi, luksuzni apartman u New Yorku i ljetnikovac na Hilton Headu

Trag novca (7. dio) – 31.7.2013. EKSKLUZIVNO: Otkrivamo tajne švicarske račune i tvrtke Todorića, Biondića, Valentića, Mikulića, Ergovića….

Trag novca (6. dio) – 22.7.2013. Mihajlo Perenčević: Anonimni hrvatsko-američki milijunaš bio je Jarnjakov pomoćnik, a sada posjeduje čak i otok kraj Trogira

Trag novca (5. dio) – 12.7.2013. Nova zatajena nekretnina Josipa Jagušta

Trag novca (4. dio) – 4.7.2013. Ekskluzivno: Carstvo Mesićeva zeta proteže se od Pantovčaka do Ujedinjenih Arapskih Emirata

Trag novca (3. dio) – 1.7.2013. EKSKLUZIVNO: Bogatstvo milijunaša Brace sa Srebrnjaka proteže se od Zagreba do Havaja

Trag novca (2. dio) – 25.6.2013. Končar, Štrok, Štern, Horvatinčić, Frenkelovi te milijarder Franjo Sremić izbrisani s liste poreznih bjegunaca

Trag novca (1. dio) – 12.6.2013. Lovranska vila i faraonska kupaona najopasnijeg slovenskog dilera s Obamine liste

Autor:Irena Divković Milanovič
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.