fbpx

Holy je podnijela ostavku zbog prijetnji smrću?

Autor: dnevno.hr

Ministrica zaštite okoliša ostavku je podnijela jer je, kako kaže, 'nanijela političku štetu Vladi' mailom kojega je poslala predsjedniku uprave HŽ-a. No, kako je nedavno primila vrlo ozbiljne prijetnje smrću, čini se da je email bio sam o izgovor za povlačenje.

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy podnijela je ostavku. U Pismu koje je uputila premijeru ističe kako je svojim ‘nepromišljenim mailom nanijela političku štetu Vladi’.

Ubrzo nakon njezine ostavke, Vladin ured za odnose s javnošću obavijestio je kako je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović prihvatio ostavku ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy.

Ministrica zaštite okoliša i prirode nedavno je prijavila policiji da je izvrgnuta prijetnjama smrću, a MUP obavlja sigurnosnu procjenu. Holy je još u travnju kazala kako su prijetnje očekivane jer novim Zakonom o otpadu zadiru u interesne sfere različitih lobija.


Kako doznajemo, riječ je o vrlo opasnim lobijima i te prijetnje smrću ministrici nisu bile nimalo neozbiljne, pa ne bi čudilo da se Mirela Holy prestrašila, a gaf s e-mailom iskoristila kao izlaz iz situacije u kojem je u direktnom sukobu i na meti ovih lobija.

– To nisu nove prijetnje, one su postojale prije nekoliko mjeseci, a stručne službe, koje su za to zadužene rade svoj posao i nakon toga one će odrediti mjere, ako će to biti potrebno – rekla je njezina glasnogovornica Marina Halužan.

Kako ministrica ni nakon mjesec dana nije bila štićena osoba, vjerojatno je kako u MUP-u ove prijetnje nisu dovoljno ozbiljno shvaćene, operativno obrađene, a kao izravni rezultat nije bilo uklanjanja tih prijetnji.

‘Nisam tražila da se nekoga zaposli’

Zanimljivo je kako Mirela Holy nije ponudila ostavku kada je na vidjelo izašla priča o imenovanju Sanje Kalambure na mjesto direktorice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koju je Holy imenovala iako je protiv nje podignuta optužnica. Za ovaj je ‘previd’ optužena sudska službenica, koja je izdala uvjerenje da se protiv Kalambure ne vodi nikakav postupak.
Mirela Holy također je ‘digla prašinu’ već na prvim sjednicama Vlade kada se otvoreno suprotstavljala prvom potpredsjedniku Radimiru Čačiću, a eventualne simpatije dijela javnosti izgubila je najavom naplate plastičnih vrećica.

– Poštovani predsjedniče Vlade gospodine Milanoviću, podnosim Vam ostavku na funkciju ministrice zaštite okoliša i prirode slijedom činjenice da sam svojim nepromišljenim e-mailom gospodinu Reneu Valčiću, predsjedniku Uprave HŽ Holdinga, nanijela političku štetu Vladi Republike Hrvatske – navela je u svojoj ostavci.

Ostavka je uslijedila nakon e-mail afere čija je glavna akterica ministrica Holly. Ona je, naime, predsjedniku uprave HŽ-a Reneu Valčiću uputila e-mail u kojemu ga je zamolila da poštedi otkaza Heidu Maziju, suprugu Gorana Mazije, stranačkog kolege i člana Savjeta za zaštitu okoliša SDPH.
O ovom je mailu gostujući u emisiji Otvoreno na HTV-u kazala da nije riječ o intervenciji, već je mail poslala “ljudski”, a ne kao ministrica.

– Nije u pitanju politička intervencija, već se radio o preporuci za humani odnos prema jednoj od djelatnica HŽ-a. Nisam tražila da se nekoga zaposli, niti da mu se osigura viša pozicija, gospođa je posao dobila za vlade HDZ-a temeljem natječaja, a znate kako se priča o političkim imenovanjima. Samo sam upozorila da se gospođu politički ne šikanira – rekla je Holy.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.