Foto: Robert Fajt / CROPIX

Hodak za Dnevno očitao bukvicu hrvatskom pravosuđu! Frapantna istina o slučaju Perković!

Autor:

Josip Perković danas je prebačen iz Njemačke na odsluživanje kazne u zagrebački Remetinec. Podsjećamo, Perković je osuđen na doživotnu kaznu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, a u Hrvatskoj mu je kazna preinačena u 30 godina zatvora, jer hrvatsko pravosuđe ne poznaje kaznu doživotnog zatvora. Perkoviću je ostalo odslužiti još oko 24 i pol godine.

Vezano uz izručenje svog klijenta Hrvatskoj, u studiju N1 se o cijeloj situaciji oglasio i odvjetnik Anto Nobilo. Kako Nobilo optimistično najavljuje, Perković bi unutar sljedećih godinu do dvije trebao izaći na slobodu.

Je li stvarno moguće da hrvatsko pravosuđe smanji zatvorsku kaznu Perkoviću i da on za kratko vrijeme slobodno odšeta iz zatvorske ćelije, za komentar smo upitali poznatog odvjetnika i kolumnistu Zvonimira Hodaka, koji se nada kako je riječ samo o željama odvjetnika Nobila i da se te iste želje neće obistiniti. Ipak, kako kaže “ništa nije nemoguće u zemlji koja je, najblaže rečeno, ‘pravno-retardirana'”. Podsjeća kako Anto Nobilo nije izlazio s takvim optimističnim predviđanjima dok je bio u Njemačkoj, u zemlji čije pravosuđe karakteriziraju čvrsta procesna pravila.

Prema Nobilinim navodima za N1, Perković u Njemačkoj nije imao pravo na pošteno suđenje niti nepristrani sud, stoga su se on i njegov klijent odlučili za opciju podnošenja tužbe Europskom sudu za ljudska prava. Ipak Zvonimir Hodak umiruje i smatra da taj potez ne znači ništa. “Daleko smo od toga da Europski sud za ljudska prava ukine presudu Republici Njemačkoj za Perkovića”

Naš je sugovornik podsjetio na sve postupke hrvatskog pravosuđa, koje je opstruiralo izručivanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača Saveznoj Republici Njemačkoj. To isto pravosuđe svojim najnovijim odlukama, pokazuje svoju divergentnost, jer kako odvjetnik Hodak interesantno primjećuje, optuženi je dvojac u Njemačkoj osuđen na maksimalno izdržavanje kazne zatvora. Sukladno navedenom, logički smo mogli očekivati da će hrvatski pravosudni sustav tu maksimalnu kaznu, dobivenu u Njemačkoj, “pretočiti” ili preinačiti u 40-godišnje izdržavanje zatvora u Hrvatskoj, koliko se, u našoj zemlji može najviše dobiti za počinjenje najtežih zločina.

Ipak, kako upućuje odvjetnik Hodak, “Županijski sud u Velikoj Gorici je Zdravku Mustaču odredio izdržavanje maksimalne kazne od 40 godina, a Josipu Perkoviću koji je u Njemačkoj osuđen doživotno, Županijski sud u Zagrebu određuje kaznu od 30 godina. Dakle, govorimo o 10-godišnjem smanjivanju zatvorske kazne, bez ikakvog obrazloženja i bez ikakve logike. Te su presude trebale biti identične: ili obadvojici 40 godina zatvora ili obadvojici 30 godina zatvora. Nikako jednom 30, drugom 40″.

Nije tajna da Europa hrvatsko pravosuđe smatra jednim od najlošijih segmenata i slabom točkom cijelog našeg sustava. “U ovom hrvatskom pravosuđu, ‘pravosuđu s posebnim potrebama’, kako ga ja često volim nazivati, bila je potrebna lustracija, jer većina sudaca su bili članovi partije. Ipak od lustracije nema ni A, niti će je biti. To je razlog zašto hrvatsko pravosuđe vrluda po bespućima i donosi ovakve odluke”, kaže odvjetnik

Vezano uz cijeli slučaj, Hodak je zaključio kako nažalost “slučaj Perković i Mustač, nisu ekscesi pravosudnog sustava, nego više pravilo”

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.