fbpx
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

HOĆE LI PRAVOMOĆNA PRESUDA ZA MOL UTJECATI NA ARBITRAŽU U WASHINGTONU? Ustavni stručnjak upozorava na jedan detalj: ‘To se dogodilo nakon odlaska Ive Sanadera’

Autor: J.A.

Vrhovni sud donio je pravomoćnu presudu u slučaju INA-MOL te bivšem HDZ-ovom premijeru Ivi Sanaderu odredio zatvorsku kaznu od 6 godina, a predsjedniku Uprave MOL-a, Zoltu Hernadiju, 2 godine.

Suđenje za aferu INA-MOL traje već 10 godina, a i nakon ove odluke su Mađarska i premijer Viktor Orban objavili kako nemaju namjeru izručiti Hernadija.

Dodajmo kako i Sanaderovi i Hernadijevi odvjetnici najavljuju tužbu Ustavnom sudu.

MOL razočaran odlukom

Mađarski MOL je izrazio žaljenje zbog ove odluke Vrhovnog suda te su istaknuli kako stoje iza Hernadija.

“MOL Grupa je s razočarenjem primila na znanje presudu Vrhovnog Suda Republike Hrvatske u slučaju Sanader, to jest da je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku osuđujuću presudu Županijskog suda u Zagrebu. Unatoč tomu što je u prethodnim odlukama kako mađarskih vlasti tako i međunarodnog arbitražnog postupka, a koji je pokrenula hrvatska vlada, potvrđeno da ni MOL ni njegovi dužnosnici nisu počinili zločin. Ustavni sud je ukazao na nekoliko ozbiljnih proceduralnih pogrešaka i naložio Županijskom sudu u Zagrebu da obnovi sudski postupak. Budući da je u ovom postupku bilo još ozbiljnijih i očitijih povreda prava te nisu ispunjeni čak ni minimalni uvjeti za pravično suđenje, uvjereni smo da ni ova presuda neće izdržati ocjenu ustavnosti”, priopćili su iz MOL-a.

Podsjećaju da je međunarodni arbitražni postupak koji je pokrenula Hrvatska također je zaključen presudom da je Arbitražni sud došao do jasnog zaključka kako Hrvatska nije mogla dokazati da je Hernadi podmitio Sanadera.

Iako su Hrvatska i Mađarska nastavile surađivati nakon svih presuda, ovo će pitanje i dalje nastaviti opterećivati odnose dviju zemalja, zato što se vodi arbitražni postupak u Washingtonu.

Hrvatska je jedan arbitražni postupak izgubila, zato je na Badnjak 2016. premijer Andrej Plenković najavio da će Hrvatska otkupiti mađarski udio u Ini. No, sada je fokus na postojećoj arbitraži u Washingtonu i Plenković je rekao da će presudu Vrhovnog suda uvrstiti u postupak i da vjeruje da će to pomoći Hrvatskoj u daljnjem postupku.
Kako će odluka utjecati na postupak u Washingtonu

No postavlja se pitanje kako će, i može li uopće, odluka Vrhovnog suda utjecati na postupak koji se vodi u Washingtonu.

Podsjetimo, MOL je krajem 2013. pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu pokrenuo arbitražni spor, prigovarajući Hrvatskoj da nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovih dodataka.

Ustavnopravni stručnjak s Pravnog fakulteta u Osijeku Mato Palić smatra kako za takvo nešto postoje male šanse.

“Činjenica je da arbitražni sudovi nisu vezani za nacionalne sudove pojedinih država, pa samim time nisu vezani ni za Ustavni sud, bez obzira kakvu odluku on donese. To su u potpunosti neovisni sudovi”, kaže nam Palić.
Dodaje kako si postupci koji oni vode tajni, te da javnost nema uvid što se ondje događa.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jedan drugi moment

Palić upozorava na jedan drugi problem kada je u pitanju MOL-ova tužba, a on se tiče onoga što se dogodilo nakon odlaska Sanadera.

“U prosincu 2009. godine, nakon što je Sanader dao ostavku, vlada Jadranke Kosor je potpisala ugovor o plinskom poslovanju. Postavlja se pitanje hoće li to biti problem za Hrvatsku u ovoj tužbi jer je to uslijedilo nakon afere INA-MOL”, smatra Palić.

“Dakle nije samo Sanader donio tu odluku nego je istu ponovila i Kosor te se postavlja pitanje što će biti s tim”, zapitao se.

Podsjetimo, na sjednici održanoj 29. siječnja 2009. godine Vlada je dala suglasnost na ugovore sa strateškim partnerom MOL Hungarian Oil and Gas PLC-om: riječ je o prvoj izmjeni i dopuni dioničarskog ugovora Vlade i MOL-a o Ini te o glavnom ugovoru o plinskom poslovanju.

Autor:J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.