Dalibor Urukalovic/PIXSELL

HNS: ‘Nakon mlakih reakcija Vlade, poslali smo kaznenu prijavu protiv marša neofašista’

Autor: dnevno.hr

"Želimo li živjeti u zemlji u kojoj neonacisti i neofašisti mogu slobodno šetati ulicama i širiti mržnju ili želimo živjeti u zemlji koja poštuje već stečena prava, slobode i civilizacijske norme?", pitaju se u HNS-u

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati poslala je kaznenu prijavu zbog neonacističkog skupa održanog u nedjelju na glavnom zagrebačkom trgu.

“Smatramo da postoji osnovana sumnje da su protupravnim radnjama ostvarena sva bitna obilježja kaznenog djela Javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona.

Kao odgovorna liberalna stranka želimo izgraditi progresivnu, otvorenu i tolerantnu Hrvatsku i zato nismo htjeli čekati da DORH podnese prijavu zbog eklatantnog primjera govora mržnje, već smo to učinili sami. Ne želimo dopustiti da Hrvatska bude zemlja u kojoj neofašisti nekažnjeno marširaju ulicama i zemlja čiji građani strahuju od ljudi u crnom”, priopćili su iz HNS-a te dodali:

“Neonacistički skupovi poput ovoga rezultat su kukavičluka Titanik Vlade, predsjednika Sabora i predsjednice Republike, koji su i u ovom, kao u niz prethodnih slučajeva u kojima se manifestiralo nasilje i govor mržnje, reagirali krajnje anemično. Takve (ne)reakcije dovode do još više mržnje i netolerancije, što kao posljedicu ima gubitak vrijednosti u društvu. Rezultat kukavičluka Vlade je i nemjerljiva međunarodna sramota koju trpe Hrvatska i svi njeni građani.

I dalje nam nije jasno zašto takav skup nije zabranjen, kao ni zašto još uvijek na spomen područjima stoje ploče s ustaškim pozdravom.

Vlada je i u ovom slučaju pobjegla od odgovornosti, ali ono što dodatno zabrinjava je činjenica da ni zabrana skupa ne bi riješila problem koji imamo u hrvatskom društvu. Umjesto protokolarne osude, najviše državne institucije trebaju poslati jasnu i glasnu poruku, ne samo deklarativno, nego i operativno, da se to u Hrvatskoj neće raditi.

Želimo li živjeti u zemlji u kojoj neonacisti i neofašisti mogu slobodno šetati ulicama i širiti mržnju ili želimo živjeti u zemlji koja poštuje već stečena prava, slobode i civilizacijske norme za koje smo vjerovali da smo ih u 2017. godini već debelo usvojili”, zaključuju iz HNS-a.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.