HND: Hrvatska televizija potiho uvodi cenzuru

Autor: Damir Kramarić

Hrvatska uživo bila je vrlo gledana emisija koju su radili iznimno kvalitetni novinari, pa potezi vodstva HRT-a usmjereni na njeno gašenje nisu logični - upozorava Zdenko Duka.

Tiho gašenje Hrvatske uživo, jedne od najgledanijih informativnih emisija HTV-a, kao i otkazi novinarima koji su radili tu emisiju, zabrinulo je predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Zdenka Duku, kao i predsjednika saborskog Odbora za medije Nenada Stazića. Okolnosti u kojima se Veljku Jančiću, koordinatoru te emisije sprema otkaz, kao i razlozi ostavke urednika te emisije Velimira Đuretića, njima, naime, govore da se prema svemu sudeći radi o svojevrsnoj cenzuri.

Jedna od najboljih informativnih emisija

Hrvatska uživo jedna je od najboljih informativnih emisija HTV-a, što pokazuje i velika gledanost te emisije, koja se prikazuje u ne baš atraktivnom popodnevnom terminu. Prebacivanja tako gledana emisije u Mozaički program, ostavka urednika te emisije Velimira Đuretića, kao i otkaz koordinatoru emisije Veljku Jančiću, te otkazivanje suradnje honorarnim suradnicima, itekako podgrijavaju sumnje da se na HTV-u uvodi cenzura. Hrvatska uživo dosad je bila necenzurirana emisija koju su radili kvalitetni urednici i novinari, pa potezi vodstva HRT-a usmjereni na gašenje te emisije nikako nisu logični – upozorava predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Stazić: Na Odboru za medije raspravljat ćemo o cenzuri

Slično misli i Nenad Stazić, predsjednik saborskog Odbora za medije.

– Netko od novinara Hrvatske uživo trebao bi nam se obratiti, da bismo njihov problem stavili na dnevni red saborskog Odbora za medije. No, pokaže li vrijeme da se na HTV-u doista uvodi cenzura, a tiho gašenje Hrvatske uživo upućuje upravo na takav zaključak, sam ću potaknuti otvaranje rasprave o toj temi – zaključuje saborski zastupnik Nenad Stazić.

Otkazi u redakciji koja radi Hrvatsku uživo uslijedili su, da podsjetimo, nakon što je u toj emisiji prije par tjedana prikazan prilog o Momiru Dropcu, Zagrepčaninu koje je deložiran iz stana u kojemu danas živi Jadranka Kosor, te nakon priloga o malverzacijama s “Otokom znanja”, odnosno osnovanih sumnji o umiješanosti Siniše Grgića, potpredsjednika Programskog vijeća HRT- u kriminalne radnje.
Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.