Ilustracija Foto: Dino Stanin/PIXSELL

HLADNA FRONTA OSIM KIŠE DONIJELA I SNAŽNU BURU: Izdan narančasti, ali i crveni meteoalarm, ’Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom’

Autor: M.V.

Osim najavljivane kiše, dolazak hladne fronte  obilježit će čini se i jaka bura, a najgore će biti na području Kvarnera i Velebitskog kanala. Za to područje, naime, prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su narančasto upozorenje.

“Danas krajem dana na području Kvarnera i Kvarnerića te Velebitskog kanala očekuje se jaka, mjestimice vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h)”, javljaju iz DHMZ-a.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozorava pak civilna zaštita.

S druge strane, za subotu je izdano crveno upozorenje za Velebitski kanal zbog jake i vrlo jake, tijekom noći i jutra mjestimice i olujne bure. Od sredine dana postupno u slabljenju na umjereno jaku. Najjači udari vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h). Osim opasnosti po ljudski život, ovakvo vrijeme donosi i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. “Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, navodi civilna zaštita.

Nadalje, za Istru, Kvarner i sjevernu Dalmaciju izdano je narančasto upozorenje.

Na području Istre očekuje se olujna bura s orkanskim udarima. Srednja brzina vjetra > 65 km/h, s najjačim udarima vjetra > 120 km/h dok se na Kvarneru i Kvarneriću te na području sjeverne Dalmacije očekuje jaka, mjestimice vrlo jaka bura, od sredine dana postupno u slabljenju na umjereno jaku. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

Upozoravaju pritom kako treba biti pripravan za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati.




Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila, a u Istri se upozorava na oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom, zaključuju.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.