Foto: Dragan Matic / CROPIX

HKSR: ‘Sanja Sarnavka je obmanula javnost i degradirala rad visokoobrazovanih profesionalaca’

Autor: dnevno.hr

Hrvatska komora socijalnih radnika (HKSR) pozvala je u utorak medije i sve koji iznose svoje sudove u javnosti o postupcima odlučivanja o roditeljskoj skrbi za djecu medijski istaknutih ličnosti u njihovim privatnim obiteljskim sporovima, da odmah zaustave sve rasprave i istupe vezane uz tu temu.

HKSR u priopćenju upozorava da smo svjedoci česte manipulacije roditelja koji koriste medije i javnost kako bi izvršili pritisak na institucije, obezvrijedili njihov rad te postigli donošenje odluke koja je isključivo interes jedne strane u privatnom sporu.

Kada roditelji izgube iz fokusa najbolji interes djeteta onda te interese zastupaju posebni skrbnik djeteta i nadležni centar za socijalnu skrb.

“O tome da roditelji u sukobu ne poznaju granice do kojih mogu ići u svojim bitkama jako dobro znaju stručnjaci koji se time godinama bave i dodatno redovito usavršavaju. Manipulacije medijskim istupima, konferencijama za novinare, iznošenjem samo jednog dijela priče, dio su scenarija kojima su roditelji skloni, dok se mnoge druge igre odvijaju bez uvida javnosti”, ističe HKSR.

Upozorava da je  Sanja Sarnavka gostujući 2. prosinca u emisiji RTL Direkt na neprihvatljiv i neprofesionalan način, iznoseći osobne prosudbe, obmanula javnost i degradirala rad visokoobrazovanih profesionalaca koji svakodnevno rade s obiteljima i djecom.

“Svojim izjavama kako stručni radnici centara donose stručno mišljenje na temelju ‘sviđanja ili nesviđanja’ jednog od roditelja, čak i u slučajevima obiteljskog nasilja, a ispred interesa zaštite i dobrobiti djeteta, ponizila je i obezvrijedila sve stručnjake zaposlene u centrima za socijalnu skrb”, navodi se u priopćenju.

Komoru začuđuju istupi osoba, koje su stekle kredibilitet i poštovanje zbog svoje borbe za ljudska prava, u kojima problematiku sagledavaju rodno pristranim stavovima, iznoseći stereotipe.

HKSR drži da zbog takvih i sličnih izjava korisnici gube povjerenje u sustav te se opetovano provodi linč nad socijalnim radnicima i drugim stručnim radnicima centara za socijalnu skrb.

Pozivaju oba roditelja iz zadnjeg medijski izloženog slučaja da o daljnjim odlukama koje se tiču roditeljske skrbi ne obavještavaju medije, u svrhu zaštite i dobrobiti njihova djeteta.

“Izlaganje djeteta u javnosti kod sudskih odluka o roditeljskoj skrbi predstavlja izravno kršenje djetetovih prava , što podliježe kaznenoj odgovornosti”, upozorava HKSR koji u cijelosti podržava priopćenje Općinskog suda u Zagrebu i zaštitu sutkinje od medijskog linča.

Također izražava žaljenje što mediji nisu poštovali etiku izvještavanja u situaciji u koju je uključeno maloljetno dijete.

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.