Foto: Robert Anic/PIXSELL

HITNO DIŽITE SVE SLUŽBE! Nova pljuska Hrvatskoj! Todorić burno reagirao: Što rade službe za nacionalnu sigurnost?

Autor: Iva Međugorac

Početkom tjedna iz mađarskog MOL-a referirali su se na medijske napise o mogućem poništavanju međudioničarskih ugovora u Hrvatskoj, a u svojem priopćenju naglašavaju kako je međudioničarskim ugovorima između Hrvatske i MOL-ča propisano da sporove u vezi s istima strane mogu rješavati isključivo pred arbitražnim sudom koji je osnovan i djeluje sukladno pravilima Uncitral-a.

”Hrvatska je u siječnju 2014. iskoristila tu priliku i tužila MOL, ali je MOL u cijelosti dobio arbitražni postupak koji je okončan o Božiću 2016. godine. Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL korupcijom stekao upravljačka prava nad INA-om, a arbitražni sud je jasno izrekao i da su međudioničarski ugovori valjani, da je upravljanje INA-om (corporate governance) zakonito i da je MOL ispoštovao svoje zakonske i ugovorima preuzete obveze. Arbitražni postupak bio je sveobuhvatan i pokrio je svaki detalj”, poručuje se u priopćenju Jozsefa Molnara, glavnog izvršnog direktora Mol Grupe u kojem se također podsjeća kako su procijeneni brojni dokazi te saslušan veliki broj svjedoka.

”Uz to, arbitražnom sudu bila je dostupna i cijela dokumentacija kaznenog postupka vođenog u Hrvatskoj. Hrvatska je pokušala ishoditi poništenje ove arbitražne odluke, ali je Vrhovni sud Švicarske presudio da je jedini način rješavanja sporova oko međudioničarskih ugovora između hrvatske države i MOL-a arbitraža, a da državni sudovi nisu nadležni za te sporove. S obzirom na navedeno i budući da se od arbitražne presude iz 2016. nisu pojavili nikakvi novi dokazi ili nove informacije u vezi s navodnom korupcijom, ugovori se mogu zakonito mijenjati samo zajedničkom voljom dviju strana. Svi drugi načini izmjene i rješavanja sporova su nezakoniti i suprotni međunarodnom pravu”, zaključuju iz MOL-a iz čijeg je priopćenja jasno kako državno sudovi nisu nadležni za ugovor Hrvatske i MOL-a.

Evidentno je kako Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL korupcijom stekao upravljačka prava nad INA-om, a evidentno je da arbitražni sud jasno definira kako su mađarski ugovori valjani. Iako te poruke nisu pretjerano snažno odjeknule javnim prostorom, na njih se referirao bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić koji se pita što rade službe za nacionalnu sigurnost, nadležna ministarstva i njihove službe te u konačnici što radi DORH.

”Najvećem djelu Hrvatske javnosti je poznato koji je kriminal MOL uz pomoć i s kojim ljudima realizirao u Hrvatskoj. Treba odmah angažirati najelitnije Hrvatske osobe i službe, stručnjake iz redova nacionalne sigurnosti, DORHA, ministarstava, uključiti i EU i ostale saveznike koji imaju interesa za provedbu vladavine prava na zapadnome Balkanu. INA je izvlaštena djelovanjem organiziranoga kriminala i treba ju hitno vratiti u vlasništvo Republike Hrvatske! MOL i dr. Tužiti za milijarde EUR oštete”, poručio je Todorić, no taj scenarij je po svemu sudeći malo vjerojatan.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.